Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Méně divadelní než Lev v zimě (ale stále dost), bohužel i méně naléhavé a nadčasové. Stále ale chytlavé. Zajímavé, jak O'Toole postavu Jindřicha II. pojal v rozestupu pouhých šesti let poněkud odlišně, i když pořád kontinuálně. Jeho důrazné, vždy do posledního gesta promyšlené a přitom stále energické herectví v kontrastu s Burtonovou v podstatě sympatickou prkennou horlivostí na každý pád vyznívá opět skvěle. Často zmiňovaný homosexuální podtón na pozadí rivality mi připomínal Kubrickova Spartaka. Ono se ale těžko hodnotí, jestli je to reflexe směřovaná do současnosti, nebo prostě věrné zobrazení přátelství dvou mužů v historii, které, jak se alespoň v učebnicích dějepisu píše, běžně nabíralo intimnějších podob než dnes, aniž by v tom bylo "něco víc". 3 a 1/2 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Becket" je film, který má dvě silné stránky - jmenují se Richard Burton a Peter O'Toole. Tohle je dvojice, která film táhne, statní jsou v podstatě jen křoví. Jsou neskutečnými herci a dávají to najevo. A ne, nepochopím, že třeba ani za tohle nedostal Peter O'Toole Oscara. Je šílený, uhrančivý, démonický, ale přitom pořád skvělý. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Na tomto snímku je dokonalý a strhující především výkon Petera O'Toole. Jeho král Jindra II. je úžasným slizským psychopatem, který všechny společensky níže postavené nazývá "pig" anebo "dog", uráží svou manželku i matku, nazývá nejstaršího syna kreténem a nakopává ho do jeho "královské prdele" a i jinak je velice zábavný. Burtonův Becket působí oproti tomuto psychicky nevyrovnanému šílenci trochu nevýrazně. Jejich "přátelství" má hodně zajímavých momentů a je podáno poměrně zdařile. Celkově mi ale na pět hvězdiček něco chybělo :-) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PREUKÁŽTE MI TÚ ČESŤ A ZASVÄŤTE MOJE VIDLIČKY." ,,ČO?" ,,NOVÝ VYNÁLEZ Z FLORENCIE. NAPICHNE SA NÍM MÄSO A DONESIE DO ÚST. NEUMAŽÚ SA PRSTY." ,,ALE UMAŽEŠ VIDLIČKU." ,,TÁ SA DÁ UMYŤ." ,,RUKY TIEŽ, ČO JE TO ZA NEZMYSEL?" __ Dvaja hereckí giganti a nie zrovna odpočinková stopáž. Víťazí však vynikajúci scenár, ktorý sa ako jediný postaral o to, aby film na Oscaroch totálne nepohorel (V ten rok vyhrala My Fair Lady) a výrazne tiež prispel k pozeratelnosti filmu, kde sa aj napriek dva a pol hodine dialógov ťažko hľadajú nezáživné pasáže. Celkovo film pôsobí omnoho mladšie ako iné diela tej doby a v réžijnom i Burtonovom podaní scény, kedy Becket vedie svoje monológy (resp. sa rozpráva s Najvyšším), nepôsobia nijako pateticky, ako by sa mohlo zdať a to mu môže hocijaká moderná snímka len závidieť. 4* dávam len zato, že ma Becket vyslovene divácky neomráčil. (204. hodnotenie, 34. komentár k filmu) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zhlédnutí tohoto snímku jsem dlouho předlouho odkládal, neboť jsem měl podezření, že by se mohlo jednat o blbinu. Znovu se však ukázalo, že se i já mohu jednou až dvakrát za deset let v odhadu zmýlit. Pán Bůh zaplať za výzvy. Byl bych ochuzen o jeden mimořádný filmový skvost, který se dokonce opírá o skutečné události. Opravdu překrásný příběh o hledání cti v době, kde pro ni ale absolutně nebylo místo a při stoupání společenským žebříčkem byla pouze břemenem. Vše se podařilo tvůrcům údajně stvořit za 12 týdnů. Filmy, které vycházejí z divadelní hry velmi často disponují vynikajícími dialogy a monology. V tomto případě tomu nebylo jinak, zazněla spousta hlubokých a krásných myšlenek. Zvláštní pozornost a ctěné místo v mém komentáři si svým výkonem zasloužil Peter O'Toole, který zde předvedl cosi mimořádného. Vůbec vyobrazený vztah mezi králem Jindřichem II. a Thomasem Becketem bylo cosi mimořádného. Od dokonalosti dělilo tento snímek asi jen pár nadbytečných minut ve stopáži. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel nascendi. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Natočeno za 12 týdnů. (ČSFD)
  • Behom stretnutia Becketa (Richard Burton) s kráľom (Peter O'Toole), keď sa rozprávajú o návrate Becketa z Francúzska, sa medzi zábermi úplne mení oblačnosť. (ČSFD)
  • John Gielgud získal nominaci na Oscara a přitom se objevil ve filmu v pouhých dvou scénách. (ČSFD)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama