Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V době studené války byla napadena americká  jaderná ponorka a uvázla v hloubce 20 000 stop. Námořnictvo požádalo speciálně vybavený tým ropných těžařů, kteří pracují nedaleko, aby se ji pokusili lokalizovat a určit příčinu havárie. Ti při riskantním sestupu pod hladinu zjišťují, že mořské hlubiny skrývají tajemství, které nepochází z tohoto světa... Posádka americké nukleární ponorky Montana zaznamená na svých přístrojích cizí plavidlo, které se k nim pohybuje nezvykle velkou rychlostí. Náhle se všechny přístroje vypnou a nefunguje vůbec nic. Když se neznámé plavidlo vzdálí, činnost všech přístrojů se obnoví. Ale to už ponorka naráží do skály a vzápětí klesá nenávratně ke dnu… Poté, co americké námořnictvo zachytí signál z vypuštěné bóje, zahájí záchrannou akci. Z důvodu blížící se bouře požádá o pomoc i posádku nedaleké podmořské ropné plošiny. K posádce plošiny se přidává skupina vojáků a také Lindsey Brigmanová, konstruktérka plošiny. Po pobytu v přetlakové komoře se začne u velitele vojenské jednotky, poručíka Hirama Coffeye, projevovat přetlakový syndrom způsobující šílenství. Snaží se za každou cenu skrýt. Z plošiny, jejímž velitelem je Bud Brigman, ex-manžel Lindsey, se vydává původní posádka spolu s vojáky k potopené ponorce. Na místě ale zjišťují, že nikdo nepřežil. Během průzkumu ponorky se znovu objevuje neznámé světelné plavidlo způsobující výpadek proudu. Po návratu na plošinu dostane poručík Coffey rozkaz od velitele odmontovat z ponorky jednu jadernou hlavici. Domnívá se totiž, že jde o ruské plavidlo. Původní posádka se o tom ale nemá dovědět… Kvůli zuřící bouři nad hladinou se ulomí jeřáb kotvící plošinu. Zřítí se do vody a dopadne přímo na plošinu, která je tím velmi poškozena. Začne do ní vnikat voda a při vzniklém chaosu pár členů posádky zahyne. Zbylí členové se snaží plošinu opravit. Během oprav mimo plošinu se před Lindsey objeví mimozemské plavidlo. Její zážitek jí však nikdo z posádky nevěří… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (652)

castor 

všechny recenze uživatele

Výborný zvuk, výborné vizuální efekty, výborná výprava – výborný blázen do potápění James Cameron. Celkovému vyznění navíc hraje do karet totálně sympatická dvojice Ed Harris a Mary Elizabeth Mastrantonio. Izolovaný podmořský svět Cameron zužitkovává do posledního dechu/kapky. Propast vtahuje postupně. Nenásilně. Je vlastně komorní podívanou (kterak skupinka z podmořské ropné věže pomáhá námořnictvu při záchraně ztracené atomové ponorky), která nechce platit za látku, ve které padají mrakodrapy, a vlna tsunami bortí jednu část dálnice za druhou. Scénami pod vodou skličující Propast je Cameronovým nejméně mainstreamovým filmem, tvůrce její kouzlo krom jiného staví na neustálém očekávání toho, co přijde za pět minut. A daří se mu to. Slavný Kanaďan, kvůli kterému chodí do kin masy lidí, neopomenul lehce násilně připojit poselství o tom, jak se k sobě neumíme chovat – holt, zase to nepoučitelné lidstvo (v Avataru kupříkladu bojoval za deštné pralesy), ale nechejme mu to. Vedle toho totiž jeho na svou dobu technicky vypiplaný sci-fi thriller obsahuje hned několik dokonalých momentů a sekvencí (ďábelský Michael Biehn, pád jeřábu, jen jeden skafandr, pokus o „utopení“ a následné oživování, souboj miniponorek nebo finální pád do temnoty). 80% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $69,500,000Tržby USA $54,461,047Tržby Celosvetovo $90,000,098║ __Majstrovské dielo!__ James Cameron dokazuje z každej možnej scénky vyždímať možné maximum, rovnako tak z hercov, kde si opäť významnú aj keď tento krát psychopatickú postavu suverénne zahral Michael Biehn, ten fakt exceluje. Trikovo prvotriedna práca, ten rozpočet tam je veľmi cítiť. __/100%/__ __Režisérska verzia spočiatku ponúka len malé rozšírené scénky, ktoré len zľahka obohacujú dej a nijak nespomaľujú tempo vyprávania, tá najsilnejšia a veľmi obohacujúca scénka príde samým záverom filmu, táto scénka poskytne úžasné posolstvo, ktoré dodáva tomuto príbehu ešte hlbší a veľkolepejší rozmer, nečakal som to že rozšírená verzia až tak so mnou zamáva , Cameron je génius. __/120%/__ ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

ž pri dokončovaní svojho komerčne najmenej úspešného filmu mal Cameron pri strihu voľnú ruku. Pod jedinou podmienkou - musí dodržať stanovenú dĺžku. Za obeť krátenia tak veľmi prekvapivo padla hlavná myšlienka a pointa jeho vysnívaného projektu. Z dnešného pohľadu nepochopiteľne nepríliš priaznivo prijaté sci-fi však „železnému Jimovi" nedalo spať a v roku 1993 bola uvedená jeho pôvodne zamýšľaná podoba. Po navrátení vyše pol hodiny materiálu sa vyznenie filmu kompletne zmenilo. Nebudem spoilerovať, pretože mnoho z vás tento skvost v tejto podobe nepozná, takže napíšem iba, že vďaka novému koncu získal film na naliehavosti a zmysluplnosti. Rozpracovanie vzťahu dvoch hlavných hrdinov zase pomohlo pri diváckom sympatizovaní s postavami. Priepasť sa tak okamžite v očiach diváckej aj kritickej obce rehabilitovala a kinoverziu bez problémov prekonala. Cameron sa po tomto úspechu rozhodol aj pre rozšírenú verziu svojho druhého Terminátora. Zmeny v ňom však nie sú tak zásadné a rozšírenie občas zbytočne brzdí tempo rozprávania. Za pozornosť ale takisto stojí. Rovnako ako režisérska verzia Avatara. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Operace SALVOR. Věc národní bezpečnosti…. Dřív než se J.Cameron rozhodl potopit TITANIC, provedl zkoušku na americké ponorce. Podmořský svět, napínavý boj o přežití s poselstvím a varováním. Mám dojem, že je to trochu zapomenutý film, který je - hlavně v režisérské verzi, ÚŽASNÝ! I když by se právě ona mohla zdát zdlouhavá, za ten pohled do ,,emzácké“ duše rozhodně stojí! MĚLI BY S NÁMI NĚCO UDĚLAT! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Opravdu rok 1989 ? Nemohu uvěřit vlastním očím jak atraktivní a přitažlivý vizuál film má. Tipoval bych tak rok 2005, škoda, že i horory v 80 letech nebyly na tak vysoké technické stránce jako právě Abyss. Zpočátku jsem si myslel, že se bude jednat o vesmírné Sci-Fi, nakonec se film odehrává v jaderné ponorce( což příliš nemusím), ale naštěstí byl film okořeněn mimozemskou návštěvou i spousta jinými prvky, které mi sedí. Ke své stopáži má film slušné tempo a nenudí. Highlightem je pro mě emotiviní resuscitace a průzkum dna oceánu Edem Harrisem. Jako mínus vnímám pouze, že thrillerová psychóza se nevyvinula v nějaký ráznější masakr. 80% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (50)

  • Dýchatelná kapalina známá také jako okysličené perfluorokarbony byla vynalezena v Německu koncem 30. let. Existují případy, kdy v této kapalině dýchal i člověk. V 70. letech byly testy s touto látkou zakázány a flourkarbon byl definitivně zakázán. (CliffLee)
  • Podvodní scény byly natočeny v uzavřené jaderné elektrárně Cherokee a v nedokončené jaderné elektrárně Owensby Road v Jižní Karolíně. Natáčení taktéž probíhalo na největším podzemním jezeře na světě v americkém Bonne Terre. Natáčelo se od 15. srpna do 8. prosince 1988. (chelseaman22)

Reklama

Reklama