Reklama

Reklama

Komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (ano, obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (116)

William_ 

všechny recenze uživatele

7/10. Erik Meldík v americkém filmu? Ano je to tak, i on se tam na pár scének objeví, avšak nikoliv jako herec, ale jako influencer komentující tehdejší dění na burze. Co se filmu týče, jedná se o originální snímek vysvětlující co se to k čertu vlastně stalo na Wall Street s kauzou GameStop. Snímky podle skutečných událostí mám rád a když se k tomu přidá kvalitní herecké obsazení (ano, mluvím hlavně o Paulu Danovi), vznikne z toho snímek, který s čistým svědomím doporučím každému, kdo se zajímá o finanční trh či má rád jak obyčejní lidé vyjeb*u s pracháči na Wall Street. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Povedený a zábavný film o tom, jak se obyčejní lidé postavili lidem z Wall Street a připravili je o jejich prachy. Režisér Craig Gillespie je velmi šikovný režisér a už několikrát mi ukázal, že umí točit filmy podle skutečných událostí. Gillespie točí filmy, aby byly zábavné, působivé, stylové a byly taky svým způsobem dravé a odvážné. A to se mu povedlo i s jeho nejnovějším filmem. Peníze těch tupců nám představí neuvěřitelný příběh, a je nám to prezentováno, tak abychom celou situaci pochopili a užili si tu bouři, kterou to vyvolalo. Gillespie to vysvětlí jednoduše a srozumitelně, a o to více si film užijeme. Režisérovi se povedlo sehnat velmi šikovné obsazení, které umí prodat příběh. Paul Dano má hodně civilní roli a je v ní skvělý a zábavný. Seth Rogen si svou roli užil a zahrál to moc dobře. I když je to dobrý film, úplně mě neohromil. Možná je to tím, že příběh už známe díky jeho nedávnému výskytu. V některých ohledech tato známost filmu pomáhá, ale v jiných zase ne. Navíc mi přišlo, že tempo je nekonzistentní, chvíle skutečného zaujetí se střídaly s obdobími, kdy se mi zdálo, že můj mozek jede na autopilota. Určitě to není na stejné úrovni jako například "Vlk z Wall Street" nebo "Sázka na nejistotu", ale sám o sobě obstojí dobře. /70%/ ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Tyhle upovídané filmy nesednou každému, přiznám se, že často mezi takovou skupinu patřím. A když se navíc jedná o finanční téma, palec nahoru ode mě tvůrci zrovna nezískají. Musím ale říct, že zhruba od poloviny jsem si na nastolenou laťku zvykl, poměrně jsem se orientoval a tuhle látku pojednávající o případu GameStop místy i docela užil. Kauza toho času sloužila jako forma boje proti systému mocných byznysmenů rozhodujících o životech prostých lidí. Právě hrstka (a pak pořádná hromada) malých investorů se během pandemie covidu rozhodla začít nakupovat akcie GameStopu a vytlačit tak jejich hodnotu do takových výšin, že hyeny z Wall Streetu neměly klidné spaní. Craig Gillespie, který stojí za velmi dobrou černočernou Já, Tonyou a ještě lepší sérií Pam a Tommy, posbíral hodně sympatické obsazení a celé to pojal jako svižnou a moderní filmařinu. Na kauzu pohlíží skrze různé perspektivy, takže kromě moderního revolucionáře Paula Dana vnímáme i vlky z Wall Street či zadlužené studentky nebo zdravotní sestřičku. Otírá se ale i o jakési davové šílenství, které ve společnosti (v dobrém, ale hlavně v tom zlém) vnímáme v posledních letech nepříjemně často. ()

Wicky 

všechny recenze uživatele

Fascinují příběh o nahánění amerického snu pomocí důvěry v něco co máme skutečně rádi a zároveň, že když se ti dole spojí tak můžou převálcovat ty nahoře. Gillespie a Rogen ukázali už minulý rok s Pam and Tommy, že umí udělat zábavný projekt podle skutečných událostí a to se jim daří i nyní. Není to nic převratného, ale ono prostě někdy stačí jen mít našlapný soundtrack, decentní kadenci humoru a Paula Dano s kočíčím tričkem. 8/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený biografický snímek o americkém finančním analytikovi, indie-investorovi a youtuberovi Keithu Gillovi, který je spíše znám pod svou přezdívkou Roaring Kitty, natočený podle knihy The Antisocial Network Bena Mezricha. Tvůrci ho pojali jako zajímavou zprávu o stavu kapitalismu (nejen) v současných USA, svým vyzněním ho lze vnímat jako snímek silně kritický, až antikapitalistický, ale zároveň ho lze chápat i coby působivé sociální drama. Meritem filmu je pak prvek vzpoury zdola proti nespravedlivě nastavenému (záměrně vychýlenému až zdegenerovanému) systému burzy a nefunkčnímu trhu a hlavně aktivace lidí prostřednictvím sociálních sítí, které obecně přinesly společnosti spíše více negativního než pozitivního...tohle byla tedy jejich šťastná hodinka. Dumb Money jsou vlastně na tak divoký a neuvěřitelný (i když samozřejmě značně zjednodušený a možná že i svým vyzněním trochu vykonstruovaný) příběh poměrně zdrženlivý film, který je ale stejně strhující... ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Natáčalo sa v New Jersey (Morris - katolícka univerzita Saint Elizabeth, Essex, Hudson) od októbra do novembra 2022. (Arsenal83)
  • Události popsané ve filmu se ve skutečnosti odehrály v delším časovém horizontu. Keith Gill (Paul Dano) poprvé pronesl slavnou větu: „I like the stock“ na Redditu v lednu nebo únoru 2020. Akcie GameStopu začal nakupovat už v roce 2019, tehdy za pouhých 5 USD za akcii. Teprve s příchodem pandemie covid-19, kdy cena spadla na 3 USD a Keith přišel o práci, začal aktivně studovat akciový trh a své poznatky sdílel na sociálních sítích. A důvod? Keith věřil, že mladí Američané, zavření doma většinu dne, začnou hrát z nudy videohry. Tahle myšlenka začala potupně získávat na oblibě a finančníci z Wall Street ji naopak naprosto zavrhovali, načež byli po zatlačení do kouta přinuceni hrát špinavou hru. (HellFire)
  • Pivo značky Scrimshaw, které pije Keith Gill (Paul Dano) v restauraci na začátku filmu, vyrábí pivovar v malém kalifornském městě Fort Bragg. (HellFire)

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Reklama

Reklama