Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Skvělý válečný film se špionážní tematikou. Film, který předešel svoji dobu - má co říci i dnes. Snímek, kterým rozhodně nepohrdnu. Impozantní herecké výkony - Clint Eastwood, Richard Burton ad. Příběh je napínavý, člověk se od začátku baví a nenudí...stále je udržován v očekávání, kdo že je ten zrádce a dvojí agent? Super scény na lanovce, není nouze ani o dobré hlášky. Diváka musí nadchnout i neuvěřitelný klid mjr. Smithe (R. Burton), obzvlášť při jeho výkladu v místnosti s krbem (a to nejen po příchodu mjr. Von Happena). Jeden z nejlepších válečných filmů všech dob !!!!..... Takové drobnůstky: 1) Když mjr. Smith se svojí skupinou prchá ze zámku, vyskakují z lanovky do řeky. Ovšem v dalším záběru, když vylezou na souš, mají všichni vlasy relativně suché!!! (vzhledem k tomu, že při seskoku se všichni dostali pod hladinu, musela by jim voda z vlasů téct). Nejvíce je to vidět (pochopitelně) na Mary. Jako nějakou závažnou chybu či nedostatek bych to ovšem neklasifikoval, jedná se o velmi časté nedopatření ve více filmech a v případě Where Eagles Dare to je i dost pochopitelné - v takové zimě, ve které se tato scéna odehrává mít mokré vlasy jistě není žádný med :) 2) [logický nedostatek] Když mjr. Smith a poručík Shaffer jedou na lanovce do hradu, nejsou v kabině lanovky slyšet kroky, přičemž ve scéně, kdy prchají ze Schloss Adler, jsou slyšitelné a díky tomu následuje boj na lanovce. 3) [logický nedostatek] Zamyslíme-li se nad scénou, kdy Smith a Shaffer jsou na kabině lanovky a blíží se k hradu (vylézají na "kotvu" kabiny), mohly by ty jejich bílé zimní komplety být krásně vidět, takže obsluha lanovky by je mohla zneškodnit. 4) [logický nedostatek] Při přestřelce (ve scéně, kdy mjr. Smith hovoří vysílačkou na hradě s velitelstvím), kdy je vyvolán poplach a Němci se snaží Shaffera dostat, by nejspíš poručíkovi došlo střelivo a než by stihnul přebít, němečtí vojáci by doběhli za roh, za kterým se kryl, a zastřelili by jej. ad 4) - jde spíše o úvahu než o nějakou chybu, spíše jde o diskutabilní bod v mém komentáři. 5) [něco z historie] Vrtulníky za druhé světové války byly teprve ve vývoji a poprvé byly použity až v roce 1950 v Koreji. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi dlouhý válečný film, který však tempem a zajímavým prostředím potěší všechny milovníky války. Richard Burton a Clint Eastwood vévodí celému filmu a nespustíte z nich oči. Pro Briana G. Huttona to musel být velmi těžký kousek udržet pohromadě takto dlouhý film, v kterém se moc nemluví a stále se někam postavy pohybují, po někom střílí a plní rozkazy. Zvládl to však velmi dobře a s grácií nechá diváka sledovat úžasnou jízdu válečným obdobím s kvalitní hudbou a dobrým scénářem, který je pouze poměrně roztažený. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

A je to tu zase... Tešil som sa ako malý (naposledy som to videl ako malý), úvodnú hodinku tu a tam s chuťou pomľaskoval, lenže potom prišiel "akčný záver" plný nezmyselných rozhodnutí, samoúčelných hlúpostí pre efekt, zbytočne prehnaných scén... A vôbec - akýže vojnový film! Lacné špionážne dobrodružstvo, ktoré má síce veľmi slušnú (rozumej pekne zamotanú) zápletku, akonáhle sa to však začne rozmotávať, je to každou ďalšou minútou slabšie a slabšie. Nechýba ani posledné "prekvapenie", ktoré som teda pekne odzíval, lebo bolo jasné, že niečo ešte lacnejšie sa udeje. V tomto smere film naozaj vygradoval. ...Ako celok neponúka Where Eagles Dare viac, než slabšia bondovka. Vlastne iba kvôli tomu dávam 3 hviezdičky - v rámci bondovskej série by to dajme tomu bol (aj vzhľadom na rok vzniku) slušný priemer. Jediným nesporným kladom a svetlou spomienkou v temnote ledabolého písania a filmárčiny zostáva pútavý Richard Burton so svojim vyzretým a "ľudským" herectvom (ale aj on bol vo finále prinútený skočiť si z jednej lanovkovej kabínky na druhú... to už mu uveriť nešlo, nehovoriac o tom, čo viedlo k tomu, že sa tam dostal a ako tam zafungoval a ... ach jaj!). ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Lepší než veškerá má očekávání. Tohle není válečný film. Tohle je dokonalé mistrovské dílo Briana Huttona. Richard Burton jako nevyzpytatelný velitel, Clint Eastwood v roli pomocníka, který děla to, co má a ještě něco navíc, skvělé prostředí a pomalé vyprávění děje. Navíc - zamotanost nad zamotanost. Zamotanější rozuzlování jsem ještě neviděl. Délka naštěstí vůbec nevadí, příběh a atmosféra vás vtáhnou do děje, jako by jste byli jedním z aktérů a to si zaslouží za pět. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Na jedný straně straně sympatická ”men-on-a-mission” zápletka, malebný alpský podhradí, sexy fräulein, vysoký počet mrtvých nácků (jen prakticky němý Clintův Schaffer jich má na kontě až 99) a ve vší superhrdinský béčkový akci úsměvná předzvěst Ramba (+ taková válečná bondovka), na druhý straně prostě proč se to muselo táhnout 2 a půl hodiny a utopit tak mile přímočarý koncept v tak krutý stopáži... Ještě si dovolím říct, že podle mě selhal Richard Burton v hlavní roli jako přesvědčivý drsňácký killer. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Ve filmu se objeví i vrtulník. Jedná se o poválečný americký typ Bell 47, známý třeba ze seriálu M*A*S*H (od r. 1972). Aby více připomínal německé konstrukce, bylo mu na kabinu dokresleno rámování. Němci opravdu během války vrtulníky úspěšně testovali a dokonce nasadili. Filmový vrtulník má pravděpodobně suplovat typ Flettner Fi 282 Kolibri. (p3tris)
  • Clint Eastwood nechtěl být na plakátech uváděn hned vedle hlavní hvězdy, Richarda Burtona. Souhlasil až poté, co mu byl nabídnut plat 800 tisíc dolarů. (džanik)
  • Film bol obrovským úspechom a v roku 1969 to bol 7. najpopulárnejší film v Spojenom kráľovstve a 13. najpopulárnejší v USA. (westerns)

Reklama

Reklama