Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je březen 1945 a nacistům je již zcela zřejmé, že válku vyhrát nemohou. Přichází proto na řadu úvahy o budoucnosti po válce a o zametání stop. Jeden koncentrační tábor se musí zcela vyklidit a zdejší vězně je nutno pohřbít v dolech. Zůstávají jenom hledači min – mezi nimi veterán španělské občanské války Vídeňák Ernest (M. Knažko) a odbojář z Prahy Kim (M. Zounar). Ti se jednoho dne rozhodnou i s ostatními vězni utéct, ale jsou prozrazeni a většina uprchlíků je zastřelena. Dvojice hrdinů však nezůstává sama a cestou se k nim přidá i hlídací pes z tábora, jehož Kim chodíval krmit. V nadcházejících dnech vede Ernest mladého Kima v neutuchající zimě cestou za svobodou a učí jej, že v této době existuje jen jedno pravidlo, jímž se musí řídit – zabij nebo budeš zabit. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

mchnk 

všechny recenze uživatele

SPOILERY:Tak tohle se hodně nepovedlo. Já osobně bych to nazval, představa o koncentračním táboře a o tom, jak lze z něho uniknout. Tohle je pouhá představa, která je dost vzdálená realitě. Skvěle ostříhaný vězeň s upraveným účesem, průměrné mužské postavy, se před útěkem oholí, pak jde přestříhat dráty, poté to oznámí všem spoluvězňům na světnici a útěk může začít. A tohle je jen jedna z neuvěřitelných věcí, které se odehrály v tomhle údajném táboře. Smrti? To rozhodně ne. Muži a ženy všeho věku, zde pokojně likvidují tábor, aby si poté spolu užili, při polívce a třemi kusy chleba. Nakonec je Němci propustí a oni opět poklidně s kufříky a teplým oblečením opouštějí tábor pod nechvalně známým nacistickým heslem o práci. Následuje samotný útěk dvou vězňů, který jsem již vnímal se špatnou náladou po předchozím představení. Jelikož se jedná o československý film nebudu zacházet do silnější kritiky, ale tohle rozhodně přeskoč jestli jsi znalec československé válečné kinematografie. Hvězdičku navíc za Elišku Balzerovou. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý útěk z koncentračního tábora. 1) Po opuštění tábora příběh získává šmrnc. Atmosférický snímek má jakousi syrovou patinu, smysl pro detail a silný konec. 2) Okolnosti opuštění tábora působí nevěrohodně. Dobře vyhlížející vězni se krátce po útěku nadlábnou polévkou, třemi chleby s máslem nebo se sádlem, dají si k tomu frťana...a ono nic. 3) 18letý drsňák Martin Zounar (vězeň z Prahy na útěku) tehdy asi netušil, jak po třiceti letech dopadne fyzicky i herecky. 40letý Milan Kňažko (vězeň z Vídně na útěku) odvedl svůj spolehlivý výkon. 4) Film končí citátem z Pekla Danta Alighieriho: Hlas selhal / jsem jiskra zmrzla v led / nechtějte slyšet divy / jsou slova málo - myšlenek běsný let / já neumřel a nezůstal jsem živý. ()

Reklama

fantoci 

všechny recenze uživatele

Válečné drama odehrávající se na samém konci války. Trochu psychologicky i lyricky stylizované dílo. Někdy prezentování násilí ze strany Němců působí křečovitě. Hlavní hrdinové, vězni na útěky, se musí vždy rozhodnout, zda-li mají zabíjet či ne. Pokud tak neučiní, zemřou sami. Mají se jejich obětmi stát uprchlíci, děti v německých uniformách, dozorčí, vojáci, psi a další? Vždy se musí rozhodnout - zabít nebo být zabit. Film je trochu i dobrodružným snímkem. V každém případě je sledovatelný a jsem rád, že jej mám ve své sbírce DVD. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Velice milé překvapení. Film sice divákovi moc nového pohledu nedává na WW2, ale v rámci naší kinematografie se jedná o solidní nadprůměr. Navíc duo Kňažko-Zounar je velice dobré, divák jim vše bezproblému věří. Deprsesivní zimní atmosféra, les, banda vojáků z waffen SS, dva vězni se psem, spousta maličkostí a v celku to je velice funkční. Navíc je film velice podařeně podbarven hudebním doprovodem. Jediné výtky se týkají krátké stopáže a nelogická scéna s vypálením hájovny. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi dobrý a realisticky natočený snímek s nosným motivem cesty dvou vězňů a psa. Lyrický obraz krajiny - mrazivě syrové zimní ovzduší, strach o holý život na útěku z nacistického lágru, retrospektivní scény, které osvětlují osobnosti obou hlavních hrdinů. V hlavních rolích výborný Milan Kňažko a Martin Zounar, který ještě v této roli vypadal, že by jednou mohl být hercem. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Scény ze železničního mostu s tunelem byly natáčeny v Ratajích nad Sázavou. (rakovnik)

Reklama

Reklama