Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tolik chtěl žít, milovat a mít své přátele, ale minulost byla stejně neúprosná jako gilotina... Bankovní lupič Gino Strabliggi strávil deset let ve vězení, kde měl spoustu času k úvahám. Když prošel branou věznice, doufal, že může udělat tečku za svou minulostí. Za jeho předčasné podmínečné propuštění se přimluvil kurátor Cazeneuve, který po mnoha letech práce s vězni poznal, že to Gino s nápravou myslí vážně. Dokonce se spolu spřátelí natolik, že Gino začne ke Cazeneuveovi chodit na návštěvu a tráví s jeho rodinou volný čas. Najde si práci v tiskárně, majitel si ho váží, a Gino se vážně zamiluje. Minulost ho však dohání na každém kroku. Je pronásledován nejen svými bývalými kumpány, ale i umanutým policejním inspektorem. Ten je přesvědčen, že se lidé nemohou od základu změnit, a špehuje Gina na každém kroku… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (351)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Člověk se dostane na scestí a do kriminálu poměrně rychle a snadno. Stačí, když je nerozumný, chtivý "rychlých" peněz a nezdravě sebevědomý. Třeba pak po trestu začne rozumněji uvažovat a bude chtít svůj život napravit. Do toho ale může přijít jedna tragická událost a propuštěný vězeň psychicky nezvládá situaci. Aby nespadl zpět do propasti kriminálu, pomáhá mu na svobodě jistý kurátor, člověk zralý a rozumný, který má na starost propuštěné vězně. Ale bohužel, i on je bezmocný proti zlovůli jistého paranoidního inspektora a řízení osudu....... Tento film a jeho děj se vám po zhlédnutí uloží hluboko do paměti a dáte jistě za pravdu všem těm, kteří tento snímek považují za jeden z nejlepších filmů s kriminální a psychologickou zápletkou. Uvědomíte si v plné míře, co by mohl v případě špatných kontrolních mechanizmů dokázat nedokonalý justiční a policejní systém státu. Samozřejmostí u tohoto filmu jsou špičkové herecké výkony Jean Gabena a Alaina Delona a jistěže i Michel Bouqueta, onoho krajně nesympatického a odporného buldočího komisaře. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem tomuto snímku moc nevěřil a očekával jsem, že se s hodnocením nedostanu nad 3*, avšak s postupem času se můj dojem vylepšoval, až jsem tohle kriminální drama sledoval s pořádným napětím a zájmem. Jak už tu bylo řečeno, vše působí tak uvěřitelně a reálně, až to člověku vleze hodně hluboko pod kůži. Lví podíl na tom má perfektní Jean Gabin a též Alain Delon. Závěr filmu je vskutku silný a utvrzuje mě tak v mém hodnocení. 5* ()

Reklama

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Film už jsem viděla několikrát, ale až nyní mě dostal až do morku kostí, ale hlavně duše a srdce (a to mi rozedral na cucky). Pánové Gabin a Delon hrají i "jen" očima, pohledy, ale snad i ušima, kalhotama, a pouhým dýcháním! Ta nespravedlnost!!! Ten hajzl policajt, proč jen musel furt vysírat?! Ta neuvěřitelná hudba, která naprosto dokonale vykresluje celkovou atmosféru filmu, to sólo anglického rohu, to snad skladatel psal přímo Delonovi na záda... Nepamatuji se, kdy jsem u nějakého filmu jednak brečela tak, že by se ode mne mohly učit i placené plačky, druhak měla neutuchající potřebu záporákovi ukopnout hlavu, a konečně - dát si film do topky už cca deset minut od jeho začátku. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Dva herečtí velikáni v příběhu tak opravdovém a úpřímném, až z toho nepříjemně mrazí. První půlka je sice trochu zdlouhavá a nezáživná, ale ta druhá vše bohatě vynahradí a strhne divákovu pozornost skutečně nevídaným způsobem. Emocionálně silné zakončení je pravda to jediné, které si opravdu zoufale nepřejeme, ale celkové vyznění a působivost snímku jen zvýrazňuje..80% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nič tu nebolo naviac, nič nevytŕčalo. NIČ! Práve tá prísna úspornosť a presnosť - prítomné od scenára, cez herecké výkony až po samotnú réžiu - umocnili krutosť tohto snímku až na(d) mieru únosnosti. Úporná snaha a nezlomnosť si poradia so životom, nech je krutý ako len chce. Pri konfrontácii s fanatickým systémom, konštruktom z ktorého vyprchali posledné znaky ľudskosti... tam nejde uhrať ani len remízu. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (11)

  • V 70-tych rokoch 20-teho storočia bola vo Francúzsku na trest smrti skutočne používaná gilotína. Posledná poprava sa uskutočnila 10. 9. 1977. Francúzsko zrušilo trest smrti v roku 1981. (milhouse86)
  • Film se natáčel především ve francouzském městě Montpellier, kde měli tvůrci možnost pracovat i v Palais de Justice. Točilo se také ve věznici La Roquette, která je situovaná do 11. pařížškého obvodu. Giovanniho štáb se sem dostal doslova v posledních dnech její existence – snímek byl natočen mezi 28. květnem a 30. červencem 1973 a po necelém roce byla La Roquette po 144 letech definitivně uzavřena. (classic)
  • Scenárista a režisér filmu José Giovanni byl sám těsně po válce odsouzen k trestu smrti. Jen o vlásek unikl díky prezidentské milosti. V prosinci 1956 byl z vězení propuštěn a o třicet let později v novém soudním procesu zcela rehabilitován. Celý život bojoval proti trestu smrti. (Snorlax)

Reklama

Reklama