Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rozvedený učitel z klidného městečka chce být nablízku svým dětem, a tak začne učit na škole v nejhorší pařížské čtvrti. (Netflix)

Recenze (13)

frxXx 

všechny recenze uživatele

Na niektorých filmoch, ako tento vidieť, že sme fakt stále v myslení 30 rokov za západom. Témy, ktoré u nás len teraz spoznávame, tam riešili už 30 rokov dozadu. Film je veľmi sympatický a dobre sa naň pozerá.  Skrýva aj morálne posolstvá. Keď má hrdina veľké problémy s obyvateľmi z prisťahovaleckých menšín, nezanevre nad každým, stále sa snaží pomáhať dobrým ľuďom a neprijme ani pomoc od nacionalistického suseda. Stojí si za svojimi zásadami, bojuje za svoju pravdu, aj keď predpokladá, že s ňou na súde neobstojí. Jeho prístup k ženám už z neho úplne pozitívneho hrdinu nerobí, ale to by bola zase ďalšia téma... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava mi svým neprofesionálním či přinejmenším podivným konáním v některých situacích (zejména ve vztahu k nadřízeným, ale třeba i to pozývání si žáků do svého bytu a pod.) připomínala spíše teprve hledajícího se a nepříliš úspěšného začátečníka ve své profesi, než zkušeného letitého pedagoga, jakým má L. Monieur být. Ale dokázal jsem se přes to přenést a konfrontace s třídou plnou drzých výrostků i dalších jedinců jim svým chováním podobných na mě působily až nepříjemně depresivně. To všechno do chvíle, než se z filmu později začínala stávat čím dál větší WTF fraška (SPOILER! nejvíc asi v momentu, kdy si raněný Monieur u doktora s úsměvem vzpomene, že už je čas jít do školy, pak proběhne pár dialogů mezi několika zaměstnanci v čele s ředitelem jakoby vypadlých spíše z nějaké crazy komedie a poté Monieur jde ve vzteku doničit již napůl zničenou třídu KONEC SPOILERŮ) a to už nemluvím ani o tom neuvěřitelném, téměř budovatelském happyendu na závěr, který po tomhle předchozím ději zčistajasna nastoupí... Asi tak: jako sociální či psychologické drama Povolání učitel možná nejde úplně do patřičné hloubky a má jisté trhliny, ale dokud kráčí snímek tímto směrem, dokáže fungovat a přináší zajímavě nekorektní pohled na vybraný problém. Jako největší chybu zde vnímám viditelnou nejasnost režiséra a scenáristy v jedné osobě Gérarda Lauziera v tom, zda chce vytvořit kritické sociální drama nebo spíše (tragi)komedii. Zřejmě chtěl Lauzier obsáhnout obojí, o komedii se zde právě též výrazně snaží a proto i celý děj vygraduje tak, jak nakonec skončí, nicméně jako komedie to pro mě povětšinou moc fungovat nedokázalo (jedině až na chvilky s postavou souseda v podání Daniela Prévosta) a vyústění filmu v tomto směru spíše nakonec pohřbívá silný potenciál dramatu s přesahem. Ani po umělecké stránce mi v žádném směru nepřipadl snímek pozoruhodný tak, abych ho dokázal ocenit výše než 3 hvězdičkami. Za mě relativně průměrný film z učitelského prostředí s několika zajímavě rozehranými tematickými motivy, určitě koukatelný, ale asi ho opakovaně vidět nepotřebuji. [60%] ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborná hořká komedie, na kterou určitě francouzští učitelé smutně vzpomínají jako na dobu, kdy jim v práci ještě nešlo o život. Jak to dnes ve francouzském školství vypadá, a kdo tam vlastně na školách učí, vědět nechci. Scénář podle mě zavinil jednu zvláštnost - ačkoliv Laurent by mohl mít všechny parametry hrdiny jemuž všichni diváci fandí, jeho podivně rozehraná partie s dvěma ženami ho hodně shazuje, a i já jako chlap říkám, že to byl pěknej hajzl. Výborný Miroslav Donutil v dabingu. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Nedokážu hodnotit, jak věrně tenhle film zobrazuje realitu. Ale věřil bych tomu, že moc nepřehání. Tak jako tak, i kdyby to byla čirá fikce, jedná se o skvělý film se vším všudy. Vyváženou kombinací dramatu a skvělé komedie, uvěřitelnými charaktery a situacemi, skvělými herci, skvělou hudbou,... Kdyby to nebylo místy tak ostré, řekl bych že se jedná o jednu z nejlepších rodinných komedií, co jsem viděl (jako že moc dobrých neznám). No, ale rodiny s dospívajícími puberťáky by to vlastně za rodinnou komedii považovat mohly ()

Nut 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrej filmeček, který se věnuje na svou dobu ve Francii ožehavému tématu, a to navíc ani příliš nepřehání, v některých francouzských školách to vážně takhle funguje a učitelé se jim obloukem vyhýbají. Depardieu je ve své roli přesvědčivý, dostává prostor ukázat, že není pouze komediální herec. Moc pěkné. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama