Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový horor inspirovaný legendami o vlkodlacích byl natočen podle novely Jerzyho Gieraltowského. Příběh se odehrává v 19. století na panství Sieniawka. Maryna (Iwona Bielská) nenávidí svého muže, vlastence Kacpera Wosinského (Krzysztof Jasinski). Žena se po smrti převtěluje ve vlčici a svůdnou hraběnku Julii (rovněž Iwona Bileská). Dochází k mnoha záhadným jevům a objevují se i klasické prvky upírského hororu. Kacper teprve později pochopí, že kletba jeho zemřelé ženy se vyplňuje... (Mariin)

(více)

Recenze (46)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tento polský horor patří po umělecké stránce k tomu nejlepšímu, co bylo v žánru vytvořeno. Ačkoliv, pokud je mi známo, sami Poláci si tohoto filmu nijak zvlášť neváží, předčí i mnohou západní produkcí (Corman, Fisher). Spojuje v sobě prvky gotického hororu a romanticko – povstalecké atmosféry 19. století s legendami o vlkodlacích. Je tu velmi dobře vytvořeno pochmurné prostředí i démonická postava neřestné svůdnice. Spolu s filmy SVETO MESTO a PJUSCHYE KROV řadím k nejlepším hororům produkce slovanských zemí. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,NAZVAL SI MA SUKOU, TAK AKO SUKA ZDOCHNEM." __ Vo väčšine prípadov sa tu viem približne stotožniť s percentuálnym hodnotením filmu aj s názormi iných užívateľov, no práve Vlčica sa dá radiť ku známemu úsloviu: Výminka potvrdzuje pravidlo. Pamätám si ako tu ešte pred istým časom mal tento film hodnotenie okolo 86% s chválami dotýkajúcimi sa nebies, čo však už o niečo pokleslo no i tak sa pýtam: o čom to tu toľkí tak točia? Aká hrôza, zastavovanie srdca, ježenie vlasov a nedajbože ešte aj atmosféra - čo tí ľudia pozerali iný film? Môžem napísať, že som od Vlčice čakal hodne a bol som na ňu aj patrične naladený, vo výsledku som bol však značne sklamaný. V prvom rade film je polovicu stopáže vlastne dosť nudný, chýba mu poriadna atmosféra čo je možno do istej miery zapríčinené jeho viditeľnou lacnosťou. Čakal som nejakú zemitosť a naturalistickejšie spracovanie, krv, špinu a pod. Miesto toho sa mi skôr zdalo, ako by som sledoval nejaký film z poľského národného obrodenia obohatený o milostné hrátky. Myslím, že film má zbytočne obšírny dej, kde sa sem-tam nájde nejaká nepokojnejšia scéna aj to v najviac vydarenej poslednej polhodine. Ako už bolo spomenuté, ak by sa jednalo o poviedku, všetko mohlo byť o triedu lepšie zvládnuté. Z poľského vlkolačieho (?) ,,kultu" tak na poli nudy a priemernosti vyčnieva akurát výkon hlavnej hrdinky, občasne vydarená hudba a letmý náznak atmosféry. V budúcnu však tomuto filmu šancu na zlepšenie dám. ()

Reklama

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Jeden z pamätných hororov, ktoré vznikli v bývalom východnom bloku, ktorý si zakladá na postupnej gradácii deja a na mrazivej atmosfére . Vlčica je vlastne strašidelná gotická historka o prekliatej grófke zo zámku, ktorá sa z nevyjasnených dôvodov mení na vlčicu. Aj protagonista Wosinski je v podstate romantický hrdina, ktorý vzdoruje neznámej hrôze. Tento poľský horor narába s tajomstvom, obsahuje veľa znepokojujúcich podnetov, ktoré držia diváka v napätí až do prekvapujúceho a otvoreného konca. Navyše spracováva niekoľko zaujímavých tém ako posadnutosť, kliatba a odvrátenie od cirkvi, ktoré nikdy nestrácajú na diváckej atraktivite. A ešte: príšerné vytie vlčice v snehovej búrke je zvukom, na ktorý sa len tak ľahko nezabúda. Nazdávam sa, že Vlčica je aj s odstupom času pôsobivým diváckym zážitkom. Dávam 5 hviezd, a nielen z nostalgie. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Solidní příspěvek do škatulky evropského hororu. Rozhodně tenhle film nevnímám jako kult - kdysi jsem o něm věděl, ale nikdy jsem ho neviděl. Mám pocit, že s odstupem času je ještě lepší (ano, nabízí se srovnání se současnou hororovou produkcí, kde na pár slušných snímků vychází stovky děsivých slátanin). Temná hudba (Jerzy Matula) společně s kamerou vytváří nepříjemnou a tísnivou atmosféru. Ostrý svist nočního větru je pak snad ještě strašidelnější. Zimní krajina, pahýly holých stromů, mlha, luna se skrývá za mraky, vlčí vytí, kříže, přízrak a splašení koně... Několik scén funguje samo o sobě - pohřeb na hřbitově, cesta k hranicím či voodoo. V závěru dojde i na pár gore záběrů. Zajímavý je způsob naložení s mrtvolou prokleté. Člověk by si tipoval spíše upíra. Na druhou stranu není zcela jasné, zda jde o čistou lykantropii, nebo o skutečný vampirismus. Příjemně pochmurné s hezkým koncem. Ovšem chápu ty, co je snímek zklamal. Vhodnější pro artové diváky, kteří nikam nespěchají (byť mně přišlo, že film odsýpá jak dobře promazaný stroj). ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Polská hororová legenda, která i dnes dokáže na několika místech obstojně strašit, ale většinu času jen nudí. Atmosféra 19.století, odlehlého zámku a zasněžené krajiny je slušná, ale využita mohla být jistě daleko lépe. Film mého mládí to nebyl, nemám k němu nostalgický vztah, dnešním pohledem tedy vlkodlačí raritka, až po okraj rozvleklého děje naplněna vatou. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Film sa nakrúcal v kaštieli Wodzierady pri Lodži a na zámku Smielow. (MIMIC)
  • Film bol nakrútený podľa literárnej predlohy Jerzyho Gieraltowského. Režisér Marek Piestrak spomína, že z politických dôvodov bolo potrebné zmeniť obdobie, v ktorom sa film odohráva. Kniha popisuje tzv. Januárové povstanie z roku 1863, v ktorom agresormi boli ruské vojská. Piestrak situoval dej do roku 1848 na poľské územie okupované Rakúšanmi. (MIMIC)

Reklama

Reklama