Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)

Obsahy(1)

Sir Charles Baskerville nie je len tak niekto. A má dobrého priateľa, detektíva Sherlocka Holmesa. Charles má zvláštne postavenie v rodine anavyše jeho usadlosť sužuje krvilačný pes, ktorý v bažináchj číha na tie správne obete... (oficiální text distributora)

Recenze (95)

clara.bow 

všechny recenze uživatele

Na téma Doylova Psa baskervillského bylo natočeno 9 filmů, z nichž bych vyselektovala ty, které mají nádech toho starého správného horroru a také pro milovníky Sherlocka Holmse a jejich představitelů. Takže nepochybně tento tv film a jako druhý film z roku 1959 s Peterem Cushingem v roli Holmse a dr. Watsona André Morel, a v roli fešného baroneta - představitel hororrových Dráculů Christopher Lee, nebo stará americká verze z roku 1939, opět skvěle obsazené hlavní role. MHCB ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl opakovat už vyslovené. S Ianem Richardsonem i Donaldem Churchillem jako Holmesem a Watsonem jsem zcela spokojen, charismatičtějšího baskervillského psa jsem zcela jistě neviděl, humor je přítomen alespoň v dialozích, zdánlivě je tedy vše v pořádku. Přesto musím říct, že zatímco u verze Psa baskervilského z roku 1958 jsem si liboval, jak je přímočará, verze 1983 poslušně projde všemi slepými uličkami příběhu. Pietně zachovává všechny postavy, které Doyleovi umožnily zpracovat námět na povídku v rozsahu románu, i když příběh zhruba půlku z nich vůbec nepotřebuje. Všechny jsou dobře charakterizované (a často odlišně od starších verzí), jejich jednání je zdůvodněno, ale je jich zkrátka moc a aby se každá postava dostala ke slovu a každá doklopýtala ke své vlastní pointě, film se v druhé polovině místy příliš vleče. Znamení čtyř se stejnou dvojicí se mi líbila přece jen víc. 70% ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Podle mě nikoliv nejlepší zpracování slavného příběhu. Samozřejmě, setkání a propojení Martina Shawa s lehounce prošedivělými spánky a Glynis Barber je opravdu pikantní, Dalimil Klapka, Ilja Prachař, Ilja Racek, Zlata Adamovská, Antonín Molčík, Jan Skopeček, Stanislav Fišer či Jiří Štěpnička v dabingu (Filmové studio Barrandov dabing, 1986) jsou skvělí, ale filmu hrozně moc chybí atmosféra, a z močálů a blat trčí jevištnost a studiovost na sto honů. V tomhle byl mnohem lepší Fisherův film z konce 50´s s Peterem Cushingem a André Morellem. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Mohu klidně doporučit všem, když máte chuť na tajemný večer. Pokud tedy film seženete. Spisovatel Arthur Conan Doyle, by měl určitě radost a sotva mohl tušit, že dvojice Sherlock Holmes a dr. John H. Watson po svém literárním zrodu bude díky filmovým realizacím ještě za sto let slavná. V tomto případě jde o zdařilou verzi, která se přidržuje tajemné atmosféry podle knižní předlohy a chytře vymyšleného scénáře. Co dodat závěrem? PES BASKERVILSKÝ je brilantně vypointován. Určitě pro mne nejlepší zfilmovaný příběh od Doyla s prvky gotické příměsi. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Chytíme ho při činu. Dostaneme ho, Watsone! Dostaneme! Dávno jsem si přísahal, že se bude třepetat v naší síti jako jeho ubozí, nevinní motýlkové. Pak špendlík, krabička a lístek, aby ozdobil naši sbírku v Baker Street..“ Dartmoorská kynologická legenda v lehce zastaralém televizním zpracování a s decentními odklony od literární předlohy. Oceňuji Holmesův smysl pro fair play, že se při absenci Dempseyho a Bodieho na chvíli zašil a tak alespoň částečně vyrovnal síly při klání vyšetřovatelských dvojic. Vítěz je nakonec jasný, ale Doyle si alespoň pro jednou užil, že po něm jde pes se žhnoucíma očima a není to Cowley.. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Snímek soutěžil na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasporto o hlavní cenu v kategorii nejlepší film. (Terva)
  • Ian Richardson si kromě slavného detektiva zahrál i jeho reálný předobraz. Postava Sherlocka Holmese je inspirována učitelem Arthura Conana Doylea, doktorem Jeremy Bellem. Ten Doylea inspiroval svými brilantními dedukcemi, inteligencí a občasnou výpomocí policii. V pětidílné minisérii Vražedná místa si právě porstavu Dr. Bella zahrál představitel Holmese z tohoto filmu, Ian Richardson (Wishkah)
  • Snímek je natočen na motivy stejnojmenného románu Arthura Conana Doyla. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno