Reklama

Reklama

Metoda Markovič: Hojer

(seriál)
  • Česko Hojer (pracovní název) (více)
Trailer
Česko, 2024, 5 h 47 min (Minutáž: 57–62 min)

Režie:

Pavel Soukup

Scénář:

Jaroslav Hruška

Kamera:

Ondřej Belica

Hudba:

Jan Richter

Hrají:

Petr Lněnička, Petr Uhlík, Sarah Haváčová, Václav Neužil ml., Adam Mišík, David Prachař, Michal Isteník, Vojtěch Kotek, Dano Heriban, Petr Reif (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Co se stane, když zlu nastavíte lidskou tvář? Skutečný příběh muže, který se díky své metodě stal kriminalistickou legendou. Seriál podle případů kriminalisty Jiřího Markoviče se zaměřuje především na jeho výjimečný vztah se sériovým vrahem Ladislavem Hojerem. Bez příkras ukazuje reálnou policejní práci v tehdejším ČSSR. Odehrává se v několika časových rovinách a na pozadí nejděsivějších vražd 70. a 80. let. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

Claw 

všechny recenze uživatele

"Sežral jsem to…" Jedním hltem. Kdo tady tak dobře vařil? To Pavel Soukup, který mě před nedávnem odrovnal s předkrmem v podobě "#annaismissing", a nyní naservíroval tučný hlavní chod svého režisérského umu v podobě "Metody Markovič". Vážně nemám slov, už od první chvíle jsem byl překvapen, jak kvalitně je to natočené, kamera je prostě božská. Atmosféra byla celou dobu vynikající a zároveň nepříjemná. Hojer nemohl být lépe zahrán, krutý psychopatický vrah, ze kterého jde nechuť a hrůza, pokaždé jsem měl husinu, když byl na scéně. I samotný Markovič byl zahrán skvěle, prostě sympaťák, měl jsem ho rád od první chvíle, co byl na scéně. Strašně se mi líbilo, jak na začátku ukázali jiný případ a na konci ho vyřešily, taková věc tomu navíc dodávala větší atmosféru. Dobové záběry také potěšily. Tři roky trvalo "Voyo Originals", aby po průměrných až špatných pokusech vyprodukovali něco, co bych se nebál označit jako jedním z nejlepších českých seriálů vůbec. Skládám jim za to hlubokou poklonu a jdu poslušně vyhlížet druhou sérii, víc než u jakéhokoliv jiného seriálu. Kéž by všichni, kdo se na tomhle podíleli, mohli nést v rukou budoucnost české kinematografie… /100% + TOP 10/ ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Čtyři pecky- 80 procent- za dojem ze seriálu, případná pátá by šla za osobou pana Markoviče. Pokud přistoupím na to, že se skutečně projevoval takto (rozuměj lidsky), a že byl do morku kosti humanista, tak se opravdu minul povoláním, zvlášť, když ho vykonával v dobách, kdy byla policejní zvůle tak samozřejmá, že se jí tak ani neříkalo, protože jsme ji my (laická veřejnost, konzumenti skazek z výslechových místností), brali jako neodmyslitelnou součást policejní práce. Fakt, že to Jiří Markovič dotáhl s touhle holubičí povahou až na post náčelníka pražské mordparty, je jen jedním z mnoha paradoxů doby a režimu, který máme tendenci kompletně zatracovat. Na MM:H je mi sympatický, že tahle historická zjednodušení nahlodává. Režijní odvaha se pro změnu odráží v práci s kamerou a progresivní to má i střih, byť to platí měrou vrchovatou zejména pro úvodní díly. Každopádně respekt všem zúčastněným- krásná práce. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nova produkuje nekonečné množství škváru, ale když se jí něco povede, tak to vážně stojí za to. No a Metoda Markovič: Hojer je možná to nejlepší, co kdy vyslala do světa a ke špičce to patří i v rámci celé porevoluční tvorby. Nebudu vypisovat přednosti. To už tady udělali a jistě udělají jiní. Ale zastavil bych se u detailů. Strašně mě baví, když si tvůrci dají práci s tím, aby i ta nejnitěrnější blbost odpovídala dobovému zasazení. A tady jsem si toho uži do sytosti. Za všechno bych jmenoval plastový talířek, který jsme za totáče měli snad všichni a opomenout nelze ani neoholené podpaždí Sarah Hlaváčové. Tyhle věci se tu mihly snad na vteřinu, ale o to víc si jich cením (jo, u toho podpaždí to zní divně, já vim). A nejde nezmínit herce. Lněnička na mě tady půsubil jako tuzemská verze Neila Maskella a toho můžu a Petr Uhlík by asi neměl chvilku vylézat na ulici, přičemž s holkama by mohl mít nějakou dobu docela problém. Za mě pecka a doufám, že s Markovičem se ještě setkáme. Třeb při pátrání po spartakiádním vrahovi. 100% ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lněnička a Uhlík- herecký koncert! Výborné v každém ohledu. V člověku se všechno sevře, když pomyslí na dosud neznámou ženu, která se z nějakých pohnutek vydala na procházku k vodě a její blízcí se nikdy nedozvěděli, kam se poděla, co se jí stalo. Čert ví, kolik žen měl ďábel Hojer na svědomí. Seriál sklízí zaslouženou chválu, všem tvůrcům i aktérům úspěch přeji, dali si očividně záležet, dramaturgicky výborně vystavěno, vizuál skvělý, stejně jako režie, obsazení, scénář i kamera. Závěrem: Dana Heribana je veliká škoda, čest jeho památce. Pokud se schyluje k Spartakiádníkovu, budu se těšit. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mohla bych tu začít vypočítávat jednotlivá pozitiva tohoto počinu. Bylo by to ale hodně dlouhé a stejně by se měl každý přesvědčit sám a ochutnat metodu majora Markoviče na vlastní kůži. Tak to asi na tomto místě shrnu prostým konstatováním, že jsem viděla po všech myslitelných stránkách takřka dokonalou záležitost, nejlepší krimi za posledních x let, a to hovořím nejen ve vnitrostátním měřítku a jako člověk, který na kriminálky hledí v jednom kuse. A Petra Lněničku bych si přála odteď vídat v seriálech a filmech častěji! 95 %. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (17)

  • Na přípravě seriálu se podílel i skutečný Jiří Markovič, který se však uvedení seriálu bohužel nedožil. Zemřel 20. října 2022 krátce před svými 80. narozeninami. (Bediverecs)
  • Vrah Jiří Prchlík (Cyril Dobrý), který se v epizodě objevil, se ve skutečnosti jmenoval Jan Tvrdík. V říjnu 1978 brutálně zavraždil svoji tchýni a pokusil se zabít své děti a manželku. V roce 1980 byl za svůj čin popraven. Markovič (Petr Lněnička) o něm prohlásil, že jen u něj si byl úplně jistý, že si trest smrti zasloužil.“ (Bediverecs)
  • Mnoho scén se natáčelo v objektu historické továrny Koh-i-noor Waldes ve Vršovicích. (Teres)

Reklama

Reklama