Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán (J. Prachař) se snoubenkou krásnou komtesou Blankou (D. Morávková) a mladším bratrem Adamem (J. Nedbal). Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku Lidušku (L. Skleničková), Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. V horském městečku je ještě jeden nový příchozí, národopisec Jiráček (O. Sokol), který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé ještě věří v Krakonoše. Díky Adamovi Liduška získá místo zahradnice na zámku, jenže také brzy zjistí, že Adam je beznadějně zamilovaný do Blanky. Sobecký a lakomý Štěpán se dozví od Jiráčka o nevídaných pokladech skrytých v krkonošských horách a je odhodlaný je získat, zvlášť, když Adam náhodou objeví vlašskou knihu, která pomocí tajných značek popisuje, jak se k nim dostat. Jenže rozluštit je nedokáže ani Jiráček. Po první neúspěšné výpravě se ukáže tajemný cizinec a nabídne Štěpánovi, že ho k pokladům dovede. Požaduje za to vlašskou knihu a největší drahý kámen, který najdou. Poklad skutečně objeví, ale Adam zapře drahokam, který vzal tajně kvůli Blance. Štěpán, který se nehodlá s nikým dělit, chce cizince připravit o život. Cizinec však v rozhodující chvíli odhalí svou pravou tvář. Je to Krakonoš! A strašný trest přijde vzápětí. Podaří se Lidušce zachránit Adama? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství? (Česká televize)

(více)

Recenze (490)

Wysch 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc uraženej jsem tou CGI myší. Chápu, že ji neumíme. Tak proč ji děláme? _________ Jestli se tu vyskytuje nějakej scénárista, kterej čirou náhodou čte čsfd a projíždí komentáře, mohl by mi napsat do zprávy důvod, proč používáme pořád stejné archetypy postav, a následujeme tytéž příběhové postupy? Když mě před dvaceti lety nevzali na scénáristiku, měl jsem plnou hlavu ideálů. No kdybych dneska psal scénář vánoční pohádky pro Českou televizi, asi byste všichni čuměli, jakej krvák bych z toho udělal, asi proto mě tehdy nevzali :) ___________ Proč dabujeme slovenské herce, mimochodem? ____________________________________ Ale jo. Nejsem uraženej. Za poslední roky máme asi střídavou sinusoidu kvality vánočních pohádek, a upřímně se asi Krakonošovým tajemstvím cítím pobaven nejvíc od odvážnýho Martina. Což bude způsobeno asi tím, že na režisérský sesli, jak koukám, seděl ten samej člověk. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Sexy Krakonoš, zajímavé vysvětlení jeho původu, ale jinak poněkud zmatená historka s postavami karikaturního rázu. Pokusy o humory se nehodily k jinak docela temnému příběhu. Milostná linka k vzteku, proč by se holka měla zamilovat do tak přehlíživého tupouna? Hloupost byl i ametyst v ceně panství, protože ametyst fakt není drahý kámen a z toho panství by si za něj mohli koupit leda tak pytel brambor. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Efekty 9/10/// PLUS: Davidovi Švehlíkovi jsem věřil a nezklamal, ostatní herci byli také výborní, dost charakterově výrazní a rozdílní, ale každý ten svůj charakter ovládl dokonale a přirozeně (Prachař, Skleničková), Jan Nedbal to měl potom složitější, měl více poloh, ale zvládl je, zpracování je skvělé, moderní, s pěkným prostředím, obrazem, rámováním i efekty, vyprávění je dramatické, dojemné, napínavé a pro děti s poučením a ponaučením, tak jak to Krakonoš vždy uměl MÍNUS: z části jsem tam cítil jakoby rukopis německých pohádek (výprava, němečtí herci, styl, drsnost, temnost)/// Shrnutí: Nakonec to nejspíš nebylo na škodu, protože to komplexně dávalo smysl a nebylo to natolik rušivé. Vlastně je to i úspěch, že tři země vytvořili funkční pohádku, kde evidentně každý přidal to co uměl nejlépe. Opravdu je vidět zatím ta práce a možná i více peněz. Líbila se mi kombinace osvědčených a neokoukaných herců, líbilo se mi zpracování digitálních efektů (nerušivé) a kamera včetně prostředí. Myslím že by David Švehlík s tváří Krakonoše mohl ještě někdy zavítat do našich televizních krajů./// Celkem 89%/// ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Atmosféra Krkonoš 19. století rozhodně předčí všechny ty okoukané zámky. Jenže se v ní nachází zejména bludiště milostných trojúhelníků roztažné na přehnaných 100 minut. Leoně Skleničkové bych horalku docela věřil, David Švehlík také působil jako opravdový pán hor. Na odlehčení tu pak byla humorná postava hraná Ondřejem Sokolem. Z výsledku nejsem nijak na větvi, ale aspoň je vidět, že ani vánoční pohádky se nemusejí dělat podle stále stejného vzorce. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Stalo se něco v co jsem snad už ani nedoufal, po mnoha letech máme opět kvalitní pohádku. Všechna čest, jak slovák Peter Bebjak uchopil český mýtus zvaný Krakonoš. Bavilo mě zaměření na charaketery lidí se špetkou přirozených fantasy prvků. Samozřejmě v pohádce nesmí chybět ani láska, ale i ta tady byla napsanou s krásnou decentností.  Stejně jako odlehčená složka příběhu, kterou obstarávala především postava Ondry Sokola i ta nebyla nějak přexponovaná a nádherně zapadal do kontextu celého vyprávění. A to nejlepší ? No Krakonoš, přesněji řečeno David Šmehlík, protože ten ho trefil parádně, věřil jsem mu jak krutost, tak smysl pro spravedlnost, tak veškerý jeho emoce, opravdu exceletní výkon a vlastně nechápu proč ho už dávno nemám v TOP českých herců, nevybavuji si nic, kdy by on nezahrál dobře. Samozřejmě je trošku smutný, že českou pohádkovou scénu musel ozářit slovenský režisér, ale zase z hlediska castingu představil i nové neokoukané tváře a tenhle svěží závan jen a jen vítám. Takže super, mám fakt radost, že jsem si po delší době zase užil dobře napsanou, zahranou i zrežirovanou vánoční pohádku. Pokud tady někdo srovnává Krkonošské pohádky a Krakonošovo tajemství, doufám že stejně srovnává i Dr.No a Není čas zemřít a bude nadšeně tleskat, když se natočí Ptáci úplně stejně jako je kdysi natočil Hitchcock bez kapky vlastní invence, pak OK, pokud ne je to tady jen trapná póza. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (10)

  • O pohnútkach natočiť rozprávku na túto tému prehovorila scenáristka Barbara Johnsonová: „Postava Krakonoša si zaslúži rozprávku, ktorá je jej venovaná trošku z hlbšieho, podrobnejšieho pohľadu, než ako ju poznáme z Večerníčkov.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama