Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thomas Jefferson Johnson (Eddie Murphy) je malým podvodníčkem. Když se ale dozví o smrti kongresmana Jeffa Johnsona, dostane nápad, jak provést největší podvod všech dob. Využije toho, že se jmenuje podobně jako zesnulý kongresman, začne s volební kampaní ("Jeff Johnson - Jméno, které znáte!") a nemožné se stane skutkem - je zvolen do amerického kongresu! A proč to všechno? Thomas se totiž domnívá, že teprve jako člen kongresu bude moci rozjet své podvody v patřičném měřítku. Skutečnost ale překoná jeho nejsmělejší představy. Než se stačí v kongresu rozkoukat, ocitá se v kolotoči velké politiky, velkých průmyslníků a velkých peněz. I na Thomase, který se nikdy poctivě neživil, je toho trochu moc. A poznenáhlu dospěje k rozhodnutí, že když už se jednou do kongresu dostal, udělá tu trochu pořádek. Koneckonců, má přece sloužit svým voličům. A jestli při tom navíc získá srdce krásné dívky, tím lépe... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (79)

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Snímek Dokonalý džentlmen se mi líbil už kdysi, když jsem jej viděl poprvé, ale spíše jsem si užíval perfektního humoru hlavního hrdiny Thomase Jeffersona Johnsona, jehož si zahrál Eddie Murphy, jenž byl v té době na vrcholu své kariéry. Ve filmu šlo také o politiku a problematiku korupce, což jsem si uvědomil až o několik let později, když jsme si jej doma pustili znova. Každopádně hned od prvních minut Eddie rozehrál eskapádu vtipu a legrace jsoucí jemu vlastní, kdy jako malý podvodníček dostal nápad, jak využít svého jména Thomas Jefferson Johnson. Dozvěděl se totiž o smrti kongresmana Jeffa Johnsona a tak začal s volební kampaní, která byla světe div se úspěšná. Se svými kumpány se tedy přestěhoval do Washingtonu, aby se zde ujal funkce a hlavně za to získal nějaké peníze. Vůbec se mu nedivím, mám totiž pocit, že spoustě politiků jde hlavně o vlastní dobré bydlo a nikoli blaho národa a to nejen v USA, ale i u nás. Každopádně jeho představy o snadném zisku se naplnily a to dokonce mnohonásobně více, než si dokázal ve svých snech představit. Nicméně i on postupně došel ke zjištění, že nic není na světě zadarmo a že i on bude muset přinést nějaké oběti. Zamiloval se totiž do dívky, jejíž otec politiku bral naprosto vážně a milého Johnsona zrovna díky přátelení se s velkými zkorumpovanými rybami zrovna moc nemusel. Mladý kongresman se tak musel rozhodnout čemu dá přednost - světu velkých peněz a politiky nebo životu s milou dívkou. Film tak přešel z úrovně výborného nic neřešícího humoru k mnohem vážnějšímu tématu politického pletichaření a všudypřítomné korupce, aniž bychom si toho sami všimli. Samozřejmě jsme Eddie Murphymu drželi palce a přáli mu, ať mu vše dobře dopadne. Film nás nejen pobavil, ale také zahlodal červík v hlavičce, jestli má cenu chodit vůbec k volbám. Co by se vlastně stalo, kdyby nikdo volit nešel a účast by tak byla nulová a to vždy ? Také mne napadlo, jestli nám nebylo lépe, když zemi vládl dobrý král a to nemyslím jen toho známého Miroslava z Pyšné princezny. No nic, každopádně si u mne Dokonalý džentlmen za to skvělé spojení humoru a vážné myšlenky vysloužil čtyři dokonalé hvězdy ****. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a satirický pohled na americkou politiku. Eddie Murphy hraje docela s chutí a daří se mu přesvědčit diváka o tom, že ne každý politik musí být špatný a ne každý hrabe jen pro sebe. Brzy po tomto přesvědčení ale divák nahlédne do aktuálních novin a ty jej zase vrátí do skutečného světa, v němž žádný takový politik neexistuje. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Jonathan Flynn /Stopa 1985, Muj Soused Zabijak/ natocil slusnu komediu. US styl humoru je opat trochu blizsie Europe nez vacsina US komedii, Murphy bol este na zaciatku 90. rokov velka hviezda a humor mu ide. Pribeh zaujme a nepusti, film ma tempo a okrem Murphyho tu hral aj James Garner /The Great Escape 1963/. 74 % ()

Veres 

všechny recenze uživatele

"Jeff Johnson - Jméno, které znáte!" - mimořádné 'nakouknutí' pod pokličku washingtonské politiky, možná zcela reálné, avšak opatřené skvělým hereckým výkonem Eddie Murphyho, kterému to jako kongresmanovi mimořádně sedělo. Alespoň teď všichni v kongresu ví, že to zvonění oznamuje hlasování a ne poslední kolo tutovky! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zase celkem dobrý Eddie. Čím více se přehrabuju v jeho filmografii zjišťuju že zase v tak špatných filmech nehrál. Trapárny jako: Zamilovaný profesor, Pluto Nash nebo Norbit tohle rozhodně nepřipomíná. Spíše je to takové zrcadlo vysoké politiky, které si běžný člověk umí představit. Takhle nějak to podle mě totiž funguje. Eddie nepředvádí nějaké gejzíry vtípků a ve filmu působí vyspělým hereckým dojmem. Pro mě dostatečné večerní odreagování, když v televizi nic pořádného není. 55% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Jonathan Lynn, britský režisér tohoto filmu, se mimo jiné scénáristicky podílel i na satirických politických britcomech "Jistě, pane ministře" či "Jistě, pane premiére". Za svůj režijní výkon v tomto filmu získal Lynn tři ocenění (2001 & 2002: Political Film Society, 1993: Enviromental Media Awards). (ČSFD)
  • Jedná se o první film Eddieho Murphyho, který nebyl publikován u Paramount Pictures, jeho domovského studia. (SeanBean)

Reklama

Reklama