Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Henry Young je malý kriminálník, kterého pošlou v roce 1938 do Alcatrazu, aby si odseděl trest za krádež 5 dolarů. Spolu s třemi dalšími vězni plánuje útěk. Dozorce Warden Glenn se však o plánu dozví a Young putuje na samotku. Místo povolených 19 dní v ní stráví tři roky. Bez světla, tepla, hygienických prostředků, nábytku. Není divu, že Young z takových podmínek skoro zešílel. Po propuštění na svobodu se okamžitě dopustí vraždy. V soudním procesu mu hrozí trest smrti, ale mladý obhájce James Stamphill se snaží dokázat, že vězení v Alcatrazu by přivedlo každého k šílenství, a tak jeho klient nenese zodpovědnost za svůj čin... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (71)

kareen 

všechny recenze uživatele

Na opravdovém krutém fyzickém týrání je kromě velké bolesti nejstrašnější to, že v člověku nakonec zlomí i jeho lidskou důstojnost, jak v tomto snímku také předvedl Henry Young ve skvělém podání Kevina Bacona. Námět je podle skutečné události a v dnešní době už by se taková věc, alespoň doufám, stát nemohla, ale v roce 1938 neměl Henry i přes zjevnou nespravedlnost, která na něm byla spáchána žádné zastání. Jediný, kdo se ocitl na jeho straně byl začínající mladý právník, který chtěl vyhrát proces. A Henry, ten toužil jenom po příteli...Jediným důvodem proč jsem tomu nedala plný počet je až příliš doslovný závěr, ale jinak mně film velmi bavil, celou stopáž jsem byla zvědavá co se stane dál, líbily se mi herecké výkony a ty dvě hodiny mi utekly jak voda. A při sympatickém vystupování Christiana Slatera mi až přišlo líto, že v devadesátých letech tak nadějný herec, nakonec utápí svůj talent v samých podřadných hovadinách. Hodně silná čtyřka. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dokázali to společně a on ještě začal fandit baseballu. Herecky to mělo obrovský potenciál, velká škoda, že jsem snímek nenašel v originálním znění, český dabing trochu herecký part Kevina Bacona zašlapává do prachu země. Bezmála dvacet let staré drama je dalším výletem za brány nechvalně proslulého místa v Sanfranciském zálivu, které zlomilo mnoho mužů. Osamělý kamenný útes posloužil už třeba prchajícímu Franku Morrisovi Clinta Eastwooda nebo generálovi a správnému chlapovi Edu Harrisovi, který ve Skále musel na opačnou stranu barikády. Hlavní antihrdina strávil na temné samotce přes tři roky (i když ze zákona měl maximálně 19 dní), jakmile vyjde na denní světlo, zabije. Jeho mladý ambiciózní advokát ale vše vsadí na kritiku sadistického vedení věznice. Soudní drama bylo velmi volně inspirované skutečným příběhem (i když Henry Young ve skutečnosti nebyl žádné neviňátko), chybí mu ovšem hlavně pevnější a zkušenější režijní vedení a nápaditější scénář, ze kterého sálá zaujatost. Velmi slušné tři hvězdy!! ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vynikající film ze soudního prostředí a definitivně patří k tomu lepšímu materiálu. Film má spousta triumfů, tím hlavním jsou skvělí herci, kde vládne šílený Kevin Bacon, perfektní Christian Slater, který svou suverénností a vynikajícím projevem bere dech, Gary Oldman jako tvrdohlavý šéf Alcatrazu, také mne potěšil i William H. Macy v roli prokurátora, který opět odvedl obdivuhodný výkon. Prostředí špinavého Alcatrazu a fakt, že je film dle skutečné události akorát podtrhuje už tak velmi solidní film. K plnému počtu chybí kousek. 80% ()

Deratizer 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se rozmýšlel, zda udělit 4 hvězdičky nebo 5 hvězdiček a nakonec jsem udělil 5. Film s výborným hercem je velmi zajímavý, ale chybělo mi tam víc akce v samotné věznici, alespoň ten útěk z Alcatrazu mohli na začátku zfilmovat, nebo více poukázat na život hrdiny v kopce apod. Takže žádná syrová vězeňská akce, či život s více vězni se ve filmu nekoná, ale je to výpravné drama o vyloženě jedné osobě, je založeno na myšlence a soudním procesu, nikoliv na akci. Čili kdo chce koukat na plnokrevnou vězeňskou akci, nechť si pustí Útěk z Alcatrazu s Clintem Eastwoodem, kdo chce vidět především rozumný film a soudní proces, ať si pustí toto drama. Na pět hvězdiček to vyloženě není, ale čtyři mi přijdou málo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný príbeh s obrovským potenciálom chytiť diváka za srdce a ešte ho aj spravodlivo naštvať. Preto si možno zaslúžil o kvapku viac skúsenejšieho režiséra. Netvrdím, nebolo to po tejto stránke zlé, no určite sa z tak silného príbehu dalo vyťažiť trocha viac, hlavne v emotívnej rovine. Z hercov bol jednoznačne najlepší Gary Oldman, hoci ho tu bolo z hlavnej trojky najmenej, svoj čas využil na sto percent a sadistického správcu väznice zahral s prehľadom presvedčivo a s veľkou charizmou. Naproti tomu taký K. Bacon podľa môjho názoru nepodal svoj najlepší výkon, boli momenty, ktoré sa mi z jeho strany zdali minimálne... no povedzme, že naivne zahrané. Na slabší nadpriemer to ale stačí. 70/100 ()

Galerie (78)

Zajímavosti (5)

  • Prostitútka, ktorá navštívi Younga (Kevin Bacon) vo väzení, je herečka Kyra Sedgwick. S Baconom tvoria v skutočnom živote manželský pár. (m.a.t.o.)
  • Informace o Henry Youngovi jsou velmi rozporuplné. Na stránkách věznice Alcatraz dokonce najdeme informace o tom, že byl opravdu bankovním lupičem a dokonce vrahem již dříve. A že celý proces měl politické pozadí. Nicméně nezbývá než tento snímek brát do velké míry jako fikci. (sator)

Reklama

Reklama