Reklama

Reklama

Papežův vymítač

  • USA The Pope's Exorcist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (383)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vlastne jsem to cekal daleko horsi, ale Avery tyhle becka docela umi. Film samozrejme tahne charismatickej Crowe, bez nej by to byl jen dalsi tuctovej vymitaci film. Jinak je to klasickej pribeh o vymitani, s klasickejma hororovejma scenama, tvurci se snazi naroubovat jeste nejaky jakoze spiknuti a fakt se jim to nedari, navic to vysumi tak nejak do ztracena. Ale jinak pohoda, dej svizne odsejpa, starej barak s katakombama je idealni misto, triky v pohode, par scen slusne napinavejch, par slusne nechutnejch a konec v pohode vygradovanej, takze jsem se vlastne vcelku bavil. Lepsi 3*. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Julis Avery opět zabodoval na plné čáře. Už Overlord z prostředí druhé světové války měl co nabídnout. No a teď se vydal na strastiplnou cestu do vod exorcismu. Naprosto brilantním tahem bylo obsazení hlavního představitele. Russell Crowe se s rolí sarkastického a vtipného vatikánského exorcisty (budu si muset o tom člověku zjistit více) popasoval excelentně, celý film jednodouše stojí a padá na jeho výkonu. Za to smekám klobouček....Jinak film nabídne bezpočet scén, kdy vám do smíchu rozhodně nebude, s mými vskutku labilními nervy si autoři hráli precizně :D I po stránce audiovizuální naprostá špička (s přihlédnutím k na dnešní dobu skromnějšímu rozpočtu 18 milionů dolarů bezchybný finální produkt), zvuk též dotažený k dokonalosti (Jed Kurzel nezklamal). A že to na konci spíše spadlo do vod akčního filmu? Proč vlastně ne...Na poli žánrově podobně laděných snímků jsem nic podobného neviděl, takže jsem to přivítal s otevřenou náručí. Tady jsem si pošmákl. Příště jen méně dětí, které vám celý zážitek dokážou šustěním brambůrků a popkornu znechutit. Upřímně nechápu...Za mě dávám 7,5/10 (časem možná půjdu výše...druhá projekce rozhodne) ()

