Reklama

Reklama

Čínský syndrom

  • USA The China Syndrome (více)
Trailer 1

VOD (1)

Chybělo málo a novodobá noční můra se v tomto napínavém dramatu o "nehodě" v jaderné elektrárně stala skutečností. Příběh se točí kolem ambiciózní televizní reportérky (Jane Fondová), která je svědkem jaderné havárie, jíž vedení elektrárny označilo za "drobnou závadu." Reportérčin kameraman (Michael Douglas) však nehodu tajně natočí a vyjde najevo, že ona "závada" málem způsobila roztavení reaktoru, k čemuž může dojít prakticky kdykoli. Když dlouholetý zaměstnanec elektrárny (Jack Lemmon) zjistí, kde se stala chyba, a snaží se ji vynést na světlo, někdo se jej pokusí zabít. A tak inženýr v zoufalství násilně převezme nad elektrárnou kontrolu a pozve média, aby vyslechla jeho svědectví. Vedení reaktoru je však rozhodnuto skrýt utajovanou pravdu za každou cenu! (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (122)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Začátek sice dává tušit spíše komorné drama na nepříliš záživné téma, ale to, co se poté z Čínského syndromu vyvine, bych mohl klidně označit za velmi děsivou noční můru. Musím říct, že jsem ke konci měl opravdu nepříjemný pocit jak z toho, co nám všem mohou korporace utajit, a hlavně z toho, co by se mohlo stát při jaderné havárii. V tomto ohledu je Čínský syndrom velmi děsivým a výmluvným thrillerem, který při své dvouhodinové délce nenudí a potěší dobrými hereckými výkony v čele s fenomenáním Jackem Lemmonem. Nečekal jsem to, ale tento snímek se mi opravdu dostal pod kůži. Ke konci mě opravdu zamrazilo. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nevyhýbam sa starším filmom a veľmi často natrafím na niečo, čo naozaj stojí za to vidieť i dnes a popri tom si predstavujem ako výborne musel film na ľudí pôsobiť v čase vzniku. Napätie a hrozba obrovskej katastrofy, ktorá sa vznáša nad atómovou elektrárňou má hlavne v druhej polovici filmu výborné grády. Jack Lemmon síce v úvode pôsobí tak trochu arogantne, ale časom sa z neho vyvinie správny a zásadový chlap, ktorý drží slovo. Právom dostáva jeho postava i postava novinárky (J. Fondová) najviac priestoru. Film s touto témou je stále aktuálny, zvlášť po nedávnej havárii v japonskej Fukušime. Výborný thriller. 80%. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Thriller, který při vstupu do kin dostal neočekávané promo v podobě havárie v jaderné elektrárně Three Mile Island, zaujal dvěma věcmi. Výkonem Lemmona v roli člověka, který pod drtivým tlakem okolností nesleví ze svých hodnot a celkovým vyzněním, tak typickým pro paranoidní sedmdesátky pod kupolí mediálního prostoru. Jedinec tváří v tvář mocným jako zanedbatelná položka. Dejte tam reklamu a jedeme dál.. Nutno poznamenat, že to celé byl incident, kvůli kterému by superministr Havlíček vstával ve 4:25. Normálně vstává ve 4:30.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Boj jedince, který udělá zásadní rozhodnutí, proti systému podle Michaela Douglase, který u projektu stál od začátku. Nikdy mu moc nevoněly machinace okolo zkoušek a výstavby jaderných elektráren. Podle filmových studií „nekomerční“ námět se nějakou chvíli hledal a vůbec nepomáhalo, že Douglas měl za sebou veleúspěšné Kukaččí hnízdo. Dlouholetý zaměstnanec elektrárny Jack Lemmon byl nakonec výtečnou volbou, reportérka Jane Fonda, ač byla podle producentů až příliš kritická k válce ve Vietnamu, také pomohla tomu, že jde nakonec o poměrně přesvědčivý kousek o možných jaderných hrozbách a lehkovážnému zacházení s energií. Na svou dobu vyvolával palčivé otázky a paradoxně pár dní po premiéře došlo v pensylvánské elektrárně k úniku velkého množství radioaktivního plynu, což bylo pro film dokonalou reklamou. A nakonec se na něj stály fronty. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Slusne natoceny a slusne odehrany dramaticky pribeh o temer-nehode v atomove elektrarne, kterou se jeji vedeni pokousi ututlat, a tim ohrozuje okolni obyvatelstvo nasledky pripadne havarie...nastesti je tam ferovy pracovnik Lemmon, asertivni ivestigativka Fonda a neustupny kameraman-rebel Douglas, kteri spolecne vse "vyresi"... No, nevim...z dnesniho pohledu hodne naivni, ale jedno zhlednuti urcite neurazi. Zvedavcum na ty potvory atomy bych doporucil spis film jako Silkwood apod. :) 3+ ()

Galerie (82)

Zajímavosti (11)

  • Vedoucí směny během nehody v elektrárně Three Miles Island dříve, stejně jako postava Jacka Godella, sloužil na jaderné ponorce. Měl tak zkušenosti s jaderným reaktorem, ale také to přispělo k nehodě samotné – pro malý reaktor na ponorce bylo větší riziko, že se kompenzátor zcela naplní vodou (odkaz na to slyšíme v 15. minutě filmu, kde v originále říká, že je voda téměř u linie páry, tj. na maximální bezpečné úrovni), než že se jádro roztaví při absenci chlazení. Proto při problémech s chladicím okruhem chlazení raději zcela vypnul a zapříčinil tak částečné roztavení jádra. (Jarek572)
  • Ve 14. minutě filmu se Jack Godell (Jack Lemmon) hned po zastavení turbíny dívá na výstup z tiskárny. Vidíme na vytištěném výstupu právě nastalé události (zastavení turbíny, odstavení reaktoru atd.), ale také události, které teprve nastanou o více než minutu později (zavření izolačních ventilů). Některé události tam chybí úplně (otevření ventilů č.14 a č.15). (Jarek572)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno