Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Lucas je propuštěn z vězení, kde si odpykával pětiletý trest za bankovní loupeže. Komisař Duroc, který ho zatýkal, na něj čeká před věznicí, aby mu sdělil, že nevěří, že by vedl vzorný život a hodlá ho sledovat. Až ho znovu zatkne, bude povýšen. Lucas však hodlá žít jako slušný občan a najít si práci. Má nějaké šperky, které prodá a utržené peníze si chce uložit v bance. Má však hroznou smůlu protože banku přepadne zmatený Francois Pignon, který si navíc Lucase vybere jako rukojmí. Ve Francii není jediný policista, který by pochyboval o tom, že to byl právě Lucas, který přepadení provedl. Pignon donutí Lucase, aby nasedl do jeho auta, a odjedou. Je však tak nešikovný, že nechtěně Lucase postřelí do nohy. Lucas chce k lékaři, ale Pignon si nemůže dovolit jít do vězení. Musí se starat o svou šestiletou dceru Jeanne, se kterou zůstal sám. Zaveze tedy Lucase ke svému známému veterináři, kde ho ošetří. Pignon je zoufalý a proto se odhodlal k tak zoufalému činu. Kdysi býval vedoucím obchodního oddělení, ale před třemi lety byl propuštěn a poslední rok žije jen ze sociální podpory. Jeho dcerka po smrti matky přestala mluvit a on má nyní jedinou šanci, odjet s ní a penězi do zahraničí, kde by začali nový život. K tomu potřebuje falešné doklady a prosí Lucase o pomoc. Lucas se ho chce zbavit a domluví mu schůzku s Labibem, který by mu doklady mohl obstarat. Problém je v tom, že Labib nevěří, že z loupeže má jen 84 tisíc a chce za doklady půl milionu... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (234)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nechceš ho radši nechat utratit ??" ;) Když se hrdina francouzské komedie, v případě Francise Vebera jako scénáristy s nekompromisní jistotou, jmenuje Francois Pignon, můžete předem počítat s tím, že to bude idiot či přinejmenším ten největší smolař, jakého jste kdy viděli, a nejinak je tomu i tentokrát, když Pignona hraje, často tak přesvědčivě, že by jeden spíš řekl, že spíš hraje sám sebe, potrhlý Pierre Richard, který se zde znova setkává s velkým Gérardem.. Uprchlíci jistě platí za velmi příjemný snímek, nicméně silně nevyrovnaný, který je navíc rozhodně spíš dojemný než vtipný, k čemuž bohužel ještě používá poněkud laciných prostředků, ačkoliv ta maličká v podání uhrančivé Anais Bret opravdu dokáže okouzlit.. Geniální Francis Veber, tentokrát myšleno jako režisér, nedokáže udržet nastavené tempo, po němž ke konci už není ani stopy, namísto své nejsilnější zbraně, totiž precizních dialogů, rozehrává typickou taškařici, která však postupně zcela uhýbá naivnímu dramatu se spoustou hluchých míst a na sílu, nejspíš kvůli Richardovi, křečovitě naroubovaných gagů beze smyslu či funkce.. Za skutečnost, že celý film nakonec má jisté kouzlo i sílu, výhradně vděčí legendárnímu Victoru Cosmovi a jeho znovu famóznímu soundtracku !! Nejsem si jist, do jaké míry zdejší hodnocení ovlivnila nostalgie uživatelů, mě osobně však Francis Veber tentokrát silně zklamal, a neomlouvá ho ani ten neskutečně bizarní fakt, že se žonglujíc s tématem "dorimejkoval"až k bezchybné variaci téhož v hitu Drž hubu!, kde už Gérard Depardieu předvádí vedle Jeana Rena toho nejskvostnějšího pitomce své kariéry.. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nedělnědopolední oddychovka, předkrm před nějakým skutečným filmovým obědem, bazének, ve kterém si musíte smočit nohy, než si budete moct v něčem opravdu zaplavat, lehká, nekomplikovaná komedie, kde se nehledí na detaily a jedinou podmínkou, přes kterou nejede vlak, je povinný happy end. A tak spolu zůstali, a jestli neumřeli, žijí v Itálii jako tatínek a tatínek dodnes. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Třetí v řadě z trojice snímků ve spolupráci Veber, Richard, Depardieu. A je to další výtvor který nestárne a stále i po tolika letech dokáže pobavit. Oba představitelé tu ztvárnili to, co jim jde nejlépe. Depardieu tvrďáka, který nemá k ráně daleko, a Richard ztřeštěnce a smolaře. Oba se tentokrát starají o malou roztomilou Jeanne, která je 'Richardova' dcera a chtějí pro ní to nejlepší. Zápletka je originální, dobrodružná i zábavná. Povedená klasika, která si zaslouží své místo. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, ke kterým se lze opakovaně vracet a pořád se člověk skvěle baví. Nevím, zda je tento efekt způsoben čistě nostalgickým působkem, ale mám prostě pocit, že podobně jednoduše a přitom geniálně vystavěné snímky se dnes už netočí. Pierre Richard svou zbrklou komikou  od začátku lechtá bránici a Depardieu v nejlepších letech jej skvěle doplňuje. Jakmile se  pak objeví malá  Jeanne jde sice ztřeštěnost stranou, ale zůstává milá a prostá citová ždímačka, které se není proč vzpírat. Závěr je pak už sice možná až moc pohlednicový,  tedy i doslovně, ale co jinde působí lacině, sem patří.  Bez výhrad. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi môj najobľúbenejší Richardov film. Tých dôvodov je viac. Hrá tu síce zase kolosálneho blba, ale nie je zároveň aj zvodca žien. Má super parťáka, s Gerardom im to sekne a obaja sú tu veľmi sympatickí, čo sa nedá o ich úlohách tvrdiť vždy. No a tento film má srdce a je úprimne sentimentálny. V neposlednom rade tu je prítomná nevtieravá kritika spoločnosti a akýsi veľmi odvážny pohľad na nový typ rodiny. Nezabudnem na hlášku, kde Depardieu nepriamo porovnáva kriminál s manželstvom. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Poslední čas na hodinách v přepadené bance je 9:41 a záhy na policejní stanici, po příjezdu Lucase (Gérard Depardieu) a Pignona (Pierre Richard), čas na hodinách ukazuje 11:04. (Ganglion)
  • Gérard Depardieu a Pierre Richard si společně pod stejnými filmovými jmény Jean Lucas a Francoa Pignon zahráli také o 3 roky dříve ve filmu Otec & otec (1983). (Skarface)
  • Snímka Utečenci bola natáčaná vo francúzskom meste Bordeaux. (dyfur)

Reklama

Reklama