Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový horor inspirovaný legendami o vlkodlacích byl natočen podle novely Jerzyho Gieraltowského. Příběh se odehrává v 19. století na panství Sieniawka. Maryna (Iwona Bielská) nenávidí svého muže, vlastence Kacpera Wosinského (Krzysztof Jasinski). Žena se po smrti převtěluje ve vlčici a svůdnou hraběnku Julii (rovněž Iwona Bileská). Dochází k mnoha záhadným jevům a objevují se i klasické prvky upírského hororu. Kacper teprve později pochopí, že kletba jeho zemřelé ženy se vyplňuje... (Mariin)

(více)

Recenze (46)

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Vlčice začíná jako trochu potemnělé drama, postupem času, s vzrůstající atmosférou se mění na velmi zajímavý horor, dělající čest svému žánru. Vlkodlačích hororů není mnoho (tedy ne mnoho těch kvalitních) a tenhle se pro mě okamžitě stává jedním z těch nejlepších jaké jsem měl zatím možnost vidět. Je to z části zásluhou oné trochu komornější, avšak velmi hutné atmosféry, ale i velmi přesvědčivých herců, s vynikající Iwonou Bielskou, která mi vzhledem i vystupováním trochu připomínala jinou vynikající polskou herečku, Maju Komorowskou. S čistým svědomím mohu doporučit jak zájemcům o klasický horor, tak příznivcům polské kinematografie. Potenciál na pátou hvězdu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Solidní příspěvek do škatulky evropského hororu. Rozhodně tenhle film nevnímám jako kult - kdysi jsem o něm věděl, ale nikdy jsem ho neviděl. Mám pocit, že s odstupem času je ještě lepší (ano, nabízí se srovnání se současnou hororovou produkcí, kde na pár slušných snímků vychází stovky děsivých slátanin). Temná hudba (Jerzy Matula) společně s kamerou vytváří nepříjemnou a tísnivou atmosféru. Ostrý svist nočního větru je pak snad ještě strašidelnější. Zimní krajina, pahýly holých stromů, mlha, luna se skrývá za mraky, vlčí vytí, kříže, přízrak a splašení koně... Několik scén funguje samo o sobě - pohřeb na hřbitově, cesta k hranicím či voodoo. V závěru dojde i na pár gore záběrů. Zajímavý je způsob naložení s mrtvolou prokleté. Člověk by si tipoval spíše upíra. Na druhou stranu není zcela jasné, zda jde o čistou lykantropii, nebo o skutečný vampirismus. Příjemně pochmurné s hezkým koncem. Ovšem chápu ty, co je snímek zklamal. Vhodnější pro artové diváky, kteří nikam nespěchají (byť mně přišlo, že film odsýpá jak dobře promazaný stroj). ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

David'82 to ve svém komentáři vystihl naprosto trefně. Být z toho maximálně hodinévá povídka, bylo by to natřískané nádhernou atmosférou, mysteriozitou a strašidelným nevědomím. Takhle mě zřejmě nejznámější (a některými pokládaný za nějlepší) polský horror docela i zklamal, protože jsem se dost často nudil a film je spíše jakousi historicko-dramatickou romancí o hnilobě a morální degradaci tehdejší vyšší společnosti a ty lidové strašidelné prvky, jež jsou pojaty hodně dobře, leč je jich na celý film poměrně málo, se v tom trochu ztrácí. Při těch horrorovějších pasážích ta atmosféra i sem tam vystoupá do příjemných rovin, ale celkově mě ten film moc nezaujal. Zaujala mě postava a herecké ztvárnění Kacpera Wosińského, takový trochu rozporuplný a kontroverzní samorost, naopak, Iwona Bielská mi docela lezla na nervy a působila na mě velice nepříjemně (což byl možná vzhledem k charakteru její postavy asi účel). No, jsem rád, že jsem to viděl, ale znovu do toho už asi nepůjdu a že bych to někomu doporučoval. Rozhodně znám více zajímavějších a lepších polských horrorů... ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Možno na mňa bude pár užívateľov krivo zazerať, ale bohužiaľ. Mne je jedno, či je to nejaký veľký kult alebo klasika poľskej kinematografie, pre mňa to bolo čosi strašné. A nemyslím to vo význame strašidelné. Jeden z najnudnejších starých hororov, aké som za posledné mesiace videl. Bodík za hudbu, lebo tá bola jediná, ktorá ma aspoň občas vytiahla z driemot. Nikdy viac. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Drahý spolukomentujúci, nehnevajte sa na mňa, ale pokladať tento snímok za horor znalí svojho mena, niečo, čo viacerí užívatelia nazývajú hororom svojej doby ( aspoň teda čo sa týka železnej opony ), je véééľmi nadnesené. Nevidel som tam nič strašidelné, nič za gule trhajúce, nič čo by mi sprostredkovalo zážitok, hodný tohto žánru. Nemám nič proti východoeurópskym pokusom o temný horor ( príklad za všetky PANNA A NETVOR ), ale tento proste nevyšiel. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Film bol nakrútený podľa literárnej predlohy Jerzyho Gieraltowského. Režisér Marek Piestrak spomína, že z politických dôvodov bolo potrebné zmeniť obdobie, v ktorom sa film odohráva. Kniha popisuje tzv. Januárové povstanie z roku 1863, v ktorom agresormi boli ruské vojská. Piestrak situoval dej do roku 1848 na poľské územie okupované Rakúšanmi. (MIMIC)
  • Film sa nakrúcal v kaštieli Wodzierady pri Lodži a na zámku Smielow. (MIMIC)

Reklama

Reklama