Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Najprv som videl remake od bratov Coenovcov a priznávam, že je mi bližší, ale tento originál kvalitu taktiež má. Vedľa ostrieľaného westernového veterána J. Wayna sa výborne presadilo práve to ukecané dievča, aj keď neviem z akého dôvodu má krátke vlasy. V prvých záberoch som bol presvedčený, že ide o chlapca. Príbeh sa od nového remaku naozaj v mnohom nelíši a bol som až prekvapený aká zhoda sa v mnohých scénach našla. Výborne do filmu zapadol i R. Duvall v úlohe "šťastlivca", ale najviac som bol zvedavý na záver a ruku uhryznutú hadom. No, Coenovci na to išli rozhodne drsnejšie...70%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zápletka je vďaka nevýrazným zloduchom pomerne chabá, ale scenár to ľahko prebije výborne napísanými postavami a skvelými dialógmi (miestami by však neškodilo tie reči zľahka preškrtať). Pomalšie tempo mi nevadilo, finále je až prekvapivo napínavé a emocionálne. V čom ale film mimoriadne zostarol, sú herecké výkony. Vlastne museli byť zastaralé už v dobe vzniku, koncom 60. rokov už bolo toto teatrálne afektovanie dávno prežité. A tým myslím aj samotného Waynea, ktorý si síce postavu vychutnal, ale aj tak som mu pijana so zločineckou minulosťou neveril ani chvíľu. Jeffovi Bridgesovi verím trosku už od traileru, takže sa na coenovský update teším. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dlouho, předlouho jsem neviděl western s tak skvělým příběhem a výbornými dialogy. Drsně vtipná road movie pomystychtivé umanuté holky, stárnoucího šerifa-alkoholika a frajerského rangera, kteří si během dvou hodin přicházejí na chuť, zatímco neustále pasou po zmetcích ukrytých někde uvnitř indiánského teritoria. Je to napínavé, je to zábavné, je to (především na konci) drsné a nekompromisní a je to setsakra povedené. Oscar pro Waynea byl rozhodne zasloužený (jízda na koni s opakovačkou v jedné ruce a s revolverem v druhé, to je fakt NĚCO), ovšem nikdo z kolegů-herců za ním nezaostává ani o píď.__P.S. Scéna s věšením zločinců (pojatým jako představení pro velké i malé) na mě dýchla až peckinpahovskou nostalgií.__P.P.S. Na remake od bráchů Coenů se teď těším ještě víc. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Původní True Grit v zásadě předbíhá, protože Duke tehdy ještě musel to nostalgické ožralecké vzpomínání na slavná mladší léta v sedle přece jenom hrát, protože na ně měl ještě dost času. Smůla je, že Coeni si vybrali tak vynikající herce a kameru Rogera Deakinse, s čímž se dnes už Maršál těžko může měřit. Ale nemůžete mu upřít, že to finále je opravdu impozantní a Oscar pro Waynea byl zasloužený. A pokud vám úplně nesedí Coenovské haluz-momenty hodící se spíš do Mrtvého Muže nebo něčeho od Lynche, můžete si s tímhle starým pardálem rozumět líp. Uctivých 70%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyl žádným fanouškem Johna Wayna, spíš mě baví dobré filmy z tohoto žánru, tedy i ty, ve kterých hraje. A viděl jsem s ním už lepší, z hlavy můžu vybalit například Na sever Aljašky. Kim Darby bych do role pomalu odrůstajícího dítěte, bez sexuálních podtextů ve scénáři, asi neobsadil. Možná vlastně ani nebyla špatná Kim, spíš tam chyběly ty podtexty (tedy s jinou, víc šmrncovní herečkou). ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Celosvětová premíéra proběhla 11. června 1969 v Los Angeles (Kalifornie). (ČSFD)
  • Wilford Brimley v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Charlese Portise. (Hans.)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama