Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (215)

genetique 

všechny recenze uživatele

No najprv musím napísať, že detským hercom, ktorý urobili z filmu neopísateľný zážitok, patrí odo mňa moje malé osobné oscarové ocenenie. Sú zážitky, ktorie vedia sprostredkovať len profesionálni herci, ale v tomto, s takouto nabúšenosťou a extrémne silným citovým zážitkom si ich jednoducho neviem predstaviť. Krutý a nemilosrdný príbeh, v ktorom vás presvedčia o tom, že ľudská zloba dávno prebrala kontrolu nad dobrom aj vo veku, v ktorom by o zle nemal nikto ani vedieť. Takže ak má niekto niekedy chuť oddýchnuť si na opustenom ostrove, určite tam zo sebou neberte partiu takýchto malých detí. 90%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Detskí herci boli príliš mladí na to, aby boli Robinsonmi, a dupľom príliš mladí na to, aby sa udialo to, čo vo filme. Ale správali sa presne tak, ako sa správajú dospelí, ale nie na pustom ostrove, ale v skutočnom akože civilizovanom svete. Príšera je zakliata v každom ľudskom spoločenstve, hlavne v tom väčšom a rozvinutejšom. Ide len o to, ako sa prejaví, a ako sa ju darí zvládať. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně obrovské zklamání--Nemohu doporučit nikomu kdo četl a má rád knižní předlohu--Mooc jsem se na to těšil protože jsem(hlavně zde)četl spoustu pozitivních ohlasů..ale to co jsem zhlédl byla jen křečovitá snaha o to vyrovnat se s knihou a přitom se pokusit být originální---ze spousty klíčových scén knihy se staly jen pársekundové, letmé prostřihy--Některé charaktery jsou zcela pozměněné(Jack)a většina je zcela nevykreslená...V knize máte velmi brzo přehled o jednotlivých Jménech..Tady ale vládne naprostý chaos a jména většiny hochů nemáme vůbec možnost zachytit--Jack s Ralphem by měli být zprvu přátelé a jejich odcizení by mělo být pozvolné a velmi nenápadné(né jako tady)--Děj je lehce pozměněn už na samém začátku faktem ,že se na ostrov dostane i jeden dospělý(i když pomalu umírající)--Celé to působí jako podivný a nesourodý sestřih brutálně osekaných scén z knihy..snad jediné chvíle které se trochu svou atmosférou blíží knize jsou scény smrti,,jakoby byl celý film točen jenom pro tyhlety dvě scény..a to je škoda tohle není námět o smrti mladých chlapců ale o jejich pozvolné proměně z dětí vychovaných v řádu a civilizaci na naprosté divochy toužíci po lovu a krvi...PS:docela mile ,seirozně a výrazně je zahraná postava čuňase...jinak nikdo nic moc ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne surové zverstvo. Polovicu filmu som prežil v sprche zimomriavok a bolo pár scén, ktoré ma emocionálne položili. Civilnosť tu docela hraje do kariet, avšak príbeh nie je úplne od začiatku vyrozpravaný. Našlo sa tu aj pár fakt veľkých nelogických medzier, ale mne to v tomto prípade vobec nevadilo a záver je neskutočný... ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s dokonalým koncem. Rozebírat téma by bylo na sakramentsky dlouho, dotýká se to těch nejzákladnějších kamenů lidské osobnosti a společnosti, kamenů, které z nás ani v té nejvyspělejší civilizaci prostě nikdy nevymizí. Je potřeba vyzdvihnout skvělé a přirozené herecké výkony malých herců, atmosféru i sympatickou stopáž. A ten konec... Ono se vlastně od těch dob loveckých společností, do kterých se kluci vrátili, zase tak moc nezměnilo. Jen to má dnes jinou, sofistikovanější podobu. Ten závěrečný kontrast byl geniální. A to, co se civilizace snaží potlačovat, je zdrojem veškerých problémů. Těším se na knižní předlohu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Jako Pán much je označován Belzebub, což je podle křesťanské mytologie jedno ze jmen pro ďábla. Jiné zdroje uvádějí, že Belzebub je jeden ze sedmi princů pekel, konkrétně démon obžérství. (Lukadlo)
  • V příběhu jsou všichni dospívající chlapci zároveň kadeti vojenské akademie. A z historických pramenů vyplývá, že na vojenskou akademii by tehdy neposlali jen tak někoho, pokud by neměl předčasně rozmanitý trestní rejstřík. Znamená to, že nejspíš každý z chlapců v minulosti něco spáchal (například Jack měl v minulosti ukradnout auto a jet s ním po dálnici) a sklon ke zločinnému chování většiny z nich to jen potvrzuje. (Nick321)
  • Film byl natočen už v roce 1988. (ČSFD)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama