Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (564)

Matty 

všechny recenze uživatele

Výpravnější Lví večer sestříhaný na hodinu a půl. Chybí tomu jakýkoliv řád, nějaká pevná dějová linie. I přes roztříštěnost a značnou nevyrovnanost je to místy tak trapné, až je to vtipné (scéna v psychiatrii), což ostatně platí i u Českých lvů. 65% Zajímavé komentáře: Oskar, Angerr, Legas, Cooper, Beky, Lukoye ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

I řekli si jednou lidé z jednoho divadelního spolku, že sehrají stylové představení s pěknou výpravou, popkulturními narážkami, rošťackými vtípky a hlavním hrdinou se školácky naškrobeným přednesem. Jejich troufalost a naivita je dovedla k myšlence, že pokud si pozvou do party ještě šikovného kameramana, mají na to natočit dobrý film... Mazanému Filipovi bohužel nepomáhá ani svéráznost zpracování, ani obsazení celého divadla Sklep (snad i včetně uklízeček) a bohužel ani láska a úcta, jež Václav Marhoul - režisér, jehož ruka je ve výsledku sotva znatelná - k parodovanému žánru a jeho klasických zástupcům chová. Ono totiž nestačí vymyslet pár suchých konverzaček a pro naplnění celovečerní stopáže je natahovat do naprosté trapnosti. Je mi líto, ale v Mazaným Filipovi je míň šťávy jak v penzionované prostitutce, která spadla do lisu na jablka... 55% ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Prognóza vývoje obliby Mazaného Filipa. 2003: MF jde do kin. Kritika se lačně chytá dílčích nedostatků, diváci srovnávají s klasikou. Všichni lamentují. "Pcha! Barevná parodie na film noir?" "To mají být herecké výkony? Hanák není žádný herec!" "Achich ouvej, kdeže jsou časy Limonádového Joa nebo Adély..." 2013: V biografii některého z herců je MF opatrně zmíněn jako "ve své době možná trochu nedoceněný". 2023: Reedice na DVD. MF šokovaně objevuje násleující generace a stává se pro ni malým kultem. 2033: V Premiere/Cinemě v rubrice Retro/Legenda vychází článek o MF. Dramaticky líčí jeho vznik navzdory protivenstvím, vyzdvihuje originalitu v šedi okolo a "odvahu" natočit parodii na film noir v barvě. Pranýřuje slepotu tehdejší kritiky. 2043: Všichni herci, nyní nazývaní "starou gardou", jsou buď v Národním nebo po smrti, MF je součástí Zlatého fondu a každoročně se objevuje ve vánočním tv programu. 2053: Do kin přichází nová česká parodie. Všichni lamentují. "Achich ouvej, kdeže jsou časy Limonádového Joa a Mazaného Filipa..." 70% ()

RHK odpad!

všechny recenze uživatele

Nemožně nudná řemeslně nedotažená trapná slátanina. Je mi to líto, kvůli Sklepákům, které mám rád. Z kina jsem musel utéci i s manželkou jako mnoho ostatních lidí v bijáku. Vydržel jsem to půl hodiny, ale víc už to nešlo. Navrhuji změnit jméno filmu na "Vymazaný, bez filipa". Dvě ukázky pro ty, co nevěří: http://www.sms.cz/film/mazany_filip/ukazka ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Možná bych dal ****, ale to by bylo spíše za snahu producenta Marhoula s kterou několik let sháněl peníze. Hlavním kladem filmu je herecké obszení, kdy i malé roličky jsou obsazeny skvělými českými herci. Hanák v hlavní roli je přesvědčivý, ale mezi nejvtipnější postavy filmu patří především Šteindler, Liška, Macháček a v malé roli Dušek a David Vávra s Janem Slovákem (jejich kabaraní číslo je skvělé osvěžení jinak skomírajícího děje). Občas se najde dobrý vtip, ale těch je tak padesát na padesát s těmi hloupými. Dalším velkým kladem filmu je tradičně výborná kamera V. Smutného, trikové záběry Kouhouta a dobré kulisi které se k L. A. 30. let hodí skvěle. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Představitel titulní role Tomáš Hanák v čase premiéry snímku řekl: "Od Pražské 5 je to snad první film, o který se bojím. Je natočený ne pro něčí slávu, ale pro slávu filmu a z lásky k filmu. A všichni to z lásky dělají, už kvůli omezenému rozpočtu. Kamera, hudba, stavby, střih, zvuk, herci - všichni! A já, jestli jsem Marlowea nějak výrazně zvoral, tak si zasloužím kulku do tykve a požádám o ni Václava Marhoula, protože on tomu věnoval skoro deset let. Ale díky tomu ani zase nemusel moc radit. Naplno řval jen jednou, naštěstí ne na mě. Teploty v atelieru dosahovaly až 52 stupňů, přesto v některých scénách vypadám velmi chladnokrevně." (NIRO)
  • Starosta (Miroslav Etzler) má v závěrečných titulcích na zádech napsáno 2003, což odpovídá roku výroby filmu. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno