Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj se odehrává v době velké epidemie cholery, jež na počátku třicátých let devatenáctého století postihla jižní Francii. Mladý italský revolucionář Angelo musí prchat před rakouskými agenty, usilujícími o jeho život. Na útěku se setkává s děsivými následky cholery. Ukrývá se před pronásledovateli i před dragouny, kteří kvůli epidemii internují lidi v narychlo zřízených karanténách. Bez váhání se mladík rozhodne doprovázet mladou ženu, putující přes hory za manželem. Je to pro něj samozřejmost, daná jeho výchovou a šlechtickým kodexem cti. Angelo nakonec zachrání krásnou ženu před smrtí a doprovodí jí až k jejímu mnohem staršímu manželovi. Tím však jejich příběh vzájemné náklonosti patrně neskončí...

Snímek oživuje kdysi oblíbený žánr velkoryse pojatého historického příběhu a snaží se skloubit barvitou podívanou s uměleckým záměrem. Režisér natočil sugestivní drama, v němž dominantní roli hrají provensálské hory, vesnice a městečka. S jistým naturalismem zachytil hrůzy cholerové epidemie a naopak s jemnou lyrickou nadsázkou popisuje vztah čestného důstojníka a odvážné dámy. Film patří k nejdražším, ale také divácky nejúspěšnějším projektům francouzské kinematografie konce minulého století. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Autogram 

všechny recenze uživatele

V hlavnej úlohe filmu je cholera, teda jej následky, ktoré sú zobrazené veľmi sugestívne. Horšie je to s málo uveriteľným príbehom o nesmrteľnom mužovi, čo choleru lieči masážou a alkoholom, a nebojácnej osamelej žene. Ich krátky romantický vzťah je málo prepracovany a až na jednu scénu si toho z filmu veľa nezapamätám. –––– Třeba se Bůh s námi rozhodl skoncovat. Tedy, jen s lidmi. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Naprostá špička francouzského historického filmu z poloviny devadesátých let. Dobrodružný romantický příběh s pevným scénářem jako skála vytváří naprosto úžasnou velkorozpočtovou kostýmní podívanou podpořenou úžasnou kamerou se smyslem pro sebemenší detail, jakou umí snad jen francouzská kinematografie. Příběh se odehrává v roce 1832, tedy v době, kdy severní Itálie bojovala za nezávislost proti mocnému Rakousku. Italští vlastenci se dostali až do jihovýchodní Francie, kde zrovna zuřila morová epidemie. A co se tam všechno odehrávalo, snad ještě nikdy nebylo tak zobrazené, jako v tomto snímku. K tomu velkolepá výprava, spousta množstevních scén, typický francouzský humor, svěží tempo a jedinou vteřinu nenudící část. Zkrátka a dobře, je to ten styl filmu, které Francouzi točili někdy v sedmdesátých letech. Máme tu mladého, jak sám o sobě říká, čestného muže a mladou osamělou dámu, kteří hýbou celým dějem. Svým způsobem je to příběh o přežití v nelehké době, který svým pojetím v jistém smyslu po divácké stránce fanoušky tohoto žánru přitahuje. Po dlouhé době skutečně skvostné dílo. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film s dobrým vyprávačným dejom, ľudia bojujúci za seba a so sebou .. putovanie nádhernou krajinou .. striedané s realistickými scénami a obrazmi a atmosférou krajiny v ktorej zúri cholera. Užasná k záveru čoraz viac zvodná Juliet ktorej jemnému pôvabu sa mladému vychovanému Angellovi tak nádherne ťažko odolávalo. S ľahkosťou dávama 4b . ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Neznám snad jedinou věc, kterou bych tomuto filmu mohla vytknout. Skvělá kamera,výprava, oblíbení herci Julie Binoche a Olivier Martinez a také krásná hudba. Děj se odehrává ve Francii konce 19. století za epidemie cholery. Mladý plukovník husarů a italský revolucionář se setkává s mladou ženou ve městě zmítaném epidemií. Jejich společný útěk a následná cesta ovlivní jejich životy. Romantika do morku kostí, vizuální orgasmus, smysl pro detail.... mých 5***** od dob, kdy jsem ho poprvé viděla v minikinokavárně:-) 2.3.09 : konečně mám dvd, sice s Aj titulkama, ale mám...i po několika letech je to stále skvělý film, nádhera, prostě nádhera, ty scenérie, koně, Angelo na střeše, a Mózartovy "Německé tance".... ta nádherná francouzština....kdyby to šlo dám tomuto filmu i deset * 2010 Stále u nás nevyšel, už se asi nedočkám, každopádně tento film dokazuje že hudba dokáže film pozvednout do jiné dimenze... 2016 stále čekám:) ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl tenkrát film poprvé, bylo to pro mě něco jako zjevení. Snad ještě více jsem si to uvědomil po opětovném zhlédnutí. Velký příběh a nejlepší francouzský historický film s bezvadným hereckým obsazením. Provensálské scenérie dokreslují pochmurnou atmosféru. Utrpení, které útočí na city, kde život a smrt spolu zápasí ve špíně bez pomoci či útěchy v naprosté lhostejnosti těch druhých asi patřilo neodmyslitelně té době. Ale teď mě napadá, že ve vztahu k filmu mě váže osobní zážitek. Při cestování zemí galského kohouta, navštívil jsem lecjaké místa. Je tam toho k vidění hodně. Náhoda mě přivedla do zapadlé vísky zvané Cucuron. Není tohle místo, kde se natáčel tenhle film. Bylo to něco nevídaného, co jsem znal z filmu, opravdu bylo. Strávil jsem tam celý den. Zavítal jsem také do příjemné zahradní kavárny s poetickým náměstíčkem s vodní nádrží a letitými stromy, kde ke kávě dostanete křehký croissant. Co mě však zaujalo, měl jsem pocit, jako by se zastavil čas. A ten duch z filmu je znát dodnes. Kdyby se mě ten den někdo zeptal, co víc si přát, snad jen to, že bych si to rád zopakoval. ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama