Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hra o právu mladého člověka rozhodnout sám o sobě, které je zpochybňováno údajnými potřebami socialistické společnosti. Hra pojednává o právu mladého člověka rozhodnout si o svém budoucím povolání. Patnáctiletý Libor Kolman je plachý, zakřiknutý učeň, který neustále utíká z internátu, protože by raději zůstal doma na venkově a staral se jako jeho otec o koně. Rodiče se domnívají, že bude lepší, když se něčím vyučí. Také vychovatelé se ho snaží přesvědčit a dokonce přinutit, aby se ukáznil a přizpůsobil. Protože chce dosáhnout propuštění, dopustí se krádeže, za niž bude potrestán vyloučením z internátu. Ale vztah, který k němu nachází nejmladší vychovatel Ondřej, je pro Libora nesmírně cenný. Autorská prvotina Stanislava Knetla vyšla vítězně ze soutěže na původní televizní hru. Při své premiéře v roce 1986 vzbudila živý ohlas u všech diváckých vrtev: Dotkla se citlivé problematiky šikanování, lidské důstojnosti a lhostejnosti. Získala řadu domácích ocenění i cenu v mexickém Acapulcu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film výstižně ukazuje skutečnou tvář socialistické společnosti. 1)  Těžko říci, jak moc to byl záměr a jak moc jen shoda okolností, ale reálně-socialistická společnost v tomto díle dostává pořádně na frak. Ne, že by se podobný příběh nemohl odehrát i v přítomnosti, ale dnes se alespoň nechlubíme novým socialistickým člověkem._____ 2)  Hlavní postavou je učeň Kolman (20letý Slovák Martin Vanek), který se musí vyučit, ačkoli si to nepřeje._____ 3)  Spoiler. Vychovatelka (26letá Ivana Andrlová) se ho chce zbavit a jeho problémy ji vůbec nezajímají. Vedoucímu vychovateli (39letý Viktor Preiss) jsou Kolmanovy problémy rovněž zcela ukradené. Tento alibista se stará jen o to, aby mu nikdo nemohl vytknout, že nejednal podle předpisů. I on se snaží problémového učně zbavit. Proti němu stojí ředitel učiliště (50letý František Husák), který působí jako hodný a uvážlivý člověk. Ve skutečnosti se chce jen zavděčit svému nadřízenému - náměstkovi výrobního podniku. Ohání se zájmy učně (které si učeň prý dosud není schopen uvědomit), když vycítí, že to nestačí, začne argumentovat potřebami socialistické vlasti a podniku, který má zřejmý nedostatek pracovních sil. Jak je vidět, ani jemu o Kolmana nejde. Další vychovatelky a vychovatelé mlčí a myslí si svoje, jak je dobrým českým zvykem._____ 4)  Spoiler. Kolmanovi rodiče chtějí pro chlapce jen dobro a nic než dobro. Ve svém zúženém vnímání nechápou, že mu škodí._____ 5)  Spoiler. Nejhorší jsou učni, se kterými Kolman bydlí na pokoji. Ubližují mu a dělají mu ze života doslova peklo. Nikdo jim v tom nebrání - vychovatelé nic nevědí a ani ve svém nezájmu o chovance vědět nemohou._____ 6)  Spoiler. Neví to ani jediná bílá vrána mezi nimi (28letý Vladimír Dlouhý). Toho posléze informuje další bílá vrána, učeň, který bydlí na pokoji a šikany se neúčastní. Tím je ovšem příděl bílých vran pro tento případ vyčerpán. Jejich osud je jasný - budou uklovány svými černými kolegyněmi. O tom už film nevypráví. Pozorný divák si to snadno domyslí sám. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh, klidně by se dalo říct natočený podle skutečné události, jakých byly a budou stovky. A na jejich počátku frustráti, zde důstojně reprezentovaní debutanty. Jen se obávám, že "Dlouzí" už asi vymřeli, zato "Preissů" je PKKT. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Volání o pomoc bylo potrestáno. Násilí opět triumfuje, jako jsme viděli již v několika jiným snímcích. V roli sígra nikdo jiný, než Daniel Landa. Překvapivě v záporné (a také jeho poslední) roli vidíme také "Adama Bernau", kterému ovšem příliš nesedí. Každopádně oficiální obsah je dost zmatený. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Filmový debut Daniela Landy. (M.B)

Reklama

Reklama