Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (564)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tak jsem tak nějak ve skrytu duše doufal, že se mi to bude opravdu líbit. Přeci jenom herecké obsazení dává dobrou naději, když je v něm možno nalézt téměř všechna jména kvalitního českého humoru. Po zkouknutí se ale nakonec divím, že je hodnocení tak vysoké. Mazaný Filip je na české poměry jedinečný svým vizuálním zpracováním, které má snad zatím nejkvalitnější ze všech. Neuvěřitelná debilita dia i monologů, nucené herectví i takových komediálních mágů jako je Čtvrtníček, Šteindler, Vávra i Hanák, nuda, která odpuzuje od dosledování snímku a samozřejmě absence kvalitního humoru (až tedy na Hanákovo ježdění autem), na který jsme od těchto bohů zvyklý, ho až příliš shazuje. Někdy nedokážu pochopit, jak se vůbec může takový propadák poštěstit. Je to podobné zklamání, jako při sledování Spy Kids od Rodrigueze nebo poslouchání soundtracku ke Stigmatům od Billyho Corgana. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Filmu se nedá upřít nadhled, Marhoulovi zas dávka odvahy natočit v našich luzích a hájích něco takového. Herecky je to pecka, až je vám líto, že takovej Čtvrtníček nebo Macháček nedostanou víc prostoru. Hanák by mohl z fleku hrát v Halyvůdu. Cibulková by nemohla hrát v Halyvůdu, a z fleku už vůbec ne. Spousta khůl hlášek a dialogů. Ale stejně je to taková blbost... :-) ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

"Mazaný Filip má problém. Je vtipnej jako čerstve rozšlápnutá veverka a neví vo tom..." Ne vážně. Tu nevtipnost bych mu nevyčítal, zkrátka to chce být suché a suché to tedy taky je. Větší problém jsou herecké výkony. Některé jsou sice skvělé, doslova sežrání, například kouzelná etuda Viktora Preisse. Taky Vilma Cibulková, David Vávra nebo Oldřich Kaiser jsou vcelku dobří. Tomáš Hanák hraje místy docela slušně, ale místy i dosti dutě. Většina herců však přecejen více či méně zápasí s formou. Dobře je to vidět třeba na jindy výborném Pavlu Liškovi. Rozhodně zde totiž platí, že dobrou parodii dělá za prvé skvělá znalost originálu a za druhé svrchovaně zvládnuté herectví. Obojí je ovšem v našich zeměpisných šířkách a hloubkách spíše výjimkou než pravidlem. Vysloveně ubohý je pak herecký "výkon" Jaroslava Duška. (Ostatně, celá ta scéna vypadá jako by ji režíroval Zdeněk Troška nebo Dušan Klein.) Taky citace Limonádového Joea jsou spíše ubohé než vtipné či překvapivé. Na druhou stranu, některé skeče jsou doslova hvězdné a stojí za opakované vidění. V podstatě se dá říci, že tohle je pro mě osobně nejrozpornější film české kinematografie vůbec. Místy je to kandidát na asi tak sedm hvězdiček a místy na naprostý odpad... Celkový dojem: 60% Zajímavé komentáře: gudaulin, Aiax PS: Problém ovšem není jenom ve filmu samotném, problém je taky v tom (jak ostatně svědčí většina zdejších komentářů), že u nás v Česku neznáme ani detektivky s Philipem Marlowem ani filmy noir... ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Filip ma jeden hlavni nedostatek, ktery shrnuli sami tvurci filmu cedulkou na aute hlavniho hrdiny - shit happens, shit still happens! Zkratka dej se dost vlece, reci Marlowa (Hanaka) se dost brzy omrzi. Hlavne proto ze jsou debilni - Chandlera jsem cetl a on je narozdil od Marhoula opravdu vtipnej a cool. Par scen je vazne dobrejch - treba u Velmy, u sefa blazince Steindlera, gangsteri... Jako celek ale rozpacite ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

"Všichni tam nasávali jako tepláky hozený do potoka..." Co na to říct? Místy tak absurdní, až je to opravdu vtipné. A mnoho suše podaných bizarních hlášek fungovalo zrovnatak. Ale z mého pohledu se z toho dalo vytěžit více. Často měl film náběh na opravdu humornou scénu, ale jakoby to zůstalo na půl cesty. Někdy jsem proto spíš jen kroutila hlavou. Tenhle bizár asi nesedne každému, takže se těžko hodnotí. Jako hravá a místy vtipná mysteriózní krimi-komedie to ale poměrně funguje, takže proč ne. ~(3,3)~ ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Natáčení trvalo od 12. května do 19. června 2003. (hippyman)

Reklama

Reklama