Reklama

Reklama

Mentolky

(festivalový název)
  • Jižní Korea Bakhasatang (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na srazu studentů po dvaceti letech se nečekaně objeví i zoufalý Yongho. Po chvíli se opije, způsobí scénu a vyleze na železniční most, kde se nechá přejet vlakem. Snímek pak retrospektivně sleduje několik důležitých událostí jeho života, které ho dohnaly až k sebevraždě. První flashback se odehrává jen tři dny před tím, kdy si Yongho kupuje pistoli, aby kromě zastřelení sebe sama mohl potrestat i ty, kteří mu ublížili. Je však kontaktován neznámým mužem, manželem jeho dávné první lásky Sunim, která je velmi nemocná a chce jej ještě jednou vidět. V dalším flashbacku pět let v minulosti je Yongho úspěšným podnikatelem, ale manželství se mu rozpadá pod rukama. (VanTom)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina je neznesiteľný. Film ukazuje styčné momenty jeho života a v každom z nich mohol svoj život nasmerovať lepšie. Režisér ho k tomu nevedie. Účelovo necháva človeka, aby upadal, bez toho aby prišiel s nejakou konzistentnejšou, ľudskejšou myšlienkou. Ako máme pristupovať k hrdinovi, ktorý sa správa k ostatným ako úplný somár?A to katarzné na konci sa všetko vysvetlí je tiež podané ako veľmi samoúčelný blábol. Na to, že je Chang-dong Lee celkom uznávaný režisér sú jeho prvé dva filmy v mnohom nefunkčné a nekonzistentné. Žiadalo by sa mi viacej presahov alebo aspoň lepšie napísané postavy. Kamera, hudba a atmosféra je inak po prdeli. Mám chuť ísť normálne do Južnej Kórei a dať si jazdu vlakom. Čo bol inak leitmotív, ktorý sa mi páčil. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dôsledky rozhodnutí, nezvratne otáčajúcich trajektóriu života. Vždy niekam inam, ale veď "život je úžasný", ako vo filme párkrát v rôznych kontextoch odznie. Vo vzťahu k životu hlavného hrdinu pôsobí táto veta dosť sarkasticky. Zrúti sa mu osobný i profesný život. Pred konečným zúčtovaním sa pripomenie bývalá láska aj s predmetom vysnenej túžby mladosti. Vtedy chcel byť fotografom. No nestal sa ním. Citovo otupel, stal sa cynickým, hrubým a násilníckym chlapíkom. Zbabraný mužov život predurčovali politické a spoločenské okolnosti, no najmä jeho vlastné rozhodnutia v ich rámci. O tomto rozpráva retrospektívna vlaková jazda s piatimi stanicami životnej púte. Niektoré z chlapových reakcií sa stanú pochopiteľnejšie po odhalení príčin, no len málokedy ospravedlniteľnejšie. Celková nesympatickosť hlavného hrdinu spoločne s minimálnou citovou zaangažovanosťou k ostatným postavám príbehu sú príčinami, oslabujúcimi celkové vyznenie. Poznámka k prvej vete komentáru užívateľa dezorza: Film nevyhral hlavnú cenu na IFF Bratislava 2000 - tú vyhral anglicko-francúzsky Chytač krýs (Ratcatcher,, réžia: Lynne Ramsayová); Mentolky získali "len" špeciálnu cenu poroty a cenu pre najlepšieho herca. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tak nejak som v pomykove. Najprv tvorcovia snímku predstavia hlavnú postavu, ktorá je v takej depresii, že to takmer z poza obrazovky prenesú na Vás, no následne, pri postupnom odkrývaní príčin "prečo?", človek zisťujete, že napriek rôznym životným skúsenostiam, s ňou nedokáže nijak súcitiť. Buď som sa dejovo "stratil", alebo mi "Peppermint Candy" ozaj nemal čo ponúknuť. Alebo ... alebo išlo o prejav svedomia, ktoré ako to už býva zvykom - dokáže pomerne solídne hrýzť. Každopádne, od South Kórea v kombinácii s "Made in Japan" som čakal omnoho viac. Stopáž (ako vždy) premrštená, dramat kde nič tu nič ... tak "jaké pak copak". ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mne drží od plného hodnocení, je přílišná délka, ale jinak jde o velice zdařilý počin. Retrospektivně vyprávěné snímky jsme již jistě viděli všichni, takže rozhodně nemůže být překvapením, že na konci filmu je vlastně začátek všeho; horší je, že ne každý vydrží sedět 2 hodiny a čekat na důvod "toho všeho". Po dokoukání v sobě vždy nosím hluboké dojmy z dobře zpracovaného díla, jen kdyby to bylo o něco kratší... ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerná dráma. Má celkom dobrý príbeh o mužovi, ktorý na stretávku so spolužiakmi po dvadsiatich rokoch príde nešťastný a po chvíli spácha samovraždu a tak sa postupne odkrývajú všetky jeho problémy z minulosti, ktoré jeho charakter formovali a spôsobili, že svoj život takto ukončil. Spracovanie je ale iba priemerné, už od začiatku zaujme netradičná forma podania deja, keďže film začína smrťou hlavnej postavy a následne už ide dej čím ďalej viac do minulosti, ale už dej samotný nepôsobí až tak veľmi zaujímavo, čím ale zase ani nechcem tvrdiť, že je zlý. Dej je rozdelený na niekoľko etáp, medzi ktorými sú ale niekoľkoročné skoky, takže to nepôsobí až tak súdržne a miesto filmu ako celku som tak skôr vnímal zaujímavosť jednotlivých etáp. Navyše čiastočným problémom je samotný hlavný hrdina, ktorý nie je práve ukážkový príklad kladnej postavy, robí množstvo chýb a ľuďom okolo seba ubližuje, takže sa mu ani nedá moc fandiť. Ale našťastie každá etapa má viacero dobrých momentov, bavil ma prístup k prvej láske, čo s výnimkou hlavnej postavy poslúžilo ako hlavné prepojenie jednotlivých epizód a navyše ich kvalita sa neustále zvyšuje, takže tie prvé ma až tak moc nebavili, ale posledná tretina je už o dosť lepšia. Herecké obsadenie je iba priemerné, síce poteší Sol Kyung-Gu ako hlavný hrdina, lenže ako som spomínal, charakterovo je už na tom horšie a z vedľajších postáv ma už bavila len Moon So-Ri, inak ma už nikto výraznejšie nezaujal. Réžia a technická stránka sú tiež v rámci žánru len priemerné a to po všetkých stránkach. Takže Peppermint candy určite nie je zlý film a minimálne tou netradičnou formou rozhodne zaujme, ale na juhokórejské pomery je to nepochybne podpriemer a znovu ma to už neláka. 58% ()

Galerie (49)

Reklama

Reklama