Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Lucas je propuštěn z vězení, kde si odpykával pětiletý trest za bankovní loupeže. Komisař Duroc, který ho zatýkal, na něj čeká před věznicí, aby mu sdělil, že nevěří, že by vedl vzorný život a hodlá ho sledovat. Až ho znovu zatkne, bude povýšen. Lucas však hodlá žít jako slušný občan a najít si práci. Má nějaké šperky, které prodá a utržené peníze si chce uložit v bance. Má však hroznou smůlu protože banku přepadne zmatený Francois Pignon, který si navíc Lucase vybere jako rukojmí. Ve Francii není jediný policista, který by pochyboval o tom, že to byl právě Lucas, který přepadení provedl. Pignon donutí Lucase, aby nasedl do jeho auta, a odjedou. Je však tak nešikovný, že nechtěně Lucase postřelí do nohy. Lucas chce k lékaři, ale Pignon si nemůže dovolit jít do vězení. Musí se starat o svou šestiletou dceru Jeanne, se kterou zůstal sám. Zaveze tedy Lucase ke svému známému veterináři, kde ho ošetří. Pignon je zoufalý a proto se odhodlal k tak zoufalému činu. Kdysi býval vedoucím obchodního oddělení, ale před třemi lety byl propuštěn a poslední rok žije jen ze sociální podpory. Jeho dcerka po smrti matky přestala mluvit a on má nyní jedinou šanci, odjet s ní a penězi do zahraničí, kde by začali nový život. K tomu potřebuje falešné doklady a prosí Lucase o pomoc. Lucas se ho chce zbavit a domluví mu schůzku s Labibem, který by mu doklady mohl obstarat. Problém je v tom, že Labib nevěří, že z loupeže má jen 84 tisíc a chce za doklady půl milionu... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (234)

femme fatale 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv vidím pokusy udělat něco, co se kdysi povedlo znovu (v tomto připadě spolupráce dvojice Richard-Depardieu) už dopředu doufám, že to nedopadne katastrofálně, ale bohužel ve většině případů to tak je. Jak se mi ulevilo, že u Uprchlíků to vyšlo. Po úspěchu Kopyta z r. 1981 se také tato komedie kvalitně povedla a byla to zase neskutečná zábava. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Utečenci sú zrejme najvážnejším filmom z Veberovej tvorby. Majú najhlbšiu myšlienku a činy hlavných protagonistov môžu mať až strašné následky. Ale neprestávajú si zachovávať to klasické veberovské kúzlo humoru, komických situácií a v dobrom slova zmysle-idiotizmu. Zo začiatku mi to až tak humorné neprišlo, Lucas-Depardieu opúšťa loch a chce začať nový život. Ale náhoda z neho spraví rukojemníka Pignonovy. Zbrklému, pomaly premýšlajúcemu, ale dobrosrdečnému chlapíkovy. A práve tu začína dej ako na hojdačka. Pár skvelých pasáži a potom BUM, jedna slabšia. A takto turbulentne to pokračuje asi do 70%. Potom sa ale stalo čosi záhadné, zrazu som si obe postavy strašne oblúbil a začal im v úteku fandiť. Lucas sa zmení od drsňáka k pohoďákovy a takýto charakter mi oveľa viac sedí popri bláznovsti Pignona. Koniec som si už naprosto užíval a vychutnával záverečnú scénu spolu s prekrásnou scenériou. ()

Reklama

Thomick 

všechny recenze uživatele

Veber je zkrátka komediální bůh! Kdyby to jen šlo, napíšu, že "Uprchlíci" jsou takové jemnější "Drž hubu!" dovedené k absolutní dokonalosti. Takle můžu jen šťastně konstatovat, že Veber nestárne a jeho díla mají i po bezmála dvaceti letech stejný šmrnc a grády jako dřív. Skoro ani necítím potřebu říkat, že se tu opět bravurním způsobem mísí citovost s nezaměnitelným humorem (oba lékaři - nezapomenutelné!), protože to je u Vebera už taková klasika. Filmu jako celku jenom přidává na sympatičnosti Cosmova sentimentální hudba a postava Jeanne, kterou si prostě musíte zamilovat. Ježiš, ona byla vážně úúplně k spapání. :-) --- "Nechcete ho utratit?" ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Skvělý film ze starých dobrých časů francouzské komedie. Spojení Gerard Depardieu - Pierre Richard - Francis Veber nemůže vydat nic špatného a tenhle film je toho důkazem. Originální, vtipná a ohromně svěží krimikomedie o tom, co se stane, když si tvrďák s nemehlem prohodí role... Velice roztomilá byla i malá Jeanne, která se tak hezky starala o raněnéo Lucase. Z naprosto protikladných postav, s dokonale rozdílnými osudy, se stávají přátelé, jež už zřejmě nic nerozdělí. ".. a nechcete ho raději utratit..?" :-)) Opravdu vynikající komedie!! ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Dnes se pro takový typ filmu vžilo označení dramedie. Typicky francouzské fórky namixované s rodiným dramatem. Kouzlo Uprchlíků spočívá právě v tom, jak zručně je to namícháno a pak samozřejmě v ústředním triu. Malá Jeane by si omotala kolem prstu snad i Herodota. I když se místy tlačilo hodně na city, celkový dojem to nekazí. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Snímka Utečenci bola natáčaná vo francúzskom meste Bordeaux. (dyfur)
  • Gérard Depardieu a Pierre Richard si společně pod stejnými filmovými jmény Jean Lucas a Francoa Pignon zahráli také o 3 roky dříve ve filmu Otec & otec (1983). (Skarface)
  • Po filmu Kopyto (1981) se jedná již o druhý snímek, ve kterém postava Pierra Richarda neúmyslně postřelí Gérarda Depardieho do nohy. (jarkolar)

Reklama

Reklama