Reklama

Claw 

všechny recenze uživatele

Vymítání démonů je oblíbenou součástí hororového žánru. Nejnověji se této problematice věnuje „Papežův vymítač“, který má na rozdíl od jiných hororů tu výhodu, že vychází ze skutečných událostí. Film sice čerpá inspiraci ze života reálné postavy, ale upravuje si ji k obrazu svému. Hlavní je pro něj vyprávět napínavý příběh, nikoliv podat pravdivý záznam reality. A to se mu, byť s drobnými nedostatky, daří. Ačkoliv se „Papežův vymítač“ pravděpodobně nestane klasikou tohoto žánru, hororového fanouška dokáže zabavit. Kromě dobové atmosféry a pocitu vzrůstajícího děsu na tom má zásluhu především Russell Crowe v hlavní roli, který ztvárňuje jednoho z nejlepších filmových kněží posledních let. V jeho podání se z Gabriela Amortha stává cynický zkušený vymítač, kterému nechybí charisma ani smysl pro humor. Díky tomu film navzdory svému zařazení mezi horor dokáže vykouzlit úsměv na rtech a všichni Croweovi fanoušci by si ho neměli nechat ujít, neboť Crowe si roli vychutnává. Ani vedlejší obsazení nezklamalo. Nejvíc z něj vyčnívá Franco Nero, který si vystřihl úlohu papeže. Příběhově se filmu dá vytknout určitá předvídatelnost. Čím lépe jste s náboženskými horory obeznámeni tím snazší pro vás bude odškrtávat si povinné položky, které jako by se musely objevit v každém filmu tohoto žánru. Nechybí pochmurné prostředí starého opatství, vymítací rituály, strašidelné zvuky a kamera, která se občas utrhne ze řetězu a během okamžiků exorcismu dovádí stejně jako posedlý mladík Henry. Po stránce speciálních efektů „Papežův vymítač“ příliš nenadchne, ale výbušné, krví nabité finále to do určité míry vynahrazuje. Kromě očekávatelných příběhových zvratů na filmu v neposlední řadě zamrzí i nedostatečná prokreslenost postav s výjimkou otce Amortha. Kvůli toma divákům na Henrym a jeho rodině nezáleží tolik, jak by si zasloužili. „Papežův vymítač“ se tak stává hororem balancujícím na hranici mezi průměrem a nadprůměrem. /65%/ ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe ako charizmatický exorcista výborný, kradne si všetku pozornosť pre seba, len mu jaksi nemá kto sekundovať. Vyčnieva od svojich hereckých spoluhráčov až tak, že všetci pôsobia nudne, nevýrazne, ba priam až neviditeľne. Neznamená to, že by napríklad taký Franco Nero hral zle, ono tu len nebolo čo hrať. Celé to stojí a padá na otcovi Gabrielovi, ktorý tu sype jednu hlášku za druhou a je radosť sa na neho pozerať. Ale čo ten zvyšok? Pravda, Asmodeus je trošku ťažký oriešok, ale inak film nemá snahu byť vyložene ambiciózny ani sa vyvarovať rôznym klišé a veciam, ktoré boli v minulosti videné už kvadriliónkrát. Neostáva tak nič iné ako pozerať sa na celkom zručne natočené, ale inak v ničom špeciálne vymetanie diabla. Plusom teda ostáva Russell Crowe, jeho skúter a hudba. Čo je síce postačujúce na dôstojný horor, no už nie tak veľmi na tri hviezdy. Fun fact: Film je inšpirovaný skutočnými zápiskami otca Gabriela Amortha, najhlavnejšieho vatikánskeho exorcistu, ktorý spísal veľké množstvo kníh, pomer fakt/fikcia je však cca 20/80, preto tu ani nenájdete tag "podľa skutočnej udalosti". Ale je zaujímavé to porovnávať a neznamená to, že existencia tohto filmu je nutne na škodu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podobné nadpřirozené náměty mám rád, takže s chutí přidám i tu čtvrtou hvězdu. Byť bez Russella by to bylo polovičaté a skoro bych měl dojem, že koukám na nějaké béčko. Julius Avery to ale technicky parádně zvládnul. Jsem rád, že do vymítačského hororu přispěl i někdo jiný, než James Wan. Je totiž znát, že se to také může dělat jinak a zatímco je, James Wan už svými vymítačskými produkcemi značně vyčpělý a zrecyklovaný, tady to na mě docela obstojně fungovalo. Ano, není to úplně strašidelné, ale zase je tu hlavní role Russella, která je založená na skutečné události a vymítá se tu ďábel, kterému tu navíc tvůrci dají docela solidní legendu. Za mě tedy spokojenost. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Vyjadrenie Medzinárodnej asociácie exorcistov, ktorá má viac ako 800 členov exorcistov a viac ako 120 pomocných členov po celom svete, k filmu: „Tento spôsob rozprávania o skúsenostiach Dona Amortha ako exorcistu, okrem toho, že je v rozpore s historickou realitou, skresľuje a falšuje to, čo sa skutočne žije a prežíva počas exorcizmu skutočne posadnutých ľudí." (Arsenal83)
  • Démon nemôže zobrať podobu božskej bytosti (Krišnu, Budhu, Ježiša atď.). (TOPmoovie)

Související novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

26.04.2024

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

28.06.2022

Novozélandský herec Russell Crowe se v poslední době v tvoření jen tak nezastavuje. Zatímco už za pár dnů ho diváci budou mít šanci vidět ve vedlejší roli boha Dia ve značně očekávané nejnovější… (více)

Reklama

Reklama