Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nad mé očekávání skvělý film, kterému dominují dvě velká herecká esa, mladičký DiCaprio, jenž tu potvrzuje svůj výjimečný talent, a De Niro, který předvádí výkon hodný svého slavného jména a přestože sympatie k jeho postavě jsou během příběhu proměnlivé, stále měl v sobě kouzlo, které mi jakožto divákovi na něj nedalo jednoznačně kladný či záporný pohled. Potěšil mě soundtrack skládající se ze starých dobrých písní, prostředí, v němž se děj odehrává, ale také vylíčení atmosféry doby. Že je film založený na skutečném příběhu, to už jen umocňuje finální dojem. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Leonardo DiCaprio ten samý rok natočil i Co žere Gilberta Grapea. A byl tam stejně přesvědčivý jako tady. Tudíž o jeho hereckém talentu nemám nejmenší pochybnosti. Robert De Niro je tu za dalšího ukázkového magora, Ellen Barkin za zoufale se snažící a situaci moc nezládající matku. Scénář není nijak objevný či překvapivý, režie je celkem slušná, ale rozhodující jsou opravdu herecké výkony zmiňované trojice (90%). ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Režisér Michael Caton-Jones využil mladistvého vzhledu tehdy osmnáctiletého Leonarda DiCapria a ostříleného Roberta de Nira..oba postavil proti sobě ve "hře" na otčíma a nevlastního syna. Leo už v roce 1993 dokazuje své kvality a v tímto dramatem se také dostává mezi hollywoodské top hvězdy. "Shut your pie hole!" ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Tento film je v prvé řadě herecký koncert De Nira a DiCapria, bohužel i scénář si je přespříliš vědom, že právě ti dva jsou hlavním tahákem filmu, a tak se občas opomíjí zaměřit na "the big picture". Film tedy ne vždy komplexně vypovídá o životě chlapce (a už vůbec ne o celém dospívání v americe), nicméně jako náhled do zvláštně (dys)funkční rodiny fugnuje velmi dobře. Střety mezi otcem a synem mají šťávu, navíc lze chápat oba úhly pohledu, takže nevzniká syndrom jedné nenáviděné postavy. Pěkné... 7/10 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale kromě výkonu Roberta De Nira jsem v tomhle filmu nenašel nic jinýho, co by mě nějak extra zaujalo. Nutno dodat, že sledovat De Nirovo herectví je opravdu zážitek. Z toho úplně sálá zloba a nenávist i přes tu obrazovku a už jen kvůli němu stojí tenhle film za vidění. Bohužel, jak neni na scéně De Niro, je to poměrně nuda. spoiler: Jinak konec jsem čekal teda trochu víc dramatičtější, než to, že si matka se synem prostě řeknou: "Už tady s nim nemusíme dál žít. Můžeme jít pryč. - Hmm, tak jdeme." 60% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Když Robert De Niro četl knižní předlohu k filmu, zapsal si o své postavě, Dwightu Hansenovi, do tlustého zápisníku na dvě stovky postřehů, včetně nejmenších detailů. (ČSFD)
  • Leonardo DiCaprio vyrostl během natáčení o několik centimetrů, a tak se v některých scénách musel krčit, aby vypadal menší než DeNiro. (CliffLee)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno