Reklama

Reklama

Strážce návěstí

(TV film)
Drama / Horor / Krátkometrážní
Velká Británie, 1976, 40 min

Obsahy(1)

Jednoho večera navštíví strážce návěstí neznámý muž. Dlouho spolu hovoří a další večer se znovu sejdou. Strážce mu vykládá tajemné historky o tunelu a muž naslouchá. Také mu řekne o tajemné postavě, která na něho už párkrát mávala, přesně od toho červeného světla u tunelu. Následujícího večera se postava znovu objeví... (Rodriguez)

(více)

Recenze (30)

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkný starodávný horror, tedy starodávný svým duchem, založeným na kultivovanosti a ctící tradici. Tedy žádný klipový střih, žádná vyhřezlá střeva či jiné dryáčnické efekty. Je působivý svou atmosférou podzimu, melancholie a rostoucího pocitu bezmoci před drtivým kolem osudu. Rovnocenné literární předloze. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Snímek režiséra Clarka se může opírat o celou řadu „pilířů“, které z něj udělali nezapomenutelný divácký zážitek, kterému se nedá vytknout skoro nic. Precizní výběr prostředí dokázal vytvořit ono potřebné „kouzlo“ k vytvoření skvěle propracované ponuré atmosféry, kterou každý „duchařský“ příběh potřebuje. Strážní domek, jednokolejka, výstražný semafor a temný tunel jsou těmi správnými ingrediencemi, které navíc skvěle doplnily bezchybné herecké výkony. Když si navíc pořádně pohrajete i s dialogy, které ve vás dokáží probudit pocit pochybnosti svým mysteriózním nádechem, je úspěch téměř zaručený. Obrovský podíl na tom měl samozřejmě i sám Dickens. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem si přečetl povídku " Hlídač " od Charlese Dickense a ta mě nehorázně odrovnala. Televizní film The Signalman je podle oné povídky a má výbornou houstnoucí atmosféru, která prostupuje celým dějem. Atmosféra tunelu a nádražního domku, stejně i venkovské přírody staré Anglie je zachycena parádně. A oba herci ve svých rolích jsou skvělý. Ale jak už to ve většině případech bývá, knižní předloze se málo kdy co vyrovná. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Dickensova povídka patří k absolutní klasice žánru a její televizní zpracování by si zasloužilo to samé. Středometrážní pojetí jednoduchému příběhu vyhovuje, takže neztrácí ten správný tah na bránu a směřuje přímo k nádherně infarktovému závěru. Nejsilnější stránkou je bezesporu atmosféra anglického venkova, v mlze a tmě utopeného polozapomenutého údolíčka a, i přes své umístění, útulného drážního domečku. A že jsou oba herci bezchybní? To je snad samozřejmé... ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Literární předloha patří k jedněm z nejlepších a nejpůsobivějších horrorových povídek, co kdy byly napsány. Jsem velmi potěšen (nejen jako nádražák, ale i horrorový fanda), že to pochopilo i toto televizní zpracování a vznikl tak velmi působivý a strašidelný bezmála hodinový film. Jednoduché prosté, příjemné, velmi působivé a strašidelné. Atmosféra se dá krájet. Denholm Elliott výtečný. Miluji to. Jsem velice rád, že jsem si tuto opovrženíhodnou mezeru zaplnil. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama