Reklama

Reklama

Oddíl 10 z Navarone

  • Česko Komando 10 z Navarone (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1961 vznikl slavný válečný film Děla z Navarone, vyprávějící o odvážné akci malé jednotky během Druhé světové války. O sedmnáct let později vzniklo jeho volné pokračování s novými představiteli. Do Jugoslávie jsou vysláni major Mallory a seržant Miller, aby našli a zlikvidovali nebezpečného nacistického agenta Nikolaje Leskovara, působícího v partyzánských jednotkách. Na cestě do Jugoslávie jsou přiděleni k jednotce plukovníka Barnsbyho, která má za úkol vyhodit do vzduchu strategicky významný most. Není to vůbec snadné, nacisté jsou v přesile a Leskovar má v záloze nebezpečný plán. Podaří se Malloryho jednodce v sebevražedné akci splnit oba úkoly? Zajímavý příběh a hvězdné herecké obsazení v němž září Robert Shaw a Harrison Ford patří mezi hlavní klady filmu. Guy Hamilton, režisér filmů o Jamesi Bondovi (např. Goldfinger, Diamanty jsou věčné), natočil dobrodružnou podívanou s překvapivými dějovými zvraty a typickým britským humorem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Oddíl 10 z Navarone je velice volně inspirovaný skutečnými událostmi, ale děje dějem plně respektuje předchozí Děla z Navarone. Co se může pokazit, to se taky pokazí. V příběhu se hromadí zvraty, zrádci a zázračné úniky z bezvýchodných situací. Obsazení je diskutabilně méně hvězdné než v "prvním" díle, jenže na lehkou váhu se brát nedá. Pokračování ustálo handicap v podobě změny herců i režiséra, a svému proslavnému předchůdci se v klidu vyrovná. Tahle volná série mohla klidně pokračovat dál. ()

hell_boy 

všechny recenze uživatele

Hodně kvalitní válečný film, možná i o malinko lepší než jeho o sedmnáct let mladší předchůdce. Skvělé herecké obsazení, ze kterého nejvíce vyčnívají Edward Fox v roli chladnokrevného pyromana, který nešetří suchými hláškami a jeho protilkad v podání Carla Weatherse, jehož velice vtipná postava hodně oživuje jinak klasický scénář. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Slabšie ako prvý diel, hlavne na začiatku. Chvilku mi trvalo kým som si zvykol na xsichty Millera a Malloryho, ale Harrison bol aj tak najlepší na celom filme. Tak isto aj Carl Weathers alias Apollo Creed bol dobrý. Druhý diel je trochu viac odľahčený humorom a ani akcie nie sú tak premakané, ale stále sa tu pracuje taktický. Výprava je pekná, zvraty tiež nechýbajú, ale príbeh už nedokázal tak strhnúť. 80% - 4* ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Něco jako western ... maličko naivní western - ovšem z druhé světové, takže tady kromě kavalérie klasické figuruje i ta plechová. Leč karty jsou rozdány ... nebo spíš doširoka - a snad i trochu marnotratně rozhozeny ... a přiměřeně napínavá dobrodružná jízda je zakončena nadprůměrně efektním finále, takže za 4* - byť s trochu odřenýma ušima. ()

AdamesWWE 

všechny recenze uživatele

[8/10] Milé prekvapenie. Vojenská tematika šlape na plné obrátky, perfektná výprava filmu, zábery na prírodu ktoré zlepšuje dobrá vizuálna stránka, zaujímavý príbeh ktorý má mnohé zvraty(prehľadné) a k tomu výborné herecké obsadenie. Harrison Ford, Robert Shaw, Barbara Bach, Edward Fox alebo Carl Weather, všetky úlohe sú veľmi zaujímavé, každý si nájde svoj priestor. Oddiel 10 z Navarone je veľmi dobrou ukážkou toho, ako má vyzerať vojnový film. Má to hlavu aj pätu, vojenských prvkov tu je pomerne dosť, veľa nemeckých vojakov, ambasády, akčná línia sa v tomto filme drží na veľkej úrovni (veľkolepé výbuchy, prestrelky), k tomu aj veľmi dobrý výber hudby. Film bez výhrad. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (20)

  • Německé tanky použité ve filmu jsou ve skutečnosti sovětské T-34/85. Tvůrci filmu se tanky ani nepokusili maskovat, aby vypadaly jako německé. Tento nešvar je značně rozšířený z toho důvodu, že se dochovalo velmi málo vojenské techniky z druhé světové války. Tanky T-34/85 se začaly navíc vyrábět až koncem roku 1943, což je o několik měsíců později, než se odehrává děj filmu. (Rollo_Tomasi)
  • Děj se odehrává v okolí města Mostar (dnešní Bosna a Hercegovina) na řece Neretvě. Most, který se spojenci snaží ve filmu zničit, je ve skutečnosti Djurdjevićův most na řece Taře (dnešní Černá Hora), tedy zhruba 120 km vzdálený od místa děje. V roce 1942 byl most obsazen italskými fašisty a četníky. Jugoslávští partyzáni ve snaze zpomalit postup protivníků skutečně zničili jeden z jeho oblouků, a to na základě informací a pomoci přímo od inženýra Mijata Trojanoviće, autora původního projektu. Inženýr byl později zajat a popraven Italy. (M_J_Adler)

Související novinky

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Reklama

Reklama