Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chtěli jenom ukrást zlato a málem vyhráli válku. Po vylodění v Normandii postupují spojenecká vojska francouzským územím a jednomu z průzkumných oddílů velí seržant Velký Joe (Telly Savalas). Členem jeho oddílu je také zkušený voják a bývalý poručík Kelly (Clint Eastwood), jenž se stal obětním beránkem po zpackané vojenské operaci. Ten během výslechu zajatého německého plukovníka zjistí, že v blízké francouzské bance se skrývá obrovské bohatství v podobě 14 000 zlatých prutů, které mají hodnotu několika miliónů dolarů. Má to ale jeden malý háček. Zlatý poklad se totiž ukrývá za nepřátelskou linií. Odhodlaný Kelly se ovšem hodlá zlata zmocnit za každou cenu a pro svůj plán naverbuje tu nejšílenější skupinu vojáků v čele se svérázným tankistou Pošukem (Donald Sutherland). K výpravě se nakonec připojí i seržant Velký Joe a bláznivá cesta za zlatou kořistí může začít... Americký režisér Brian G. Hutton se prosadil především dvěma válečnými filmy, které natočil krátce po sobě. V roce 1968 režíroval slavný snímek Kam orli nelétají s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. S Clintem Eastwoodem navázal na úspěšnou spolupráci o dva roky později ve válečné komedii Kellyho hrdinové. Tento snímek lze dnes zařadit mezi divácky nejoblíbenější válečné komedie především díky skvělému hereckému obsazení, vtipným hláškám a černému humoru, který vystihuje nesmyslnost války. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Myslíš, že nás Němci nechají přejít přes svůj most?" Válka představuje zisk pro bohaté, kteří se jí neúčastní. A jelikož i přímí účastníci občas chtějí představovat výjimku, tak se pár příslušníků US Army vydává za frontovou linii do Clermontu, aby si vyzvedli z banky nemalé množství zlatých cihliček. A to je mi sympatické. Takže Kelly má plán, programově pozitivní Pošuk má tanky, Velký Joe umí strategicky myslet, takže zbývá jen sehnat nějaký ponton, kapelu a ukecat jednoho sturmbannführera, aby otočil kanón správným směrem. Může to vyjít? Ono je to asi jedno, protože tohle je především vynikající zábava doprovázená rachotem střel různých kalibrů. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Zlatá horečka na vojenský způsob. Přitom vtipná, inteligentní a s dějem, který odsýpá. Člověk odpustí i jistou dávku pohádkovosti, mám na mysli takovét y "drobnosti" ve stylu, že Němci padají jeden za druhým, zatímco druhá strana je téměř bez ztrát na životech. A nutno uznat, že Clint byl frajer, což v kombinaci s jeho skvělým herectvím filmu přidává minimálně jednu hvězdu. ()

Reklama

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Přesně filmy tohoto typu si užívám úplně nejvíc. Má to akci, dělá si to legraci samo ze sebe a je to poměrně vtipné. Když k tomuhle mixu přidáme zajímavé herecké obsazení dostáváme na můj vkus výborný odpočinkový film, nad kterým sice přemýšlet nemusíte ale přesto vás neskutečně zabaví. A nejlepší herec v tomhle fláku je jednoznačně Donald Sutherland, hodně ujetá postava. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Začátek sedmdesátých let - Amerika se bouří proti Vietnamu, Francie žije ozvěnou Mai 68 - západ věří, že války jsou navždy minulostí. A tak se v Kellyho hrdinech sešel celý svět (test: kolik národností se sešlo v jedné četě?), rozhodl se vykašlat na válku a zajistit si krásnou budoucnost. Rozhodně je na co koukat - Clint ve spojení s hláškujícím hipízákem Sutherlandem a věčně naštvaným Savalasem nenudí ani minutu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Toto mi dlho unikalo a fakt som nečakal tak dobrý film. O nejakom zlate som nemal potuchy, čakal som skôr klasický vojnový film, ktoré v tých rokoch vyrábali ako na bežiacom páse. Prekvapil ma nielen film, ale i miera humoru, ktorá v ňom je a navyše mi sadol. Podarený je D. Sutherland ako pošahaný tankista Shermanu. Strašne nerád počúva vysielanie negatívnych vĺn...Postáv je tu dosť, preto ani Eastwood nedostáva toľko priestoru, ako som si myslel. Taká hromada zlata by mala byť asi lepšie strážená, ale vojnová komédia v štýle westernu, ako trefne píše užívateľ Thomassi, si to môže dovoliť. Vyslovene komédia to síce nie je, ale bavil som sa výborne a navyše ako vážny film by s takýmto príbehom neobstál. K záveru je dosť ťažké spočítať medzi koľkých sa to zlato bude deliť, pribudol dokonca i jeden Nemec!, ale 14 000 tehličiek nie je 14, takže spokojný bude určite každý. Ja s filmom tiež. 80%. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (14)

  • Clint Eastwood nevzpomínal na natáčení filmu i jeho výsledný dojem zrovna pozitivně: „Tohle měl být jeden z nejlepších válečných filmů všech dob. Měl ten nejlepší scénář, dobré obsazení, důmyslné protiválečné poselství. Ale z nějakého důvodu to všechno přišlo vniveč a vzešel z toho film o partě amerických flákačů za druhé světové války.“ (ClintEastwood)
  • Americké tanky M4 Sherman byly vypůjčeny z jugoslávských armádních rezerv. Jugoslávští specialisté rovněž pomáhali produkci s použitou technikou, včetně úprav použitých německých Tigerů. (Foxhound#1)
  • Během natáčení onemocněl Donald Sutherland (Pošuk) meningitidou. Byl hospitalizován v jugoslávské nemocnici, přičemž upadl do kómatu a následně na několik sekund prodělal klinickou smrt. Během toho podle svých vzpomínek sledoval z vnějšku své vlastní tělo vstupovat do modrého tunelu a poté byl pohlcen jasným bílým světlem. Po probrání se z kómatu byl studiem MGM vyjednán jeho převoz na léčení do Velké Británie, jelikož v Jugoslávii nebyly k dispozici antibiotika. Tyto zdravotní komplikace protáhly natáčení o více jak 6 týdnů. Při pobytu v nemocnici se pak Donald naučil malovat akvarely. (Martensson35)

Reklama

Reklama