Reklama

Reklama

Černočerná tma

  • USA Pitch Black (více)
Trailer

Obsahy(1)

Během letu po odlehlé cestovní trase dojde k nehodě a osobní loď se čtyřiceti pasažéry je nucena nouzově přistát na planetě, kterou zvolí počítač jako tu nejvhodnější. Již během přistání většina pasažérů zemře. Přežije jen malá skupina poněkud nesourodých pasažérů. Pilotka Fryová, pár civilistů, žoldák Johns, který převáží do vězení vraha Riddicka, jenž má zvláštní schopnost vidět ve tmě. Všichni se vydají hledat vodu. Cestou míjejí kostry obrovských zvířat a dojdou až na starou geologickou základnu, kde objeví záchrannou loď, s kterou by mohli z planety odletět. Když jeden z trosečníků zmizí, Fryová se spustí do jeskyně a najde tam už jen jeho ostatky. Planetu totiž obývají létající masožravé příšery, které útočí jenom ve tmě, protože je světlo odpuzuje. Postupně zjišťují, že nestvůry vylézají z podzemí jen při zatmění místních sluncí. Jednou za 22 let postihne planetu totální zatmění. Ten den se blíží... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (736)

mzss1 

všechny recenze uživatele

|84%| Celá léta mi tahle série byla ukradená a nic mi neříkala. Ukradená je asi silné slovo. Až při blížení premiéry třetího dílu jsem si říkal, že bych si tuto slavnou sérii měl zkompletovat. A ono se to vyplatilo. Alespon prozatím v tomto případě, v tomto prvním díle. Jedním z důvodů proč jsem se do toho pustil byl fakt, že mám Vina Diesela rád, především a hlavně v rychle a zběsilé sérii pro kterou mám slabost. Nyní k tomutu dílu. Úvod mi přišel trochu obyčejný a až moc laciný - na pohled, havárie lodi a tak dále, ale po zhruba 10 minutách mě ta pachut, nebo spíše nezáživnost velmi rychle přešla - zvláštní. Film se začal hezky rozbíhat. Prvních 30 minut krásně se vše vyjasnovalo, postavy, uprchlý vrah a vězen Riddick, kterému nakonec tým posádky začal více důvěřovat, nebot jejich nepřítelem byly kdejaké monstra na oné planetě. Potenciál mohl být více využit, nějaké nejasnosti, detaily k Riddickově osobnosti, jeho oči atd. Ještě tak nějaký nápad mohl přibýt. Emoce totálně chyběly, ale nevadilo to. Prostě drsný, surový styl filmu, kde je v normálu, třeba krvavé zabití malého kluka, nekompromisnost od Riddicka atd. Občas zde byl humor trochu. Nejlepší hřebem filmu byly hlášky od Diesla, které mě dostali. "Stoprocentně věřím v boha a zároven ho nenávidím." A tak dále. Takže pěkná žánrovka jako sci-fi to fungovalo výborně jako staré klasiky. Cítil jsem obdobnou atmosféru jako třeba u vetřelce, kde je skupinka lidí, kteří jsou pohromadě a postupně je vraždí nějaké monstra. Takže to se opravdu cení. Vylepšit to trochu, přidat nápady, dotáhnout potenciál, přidat nějaká další mostra, více napínavosti atd tak jdu do plného počtu, něco tomu chybí, ale to mi nepřekáží. Ani ta celková lacinost mi nevadí až na úvod. Takže se z toho vytřískalo co se dalo teda. Poslední zhruba čtyřicetiminutovka velmi svižná a už napínavá. Rko zde bylo a krev taky, ikdyž to mohlo být drsnější. Hudba úplně obyčejná, ale fungovala a měla svůj základní motiv. Herci byly výborní, rom Diesla mě zde hodně bavil Cole Hauser a i Radha Mitchell. Finále zvládnuté. Co k tomu víc dodávat ? Po letech film působí furt dobře jak jsem zakusil, takže se nestydím, že mi tento film unikal. Určitě se k němu ještě vrátím. Velmi dobré pocity mám a to je hlavní. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pitch Black je film, který mě baví. Navzdory tomu, že scénář, herecké výkony i triky indikují béčko jako prase, Twohyho interesantní režijní ztvárnění a jistá řemeslná rutina v práci se střihem a barevnými filtry tuhle podívanou zajímavě posouvá. Atmosféru má snímek taktéž velice slušnou a chemie skupinky "přežívajících a umírajících" je nad úrovní většiny survival horrorů. Navíc Vin Diesel je coby "hrdina" Riddick sympaticky nevypočitatelný a bezskrupulózní, i jeho chladnokrevné skutky spíše svědčí o choré mysli než pravé heroické podstatě. Trochu paradoxně tak Černočerná tma navzdory vstupnímu potenciálu vychází áčkověji než kdejaké žánrově spřízněné áčko... Výtvarné řešení je pěkné, tempo dobře stupňované a závěr trefený bez zbytečného patosu. Důkaz toho, že i pitomoučký scénář může při troše zručnosti poskytnout základ pro slušné horrové sci-fi. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé nízkorozpočtové scifi, ktoré začína byť zaujímavé a napínavé až od druhej polovice, presnejšie po zatmení. Atmosféra sa vydarila a celá cesta v tme k raketoplánu bola pekne napínavá. Trochu škoda, že sa v úvode veľmi nevenujeme tomu, kde sme, prečo tu sú tri slnká, koľko je tam v ďaka tomu stupňov atď.... V.Diesel i R. Michell do filmu zapadli, ale ostatné postavy boli dosť herecky nevýrazné, čo trochu strháva body. Bolo by zaujímavé vidieť, ako by si s podobnou témou poradil napr. taký Cameron, Scott alebo ešte lepšie tvorca Districtu 9- Neil Blomkamp. Dobre finančne dotovanému remaku by som sa nebránil. Viac peňazí, silnejšie obsadenie, a to by bola jazda.... 70%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $23miliónovTržby USA $39,240,659Tržby Celosvetovo $53,187,659Tržby za predaj Blu-ray Chronicles of Riddick and Pitch Black v USA $741,392 //počet predaných kusov 37,088 ║ Skvelá nízkorozpočtová sci-fi, ktorá sa atmosférou asi najviac priblížila kultovému Votrelcovi. Trestanec Riddick v podaní Vin Diesela je neskutočný ťahúň filmu, kde mu výborne sekunduje Radha Mitchell. Trikovo veľmi dobré, temnou atmosférou to dýcha po celý čas, takže napätie a nejaká ta akcia tam nechýba. /videl v kine: 80%/ ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Pitch Black" jsem poprvé sledovala, aniž bych o filmu měla sebemenší informaci. Bylo to velmi příjemné překvapení - kombinace sci-fi, akce a horroru, žádné přemrštěné speciální efekty, jen hutná atmosféra a napětí. K tomu slušný, ikdyž nijak světoborný scénář, obstojné herecké výkony, ne zrovna kladný hlavní hrdina a žádné šetření hrdinů vedlejších. Přes určitý punc béčkovosti patří "Černočerná tma" mezi to nejlepší, co žánr nabízí. 85% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (28)

  • Jméno vesmírné lodi bylo Hunter/Gratzner. Také se tak jmenovala společnost pro vizuální efekty, která loď navrhla a postavila. (Chatterer)
  • Na některých DVD (region 2) se objevil hodinový bonusový filmeček Into Pitch Black (2000), který vypráví o nedávné minulosti hlavní postavy Riddicka (Vin Diesel). (Malabar)

Související novinky

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

13.02.2023

Zatímco Vin Diesel mluví o rodině a čelí novému nepříteli v čerstvých ukázkách na desátý díl již mírně utahané série Rychle a zběsile, myslí herec a producent bokem i na svoji druhou významnou… (více)

Riddicka čeká pokračování

Riddicka čeká pokračování

22.11.2015

Vin Diesel sliboval třetího Riddicka mnoho let. A když jsme ho předloni nakonec dostali, byl z něj téměř stomiliónový hit, u kterého se okamžitě začalo spekulovat o pokračování. Jaká je situace nyní?… (více)

Třetí Riddick je konečně na cestě

Třetí Riddick je konečně na cestě

18.02.2010

Už to dobře známe. Řeči o návratu k postavě, která oba proslavila, tasí Diesel a Twohy pokaždé, když chtějí upozornit na nějaký svůj nový film. Protože ale v blízké době žádný jejich snímek premiéru… (více)

Legendy o slavných návratech

Legendy o slavných návratech

14.08.2009

Dnes si dáme tři drby, které jsou natolik zajímavé, že je neobejdeme i navzdory vysokému faktoru kachnovitosti. První tvrdí, že Bryan Singer by rád režíroval celovečerák Battlestar Galactica. Někdy… (více)

Reklama

Reklama