Reklama

Reklama

Čínský syndrom

  • USA The China Syndrome (více)
Trailer 1

VOD (1)

Chybělo málo a novodobá noční můra se v tomto napínavém dramatu o "nehodě" v jaderné elektrárně stala skutečností. Příběh se točí kolem ambiciózní televizní reportérky (Jane Fondová), která je svědkem jaderné havárie, jíž vedení elektrárny označilo za "drobnou závadu." Reportérčin kameraman (Michael Douglas) však nehodu tajně natočí a vyjde najevo, že ona "závada" málem způsobila roztavení reaktoru, k čemuž může dojít prakticky kdykoli. Když dlouholetý zaměstnanec elektrárny (Jack Lemmon) zjistí, kde se stala chyba, a snaží se ji vynést na světlo, někdo se jej pokusí zabít. A tak inženýr v zoufalství násilně převezme nad elektrárnou kontrolu a pozve média, aby vyslechla jeho svědectví. Vedení reaktoru je však rozhodnuto skrýt utajovanou pravdu za každou cenu! (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (122)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Slusne natoceny a slusne odehrany dramaticky pribeh o temer-nehode v atomove elektrarne, kterou se jeji vedeni pokousi ututlat, a tim ohrozuje okolni obyvatelstvo nasledky pripadne havarie...nastesti je tam ferovy pracovnik Lemmon, asertivni ivestigativka Fonda a neustupny kameraman-rebel Douglas, kteri spolecne vse "vyresi"... No, nevim...z dnesniho pohledu hodne naivni, ale jedno zhlednuti urcite neurazi. Zvedavcum na ty potvory atomy bych doporucil spis film jako Silkwood apod. :) 3+ ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak na úvod rovnou napíšu, že moje hodnocení je asi poněkud neobjektivní. Je mi proti srsti tento eko-fašistickej blábol hodnotit nějak vysoko. Vypadalo to, že scénář snad napsal nějakej poblázněnej anti-atomovej hipík a na "odborný" spolupráci se podílely Jihočeský matky. Já sice nejsem žádnej exprd přes jadernou energetiku, ale sofistikovanější informace snad dokázaly poskytnout i encyklopedie pro děti typu "Už vím proč". Dávám jednu jedinou hvězdu aspoň za herecký výkony, ale jinak mě tenhle blábol docela nasral. V podstatě to celý vyznívá asi takhle: "Zavřete jadernou elektrárnu. Sice o tom vim úplný hovno, ale mam tady děti." To už řikal jistej pán s knírkem a emo-patkou, že pokud chcete lidi zmanipulovat, musíte jim nakecat, že je to pro dobro jejich dětí... ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku, kdy byly jaderné elektrárny ještě v plenkách, musel tento film u diváků vzbudit nemalé mrazení. Dnes jsme již o dost dále a máme za sebou nejeden výbuch jaderné elektrárny (Ukrajina, Japonsko), takže trochu víme, o co jde. Film Čínský syndrom ale zase tolik nezestárl, protože korporace se takto chovají i dnes. Takže si ho klidně pusťte. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Při natáčení reportáže v atomové elektrárně se stane havárie, která se podaří reportérce Kimberly Wellsové (Jane Fonda) a jejímu kameramanovi Richardovi (Michael Douglas) natočit. O to víc je udiví, když nejenže elektrárna o havárii mlčí, ale od svého vedení dostávají přísný zákaz reportáž uveřejnit. Společně se rozhodnout zjistit o havárii více, a za pomoci jaderného technika Jacka Godella (Jack Lemmon) zjišťují hrozivé informace. Problém je, že někdo nechce, aby se tyto informace dostaly na veřejnost ... Člověka až mrazí v zádech, když si představí, co všechno se v podobných zařízeních děje, a je systematicky zametáno pod pokličku. Hlavně prohlášení o absolutní bezpečnosti elektrárny dnes přijde k smíchu (po událostech v Japonsku 2011). Navíc když se do toho připlete lidský faktor a chamtivost, touha po zisku za každou cenu.. Po příběhové stránce to bylo o něco horší - samozřejmě film má co nabídnout, ale zápletka (a hlavně vyvrcholení) je takové lagricové, škoda. A to i přesto, že se všichni (tři) hlavní představitelé snaží, seč jim síly stačí - nejvíce mne asi zaujal mladý (a zarostlý) Michael Douglas.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vyšší hodnocení dát nemůžu jednoduše z toho důvodu, protože pracuju v oboru a vadí mi ptákoviny, které se ve filmu objeví. Ne, že by nemohlo dojít k nějaké nehodě v jaderné elektrárně, konec konců jednu takovou známe i ze Slovenska, ale filmaři se celkově s reáliemi v jaderné elektrárně moc nepárali a celé to působí pro člověka, který ví a zná, nehodnověrně. Film ale dokonale vystihl obavy ve společnosti, které stály za útlumem v oboru v posledních 30 letech. Film stojí za vidění především kvůli herectví Jacka Lemmona a půvabům Jane Fondové. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (11)

  • Jane Fonda si kvůli filmu obarvila své světlé vlasy, protože si všimla, že většina televizních zpravodajek, které v rámci přípravy na svou roli pozorovala při práci, měla obarvené vlasy. (anezzik)
  • Úvodní zápletka filmu (zaseknutý ukazatel stavu vody) je založena na incidentu, který se stal 5. června 1970 na reaktoru č. 2 elektrárny Dresden Generating Station. (Jarek572)
  • Film byl po premiéře nevybíravě napaden odborníky na jadernou energii. (Olík)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama