Reklama

Reklama

VOD (1)

Konfederační vojáci unikli z vězení a míří k mexickým hranicím. Když narazí na kurýra, nesoucího zprávu o konci Občanské války, zabijí ho a zprávu se rozhodnou utajit. To je ale osudová chyba.

Zajatci Konfederace, uvěznění během občanské války, utečou z vězení a míří k mexické hranici. Cestou zabijí jednoho vojáka Unie. Jenže netuší, že to byl kurýr, který nesl zprávu o konci války. Jeho tajná depeše tak nedorazí do tábora Unie, kde se chystají na pronásledování uprchlíků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

kaylin 

všechny recenze uživatele

V konečném důsledku je to takový hodně klasický western, kdy dostanete hodného chlapa, ale celkem ostříleného, k tomu ještě ostřílenějšího hajzla, který není až tak zlý, do toho krásnou ženu, no a pak už jen honičku a hlavně jednu postavu parádního šílence. I když je vedlejší, je tenhle smějící se cvok výborný. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ke komentáři uživatele Terva- jistě měl na mysli Harrisona Forda, protože Glenn Ford je v tomto westernu se zajímavým námětem vidět docela dost. A stejně jako v později natočeném drsném příběhu Poslední ostří hoši i zde se ženské postavě překvapivě toho brutálního znásilnění dostane (i když tentokrát ještě mimo obraz). ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Atmosféra spotenej špinavosti a zaprášenosti pripomenula v niečom spaghetti western, dejovo však ide o skôr o typický americký western o pomste, historicky ukotvený do záveru občianskej vojny. Plusy vidieť v poukázaní na špinavosti obidvoch z bojujúcich strán, čo len potvrdzuje názor, že neexistujú žiadne spravodlivé vojny. Vždy bojujú proti sebe dve agresívne obludy a žiadna nemá tvár dobra. Urputnosť zobrazenej pomsty prekonáva akékoľvek vojenské regule či vyhlásenia bojujúcich strán. Čo je na druhej strane len sympatické, pretože osobná odplata za príkorie spôsobené milovanej osobe je tisíckrát sympatickejšia, než pokorné plnenie v mene pofidérne úbohého slovného spojenia "národný záujem" či rovnako nezmyselného "príkazu najvyššieho veliteľa", za ktorými sa vždy skrýva len osobný profit vládcov a ich poskokov. Škoda len, že samotný dej ostal veľmi riedky. Nebolo treba ešte odľahčovať dvojicou neschopne zbabelých trpákov. Tieto scény vyznievajú silene, hlucho a do deja vôbec nijako nezapadajú. Neviem aká bola miera režijného prispenia Rogera Cormana, no v čase vzniku filmu mal rozhodne na viac. 55% ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Asi nejzajimavější na tomto příběhu je výpověď, co může přinést bezohledné tajemství a touha po pomstě, která jde doslova přes mrtvoly. Ve filmu se také objevuje komická dvojice, která se ohledem na žánr moc nehodí. K opět zavádějícímu oficiálnímu textu distributora (doufám, že někdy se nějaký distributor podívá na film, o kterém píše): uprchlý konfederační kapitán Bentley ví moc dobře, že válka skončila a chce pokračovat až do hořkého konce, k tomu využije i Emily, snoubenku yankeeského majora Wolcotta. Pomsta je zaručena. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Nic prevratnyho tenhle film neni - parta jizanu utece z lagru a pronasleduje je parta kavaleristu vedena Glennem Fordem. Jizani byli nesympaticky (s jednou vyjimkou) a yankees byli banda neschopnejch debilu - taky s jednou nebo dvema vyjimkama. Na zacatku se mihne mladej Harrison Ford a potesilo me videt mladyho Stantona, ale jenom kvuli tomu bych se na to taky nekoukal. Jeste se tam smrdla Inger Stevens, ale je vicemene nezajimava. Kdyz to shrnu, tak to ma zabavny, ale predvidatelny a okoukany scenar (banda A pronasleduje bandu B) a vykony hercu nijak presvedcivy nejsou. Cisty prumer. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Časti filmu sa natáčali v národnom parku Zion, ďalej v Glen Canyon, Kanab, Paria, v Coral v Utahu, a v Old Tucson v Arizone. (westerns)
  • George Hamilton, ktorý hrá postavu Bentleyho, dostal pri natáčaní honorár vo výške 100 000 dolárov. (westerns)
  • Harrison Ford je v titulkacích uveden neobvykle jako Harrison J. Ford. (J.A.K.)

Reklama

Reklama