Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (564)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

I řekli si jednou lidé z jednoho divadelního spolku, že sehrají stylové představení s pěknou výpravou, popkulturními narážkami, rošťackými vtípky a hlavním hrdinou se školácky naškrobeným přednesem. Jejich troufalost a naivita je dovedla k myšlence, že pokud si pozvou do party ještě šikovného kameramana, mají na to natočit dobrý film... Mazanému Filipovi bohužel nepomáhá ani svéráznost zpracování, ani obsazení celého divadla Sklep (snad i včetně uklízeček) a bohužel ani láska a úcta, jež Václav Marhoul - režisér, jehož ruka je ve výsledku sotva znatelná - k parodovanému žánru a jeho klasických zástupcům chová. Ono totiž nestačí vymyslet pár suchých konverzaček a pro naplnění celovečerní stopáže je natahovat do naprosté trapnosti. Je mi líto, ale v Mazaným Filipovi je míň šťávy jak v penzionované prostitutce, která spadla do lisu na jablka... 55% ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Přečetl jsem všechny u nás vyšlé knížky pánů Hammeta, Chandlera a Caina, miluji filmy noir a klasické gangsterky, mám rád humor divadla Sklep a na Mazého Filipa jsem se moc těšil. Tak co se podělalo, že Mazaný Filip je tak špatný, jak je?? Naprosto absentuje atmosféra oněch klasických příběhů, ačkoliv se o ní film snaží. Bohužel zůstává jen křečovitou levnou nápodobou, nehledě na velmi obtěžující monolog hlavního hrdiny, jeho "jak" a "jako" nejen že byly trapné, ale postupem času už jenom štvaly. Jasně, měla to být komedie, bohužel její nevýhodou je, že jí chybí opravdové vtipy a hlavně jejich správné načasování a gradace, takže pokud se občas nějaký vtip povede, naprosto nefunguje, protože se objeví v tu nejnevhodnější dobu a zůstává samoúčelným. Výbornou parodií monologů drsných detektivů jsou ty Drebinovy v Bláznivých střelách, které hlavně korespondovaly s obrazem a posilovaly slovní vtipy na druhou, což u Mazaného Filipa nenastane ani jednou, ačkoliv se to leckdy evidentně nabízí. A co se týče úmyslné přestylizovanosti herců, zůstala jen herecká křeč, která se třeba s geniálním Limonádovým Joem nedá srovnávat... Kladem filmu je Smutného hodně slušná kamera, i když občasná přebarvenost filmu mě trochu vadila (zvlášť když se odkazuje na filmy, které nejenže byly většinou černobílé, ale hlavně na své černobílosti stavěly), pokud už barva, byla by možná vhodnější technicolorově "vyblitá" varianta, které svého času využili Coenové u Millerovy křižovatky. Nicméně kamera a výprava neutáhne žánr, založený na stavbě děje a zajímavosti postav. V Mazaném Filipvi se neděje vůbec nic a postavy stojí za starou belu... ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tak jsem tak nějak ve skrytu duše doufal, že se mi to bude opravdu líbit. Přeci jenom herecké obsazení dává dobrou naději, když je v něm možno nalézt téměř všechna jména kvalitního českého humoru. Po zkouknutí se ale nakonec divím, že je hodnocení tak vysoké. Mazaný Filip je na české poměry jedinečný svým vizuálním zpracováním, které má snad zatím nejkvalitnější ze všech. Neuvěřitelná debilita dia i monologů, nucené herectví i takových komediálních mágů jako je Čtvrtníček, Šteindler, Vávra i Hanák, nuda, která odpuzuje od dosledování snímku a samozřejmě absence kvalitního humoru (až tedy na Hanákovo ježdění autem), na který jsme od těchto bohů zvyklý, ho až příliš shazuje. Někdy nedokážu pochopit, jak se vůbec může takový propadák poštěstit. Je to podobné zklamání, jako při sledování Spy Kids od Rodrigueze nebo poslouchání soundtracku ke Stigmatům od Billyho Corgana. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak tento humor mi totálně sedl. Tomáš Hanák je ve své roli úžasný. Perfektně napsaná role plná ďábelských hlášek, z nichž jsem si některé musel zapsat a budu je pochopitelně vydávat za vlastní. Jinak, tento film je na české poměry poměrně originální. Taková příjemná parodie postarších detektivek. Potěšila mě taky účast hromady českých herců v naprosto šílených rolích. Vadila mi snad pouze Vilma Cibulková, která je minimálně tady neuvěřitelně šeredná. Moc příjemně jsou napsány všechny dialogy i monology. Jsou úderné a dost vtipné. Je opravdu bránici rvoucí s jak vážným tónem jsou pronášeny nejrůznější píčoviny. Také se mi líbila ta krátká vsuvka se smraďochem Millerem. Já osobně jsem se bavil prakticky celou stopáž. Tohle je minimálně za 4 hvězdy. Velice příjemná česká komedie. To v tomto století není úplně typickým rysem. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatelky tatanapope. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

"Všichni tam nasávali jako tepláky hozený do potoka..." Co na to říct? Místy tak absurdní, až je to opravdu vtipné. A mnoho suše podaných bizarních hlášek fungovalo zrovnatak. Ale z mého pohledu se z toho dalo vytěžit více. Často měl film náběh na opravdu humornou scénu, ale jakoby to zůstalo na půl cesty. Někdy jsem proto spíš jen kroutila hlavou. Tenhle bizár asi nesedne každému, takže se těžko hodnotí. Jako hravá a místy vtipná mysteriózní krimi-komedie to ale poměrně funguje, takže proč ne. ~(3,3)~ ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Představitel titulní role Tomáš Hanák v čase premiéry snímku řekl: "Od Pražské 5 je to snad první film, o který se bojím. Je natočený ne pro něčí slávu, ale pro slávu filmu a z lásky k filmu. A všichni to z lásky dělají, už kvůli omezenému rozpočtu. Kamera, hudba, stavby, střih, zvuk, herci - všichni! A já, jestli jsem Marlowea nějak výrazně zvoral, tak si zasloužím kulku do tykve a požádám o ni Václava Marhoula, protože on tomu věnoval skoro deset let. Ale díky tomu ani zase nemusel moc radit. Naplno řval jen jednou, naštěstí ne na mě. Teploty v atelieru dosahovaly až 52 stupňů, přesto v některých scénách vypadám velmi chladnokrevně." (NIRO)
  • Předběžný rozpočet byl 16 milionů korun, nakonec byl ještě zhruba o čtvrtinu navýšen. (hippyman)

Reklama

Reklama