Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Esli jste film viděli, asi už víte, odkud se vzal můj nick. Ano, Mel Gibson je imho nejlepším armádním taťkou v dějinách kinematografie. Jeho postava je tak přesvědčivě zahraná, no líp to nešlo. Nádherná hudba Nicka Glennie-Smithe. Při samostatném poslechu bych řekl, že tak dramatická depresivní hudba nemůže ve válečném filmu nikdy uspět. Ale opak je pravdou. Filmu to dodává nový rozměr. Neskutečný zážitek. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $78,122,718Tržby Celosvetovo $114,660,784║ Režisér Randall Wallace potvrdil že je viac než zručný režisér, z príbehu saje veľa emócií, surovej akcie, vojnovej neúprosnej brutality, popri tom stíha slušne rozvíjať ľudské príbehy, či už priamo na krvavom fronte ale aj v zákutiach domov tŕpnucich manželiek, k tomu pekne sadne vizuál(kamera Dean Semler) aj hudba(Nick Glennie-Smith). Možno miestami to príde až moc patetické a patriotizmus, či kresťanstvo prezentujúci Gibson to trošku miestami preháňa ale dá sa toto Americké vojnové utápanie uniesť. Ináč Gibson opäť ťahúňom, dobre sekunduje kamenný "dedo" Sam Elliott. Jeden z mála tých skutočne prínosných kvalitných filmov o vojne, natočených v novom tisícročí. /videl v kine: 90%/ ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi špatný film. Vedle Patriota to nejhorší s Melem Gibsonem. Ten za to ale může asi nejmíň. Velmi slabý scénář ještě podtrhla naprosto nenápaditá režie. Pokud to mělo být umění - nepovedlo se. Žádný příběh, jenom masakr a spousta mrtvých, sem tam vylepšené o naprosto nevěrohodnou scénku. Vznikla tak dvouhodinová nuda a asi nejhorší válečný film, co jsem viděl. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nevadí, že to vlastně nebyl žádný pořádný příběh, jen jedna velká dlouhá efektně nasnímaná bitva, nevadí, že to bylo až po strop narvané patetickým vlastenectvím a náboženskou agitkou, užil jsem si to s pocitem téměř úplné spokojenosti. Měl jsem chuť na pořádnou válečnou řež a tu jsem dostal. Nemyslím však, že bych se k tomu někdy chtěl vrátil nebo si z toho za pár týdnů něco pamatoval. Možná tak scénu Halova rozhovoru s malou dcerkou. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Co říct??? Jedině, strašné. Někdy to vypadá jako procházka růžovou zahradou, prostě skoro žádná realita, slabé efekty výbuchů, atd.. Jeden z nejhorších válečných filmů co se týká reality a scénáře. A herecký výkon Mela Gibsona až moc namachrovaný a když na něj běží Vietnamec, tak v klidu se jen otočí a střílí a pak padne trapný komentář no hrůza. Nějaké scény ujdou. Moc mne to nenatchlo. ( Hodnocení: 3/10 ) ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Nášivka, kterou nosí vojáci ve filmu na levém rameni, je bílá hvězda s vyobrazeným idiánem. Znak užívala už 2. pěší divize, která jako první vstoupila v roce 1945 do Plzně. V současnosti je tento znak využíván hokejovým klubem HC Škoda Plzeň. (karda1)
  • Všichni žijící vojáci První kavalerie, kteří se zúčastnili bitvy ztvárněné ve filmu, byli pozváni na speciální předpremiéru. (ČSFD)
  • Vrtulníky, které dopravují jednotky 1. kavalerie na bojiště, jsou UH-1 Iroquois, které dokázaly přepravit až 10 vojáků. (Steewe)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama