Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Asi som už namlsaný moderným Sherlockom a takýto konverzačný ma nechal celkom bez záujmu. Neobsahuje dokonca ani poriadne vyšetrovanie a celé je to len sledom náhod a ešte aj výsledok je úplne nezáživne podaný. Slobodomurárske konšpirácie do kriminálky nepasujú, a už vôbec by nemali byť nosnou témou. ()

mahler 

všechny recenze uživatele

... vražda výnosem ... Zdařilý thriller který mě za mlada spolehlivě děsil - dnes už bych jen zalitoval že v něm nevidím více z řádění Jacka Rozparovače a nedozvím se více podrobností o případu. Notoricky známé události a postavy jsou do děje nenásilně zakomponovány a film se nesnaží vnutit že takhle přesně se to muselo tehdy stát, ale nabízí jedno z mnoha vysvětlení. Škoda že dnes už filmaři neumí dát Londýnu tak dusnou atmosféru jakou zde oplývaly uličky East Endu ve kterých se projíždí hororový kočár s ďábelským vozkou a ještě ďábelštějším pasažérem. Viděl jsem film v originále a musím říct že Christopher Plummer má skutečně krásný hlas, navíc je to jediný herec který mi kdy ukázal Holmese jako opravdového člověka (navíc ho zde vidíme plakat) a spolu s Jamesem Masonem jsou pro mě nejdokonalejším Sherlockem a Watsonem které jsem kdy ve filmu viděl. U mě za plný počet - toto téma i styl jsou můj šálek čaje, objektivně by to bylo za ****. PS: Není to poprvé co se Holmes s Rozparovačem střetl. Na podobné téma je film Studie strachu ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Watson: (pohoršený bučaním na princa z Walesu v divadelnej sále) „Je to strašná hanba!“ Holmes: „Naopak. Dávam prednosť zlým mravom v divadle pred aktívnym násilím na ulici.“ Príbeh Jacka Rozparovača je notoricky známy, v tomto prípade je obzvlášnením filmu postava Holmesa, ktorej sa výborne zhostil Christopher Plummer. Prostredie Londýna je správne desivé, hmlisté, zákutia plné krčiem a prostitútok vystihujú atmosféru. Mínusom pre mňa boli dialógy, bolo to rýchle a strácala som sa v známom deji. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příspěvek do rubrik Sherlock Holmes a Jack Rozparovač. Jen mě trochu mrzí nevyrovnanost jednotlivých scén. Atmosféra zamlženého nočního Londýna plného strachu z brutálního vraha je vskutku velmi sugestivní - jen se s ní poměrně dost šetří. Jakmile se rozední a odejde z křivolakých uliček, chybí filmu patřičný tah. V první půlce navíc působí poměrně těžkopádně. Díky nadupané závěrečné půlhodině (Sherlockův monolog před soudem je možná nejsilnější scénou), několika drsnějším scénám a skvělému tandemu Plummer / Mason se z toho nakonec vyklube nadprůměrný thriller, i když nejlepším Jackem Rozparovačem pro mě zůstane ten s Michaelem Cainem a nejlepší Holmesovkou Pes Baskervillský z třiaosmdesátého. 75%. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

S mírným časovým odstupem po zhlédnutí mě tento film spíše zklamal. Když jsem si pustil první záběry, byl jsem potěšen. Jemně pastelové barvy Londýna se skládaly v celek s nočními stíny a mlhou a temná atmosféra prosakovala z obrazovky mého laptopu jako sladký parfém z laciných prostitutek ploužících se po ulicích anglického velkoměsta konce 19. století. Bohužel film je příliš dlouhý a rozvláčný. Chybí mu spád nebo více děje, který by vyplnil řadu rozvleklých pasáží. Přesto je tento snímek v něčem výjimečný: Sherlock zde pláče. Asi nikdy jsem neviděl/neslyšel/nečetl příběh o SH, kde by byla postava tohoto slavného detektiva natolik přiblížena lidskému rozměru. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • !!!SPOILER!!!: Oproti knižní předloze byla v tomto filmu změněna jména a počet vrahů. Postava sira Willama Gulla je zde pojmenována jako sir Thomas Spivey, jeho spolupachatelé, štolba John Netley a Sir Robert Anderson (asistent komisaře Londýnské policie) jsou spojeny v postavu Williama Sladea. (mahler)
  • Podle režiséra Clarka, se Plummer jednou vrátil z oběda opilý, ale scénu odehrál, aniž by to bylo poznat. (Kulmon)
  • V Sheppertonu se současně natáčel i Vetřelec (1979). (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama