Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja tieto vietnamské filmy nemusím a hlavne toto jeden z tých slabších. Z dvoch hodín sa len neprehľadne strieľa a na záver dostaneme typický americký pátos, čistá falošnosť. Zlí šikmáči a dobrí demokrati tisícky míľ od domova. Všetky tieto filmy sú na jedno kopyto, pretože ukazujú v podstate len jednu otrepanú rovinu - Američania bránia svoju vlasť, ale pozor, nikdy na svojom území. Tak ja už neviem, keď zomierajú Vietnamci aj Američania na vietnamskom území, tak kto je obeť a kto bráni svoj domov? Hoci ideologická vojna je mi jasná (komunizmus vs kapitalizmus), vidíme, že dodnes ani po páde komunizmu sa nič nezmenilo. Američania si vždy nájdu dôvod bojovať za vlasť niekde inde, najlepšie na najvzdialenejšom kontinente. A aj preto ich podľa môjho názoru čaká osud podobný starému Rímu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že jsem film tak dlouho odkládal, film jde definitivně do topky největších válečných řežeb. Intouši stěžující se na absenci příběhu, by měli vyskočit z okna. Když si pustím válečný film chci vidět válku, masakr, podobné jako když si pustím Porno, neočekávám příběh, ale chci vidět jak se jde rovnou na věc. Mel Gibson zde je vynikající, dlouho jsem mu tak nefandil. Od 40 minuty je film nonstop řežba s Bambusáky a krví se rozhodně nešetřilo, potěší i skvělá taktika. Pátou hvězdičku si vysloužil emoční doják v podobě roznášení dopisů o mrtvých vojácích manželkám, to jsem řval jak maléj. Kdejaké jiné emoční dojáky o rakovině či psech se s tímhle nemůžou vůbec rovnat. 95% ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice slušně natočený válečný snímek. Převážná část filmu je jen o akci a nemá nějakou hlubší myšlenku ale jako akční podívaná funguje skvěle a to hlavně díky dobře natočeným a docela krvavým bitevním scénám. Jinak postavy jsou strašně ploché a atmosféry film také moc nepobral. Prostě jen střelba a výbuchy. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"My, kteří jsme viděli válku, její obraz nikdy nepřestaneme vidět. V tiché noci budeme navždy slyšet výkřiky. Tohle je náš příběh, byli jsme vojáci a byli jsme mladí." Film mnoha rozporů. Na jedné straně je tu tradičně hodně dobrý Mel Gibson v roli tak trochu "tatínkovskýho" velitele praporu, krásná surovost některých vojenských záběrů (třeba scéna s ohořelým vojákem nebo vyplachováním krve z vrtulníku byla úžasná), nechybí ani trochu vtipu. Jenže co prostě nesnesu jsou záběry ve stylu: "Mel Gibson s povídá s vojákem, podvědomě si uvědomí, že pět metrů za ním stojí dva Vietnamčíci a chtějí ho zastřelit, otočí se, sejme je a vklidu si povídá dál". Nebýt podobně trapných okamžiků hodících se spíš do akčních komedií nebo parodie, mohl to být výborný film. Takový pohled na to, že válka většinou nepřinese nic jiného než spouty mrtvých. "Nikdy si to neodpustím." "Co, pane?" "Že mí muži... že mí muži zemřeli, a já ne." Lepší tři hvězdičky. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý vojnový film s Melom Gibsonom v hlavnej úlohe. Má dosť dobrý príbeh o amerických vojakoch, ktorí nastúpili do prvých bojov počas vojny vo Vietname, no už čoskoro si uvedomia, že to bude veľmi ťažké, keďže stoja proti mnohonásobnej presile odhodlaných mužov, ktorí sa len tak nevzdajú a majú výhodu prostredia. Spracovanie nie je zlé, ale pôsobí na mňa skôr len priemerne. Spokojný som s úvodnou nebojovou tretinou, ktorí síce tiež obsahuje niekoľko menej zaujímavých scén a zoznámi len s pár dôležitými postavami, ale inak ma to bavilo, či už kvôli zaujímavému tréningu, postavám manželiek vojakov alebo aj pre pocit nevedomosti vojakov toho, čo ich čaká, keďže toto je prvý stret amerických vojakov s vietnamskými. A chválim výbornú scénu nočného stretnutia vojakov pred odjazdom, ktorú mám z celého filmu najradšej. Ale keď už začne to hlavné, teda samotný boj, tak sa síce stále na to dá bez problémov pozerať a určite som sa nenudil, lenže dej sa zastaví a prakticky nepohne z miesta a celé to pôsobí až príliš stereotypne a tak na celej tejto hlavne fázi ma skutočne zaujali iba scény z domova týkajúce sa roznášania telegramov o úmrtiach, čo je výborný nápad a postava fotografa, inak tu ani moc nie je o čo stáť. A síce v závere sa dej konečne o niečo posunie, ale aj tak to nie je ono. Akcie je tu plno, ale pôsobí na mňa len priemerne. Tvorí ju hlavne samé stereotypné strieľanie bez nápadu, pri ktorom síce sú množstá zabitých, ale už po chvíli to začne skôr nudiť, až na jednu scénu sú vietnamskí vojaci podaní príliš hlúpo, prakticky nikto z nich nerozmýšľa a keď má, tak ani nestrieľa, hlavne sa po desiatkach vrhajú často aj na nekrytých američanov a tak tí ich s ľahkosťou do jedného zneškodnia. Chválim jedine výborne podané napalmové útoky, ktoré sú skvelo natočené a aj pôsobia správne drsne. Herecké obsadenie je na tom dobre, Mel Gibson do takejto úlohy sedí, zábavný Sam Elliott, spomínaný Barry Pepper v úlohe fotografa a potom hlavne výborná Madeleine Stowe. Réžia a technická stránka sú výborné, páči sa mi vizuál aj efekty, s lepším scenárom by dokázali viac. Síce pri takomto filme je ťažko hodnotiť scenár a typ akcie, možno je to úplne verné skutočnosti, aj keď tomu moc neverím, hlavne kvôli prezentácii vietnamských vojakov ako nanajvýš neschopných, ale to nič nemení na tom, že lepšie hodnotenie dať nemôžem, film ako celok vnímam kladne, ale jeho hlavná fáza je až príliš priemerná, aby som mohol hodnotiť lepšie. 64% ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Tehdy osmapadesátiletý Sam Elliot (nadrotmistr Basil Plumley) prošel před natáčením zcela bez problémů a bez sebemenších námitek náročným výcvikem spolu s ostatními, o desítky let mladšími herci. (NIRO)
  • Melodie, kterou v úvodní scéně troubí francouzský voják byla opravdu používána tehdejší francouzskou armádou. (ČSFD)
  • Herci strávili dva týdny před produkcí ve Fort Benning v Georgii, kde Mooreova (ve filmu Mel Gibson) letecká jednotka v roce 1965 absolvovala výcvik. Den před začátkem produkce zorganizoval Randall Wallace bohoslužbu za ty, kteří přežili bitvu v Údolí stínů i za herce a štáb, kteří budou vyprávět tento příběh. (Taninaca)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno