Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Henry Young je malý kriminálník, kterého pošlou v roce 1938 do Alcatrazu, aby si odseděl trest za krádež 5 dolarů. Spolu s třemi dalšími vězni plánuje útěk. Dozorce Warden Glenn se však o plánu dozví a Young putuje na samotku. Místo povolených 19 dní v ní stráví tři roky. Bez světla, tepla, hygienických prostředků, nábytku. Není divu, že Young z takových podmínek skoro zešílel. Po propuštění na svobodu se okamžitě dopustí vraždy. V soudním procesu mu hrozí trest smrti, ale mladý obhájce James Stamphill se snaží dokázat, že vězení v Alcatrazu by přivedlo každého k šílenství, a tak jeho klient nenese zodpovědnost za svůj čin... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (71)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Excelentní herecký obsazení a dokonalý scénář dělají z tohodle filmu skvost. Už sem to viděl dříve a už tenkrát ve mně něco zanechal. Teď po letech to byl ještě mnohem lepší zážitek. Všichni tři hlavní role jsou obsazeny opravdu dokonale. Nevím, který z trojice Bacon, Slater a Oldman to sehrál líp. Ale asi Bacon. Přesně za takovýhle role by se měly udělovat sošky ( i když v tomto roce vyhrál Forrest Gump, takže asi není o čem špekulovat). Vězeňských filmů jsou spousty, Shawshank je jen jeden, ale tenhle kousek je zatraceně dobrej! Hudba přesně vystihuje pocity vězně, který 3 neskutečně dlouhý roky strávil v "díře", bez světla. Jen si to představ, brr. Z Alkatrazu mě dycky běhal mráz po zádech, díky tomuhle filmu ještě víc. Bravó! ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že jediným důvodem proč jsem nedal maximum je průměrná režie., která film i herecké výkony drží v kleštích "pouze" lehké nadprůměrnosti. Slater dokazuje, že je to PAN HEREC a skvěle mu pomáhá Kevin Bacon. Oldman moc příležitostí nedostal. Vražda prvního stupně je kvalitní drama z prostředí soudu a vězení, zdobí ho pěkné herecké obsazení i nápaditý scénář inspirovaný zkutečnou událostí. Myslím si, že nudit se u něj určitě nebudete. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Dokázali to společně a on ještě začal fandit baseballu. Herecky to mělo obrovský potenciál, velká škoda, že jsem snímek nenašel v originálním znění, český dabing trochu herecký part Kevina Bacona zašlapává do prachu země. Bezmála dvacet let staré drama je dalším výletem za brány nechvalně proslulého místa v Sanfranciském zálivu, které zlomilo mnoho mužů. Osamělý kamenný útes posloužil už třeba prchajícímu Franku Morrisovi Clinta Eastwooda nebo generálovi a správnému chlapovi Edu Harrisovi, který ve Skále musel na opačnou stranu barikády. Hlavní antihrdina strávil na temné samotce přes tři roky (i když ze zákona měl maximálně 19 dní), jakmile vyjde na denní světlo, zabije. Jeho mladý ambiciózní advokát ale vše vsadí na kritiku sadistického vedení věznice. Soudní drama bylo velmi volně inspirované skutečným příběhem (i když Henry Young ve skutečnosti nebyl žádné neviňátko), chybí mu ovšem hlavně pevnější a zkušenější režijní vedení a nápaditější scénář, ze kterého sálá zaujatost. Velmi slušné tři hvězdy!! ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Silné téma Alcatrazu, neméně nadějné herecké obsazení, za kormidlem bohužel nesedí Frank Darabont a výsledek tak nakonec nedosahuje potenciálu, který film má. Přesto jde o kvalitní drama, které sice doplácí na hodně ploché a šablonovité pojetí, nicméně drží pohromadě především díky kvalitní hercům z nichž jednoznačně vyčnívá Gary Oldman. Kriminál tě změní... Já jsem byl bílej :-) 60% ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavé téma, ale způsob, jakým se s ním zachází, už tolik poutavý není. Kromě několika neutrálních (předvídatelných, obyčejných, typicky patetických) se zde bohužel objevuje i několiksilně negativních aspektů - zejména zpomalené záběry a jímavá hudba v podkresu dělala některé scény nevhodně komické. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (5)

  • Prostitútka, ktorá navštívi Younga (Kevin Bacon) vo väzení, je herečka Kyra Sedgwick. S Baconom tvoria v skutočnom živote manželský pár. (m.a.t.o.)
  • Henri Young sa naozaj snažil uniknúť z Alcatrazu, jeden z jeho spolupáchateľov bol Dale Stamphill, rovnaké priezvisko ako postava Jamesa Stamphilla (Christian Slater). (chesterko)
  • Informace o Henry Youngovi jsou velmi rozporuplné. Na stránkách věznice Alcatraz dokonce najdeme informace o tom, že byl opravdu bankovním lupičem a dokonce vrahem již dříve. A že celý proces měl politické pozadí. Nicméně nezbývá než tento snímek brát do velké míry jako fikci. (sator)

Reklama

Reklama