Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

sepp 

všechny recenze uživatele

No spise tak 3,5* - Orel pristal je presne nekde tak napul mezi nadprumernym valecnym filmem diky vykonum M.Canea a R.Duvalla a obycejnou tuctovou fikci. Ke kladum ale rozhodne patri zobrazeni nekolika vyjimecnych nemeckych vojaku jako opravdovych vojaku cti a ne jako krvelacnych psu, tak jak si v tom libuji jine snimky. OP je zezacatku kapku rozvlekly, ale v druhe polovine se neustale neco deje a konec je take celkem "prekvapivy". Jo a J.Agutter byla slusna kocka ;) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Bude to zbytečná práce a mrhání cenným časem. Pusťte se do toho ihned." Musím se přiznat, že studie proveditelnosti únosu Churchilla z Anglie do Německa mě dost pobavila. Její realizace až tak zábavná nebyla, ale bavily mě postavy. Neskutečně zábavnej byl bojovník IRA Devlin, přesvědčivej byl i oblafnutej plukovník Radl, ale hvězdou je bezesporu zásadovej plukovník Steiner. Týpek, kterej prostě odmítal pochopit, že slova "Židi" a "plyn" mají nějakou souvislost. Tomu prostě divák musel fandit. A mezi tím fanděním jsem si našel novou práci - chci bejt strážce blat. Jen nevím, kde se na to studuje. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další fiktivní snímek z prostředí 2. světové války, tentokrát od Johna Sturgese. Dost tomu přidává skvělý výkon Michaela Cainea. Je nezvyk ho vidět ve filmu tak mladého. Co se může pokazit během pokusu o únos Winstona Churchila? No docela dost věcí. Film má svižné tempo, ani chvíli jsem se nenudil. Závěrečná akce s dobýváním kostela je taky super. I vedlejší postavy filmu dost pomáhají. Jejich osudy nám nejsou lhostejné. Určitě dost povedený snímek. "Nikdy jste neuposlechl můj rozkaz." ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nebýt výkonu Michaela Cainea, Orel by za svoje přistání dostal tři hvězdy za průměrnou válečnou fikci (vážně jenom fikci?)...jenže on tu je Standartenführer Kurt Steiner, v zásadě záporná postava, ale nemůžete si pomoct a přejete jeho misi úspěch, takový charizmáč to je...další drobné plus za jednookého Roberta Duvalla a hlavně za Heinricha Himmlera Donalda Pleasence. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Každopádně přímočařejší a dramatičtější epizodka války, která možná ani neměla spatřit světlo světa a ehjle stalo se a přiznávám, jak jsem rád, že k tomu nakonec došlo. Zde nejde o válku takovou jako spíše o samotný příběh německých obenstandfuehrerů a podobných zvěrstev, které možná zvláštní sledovat, ale překvapivě to filmu nijak neuškodí. Hezké je jak do herců zde řadí Adolfa Hitlera a Benita Mussolini. Toto není obyčejná válečná epizodka, na tuto se totiž jen tak nezapomíná. Zde nejsou důležité válečné scenérie, ani válečné vřavy a bitvy. Zde je důležitá válečná psychologie a ta je ztvárněna na jedničku. Orel přistává je jeden z mála filmů odehrávajících se o druhé světové, který se pokusil o trochu něco jiného, než by se čekalo a povedlo se. Možná fikce, možná fakta, každopádně proč tomu nevěřit. --- Když krásná žena pohlédne na muže, jen zřídkakdy to skončí orgasmem. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Film sa natáčal v mestách Charlestown, Mapledurham, Newquay, Reading a Twickenham (Veľká Británia) a Rovaniemi (Fínsko). (Arsenal83)
  • Devlin (Donald Sutherland) odlétá do Anglie s letounem SIPA S.121. Jedná se o francouzskou poválečnou verzi typu Arado Ar-396. Rovněž letoun plukovníka Radla (Robert Duvall) je francouzská licence původně německého Fieseleru Fi-156 Storch, ve Francii vyráběném jako MS.500 Criquet. (Foxhound#1)
  • Keď kapitán Clark (Treat Williams) po prepadnutí kostola podáva veliteľovi hlásenie, za jeho nadriadeným je na vlajke USA 50 hviezd. Má ich však byť len 48 (Aljaška a Havaj boli k USA pripojené až v roku 1959). (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama