Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Pokud se rozhodnete nebrat tenhle film příliš vážně a pojmout ho jen jako odlehčenou, adrenalinovou a především vizuálně strhující podívanou, neměli byste být zklamaní. Aspoň já tedy tuhle roztomilou koninu děsně žeru, prostě nenáročná oddechovka jedoucí ve svižném tempu, nabušená horolezeckou akcí, nádhernými exteriéry, působivými triky a okořeněná velkou porcí nadsázky i humoru. Výrazně vyniká třeba v porovnání s jiným "kádvojkovým" filmem K2 z roku 1991. Několik dobrých hlášek ("Je čas probudit Indy!"), skvělá je postava buddhistického horolezeckého askety, zavilce a pomstychtivce Scotta Glenna (na buddhistu byl ale dost podivně fixovanej hledáním pomíjivýho těla svojí ženy), nezapomenutelné je i "zjevení se" jeho mrtvé ženy a jahůdkou na dortu je krvavá sněžná bóje. Nemám co vytknout, to znamená - bez nějakého falešného pseudointelektuálního upejpání - minimálně 90%! ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Jeden z najťažšie hodnotiacich filmov, aké som vôbec videl. Vertical limit mám v podstate dosť rád, milujem horolezecké prostredie a tento na pomery blockbusteru ponúka množstvo kladov. V prvom rade mimoriadne dynamický dej bez akéhokoľvek hluchého miesta, aj keď teda celý ten nápad s nitroglicerínom si radšej mohli odpustiť, to bolo nielen úplne hlúpe, ale pritom aj zbytočné. Nájde sa tu množstvo výrazných scén, na ktoré sa dá tešiť aj pri opakovaných pozretiach, až na pár detailov, ako jasné zadné projekcie perfektnú vizuálnu stránku, nádherné lokácie, ale aj slušné obsadenie, v ktorom je viacero mojich obľúbencov, aj keď niektorí v menej vhodných úlohách. V horolezeckých filmoch mám radšej čo najmenej známe obsadenie, takým to verím viac, ale predsa len Chris O'Donnell je odhodlaný sympaťák, ktorému prajem, aby zachránil svoju sestru Robin Tunney, pomáha mu v tom charzmatický Scott Glenn, ktorý ma z celého filmu baví najviac, zaujímavá Izabella Scorupco a dvojica bratov s množstvom skvelých hlášok. Sadlo mi aj zloženie základného tábora, jedine Bill Paxton mi v takejto zápornej úlohe moc nevyhovoval, pričom aj tá postava mala byť pojatá trochu odlišne. A rovnako kvalitne zvládnutá, teda samozrejme len v kategórii blockbusteru je akcia, ktorá je rozmanitá, vynikajúco natočená, dynamická a napínavá. Tu išlo hlavne o to, aby všetko vyzeralo efektne a tak aj na ten najmenej dôležitý pád sa jednoducho pozerá dobre. A k tomu nechýba ani výsadok z vrtuľníku, nebezpečné lavíny, explózie a dokonca ani skok s cepínmi. Takže v tomto ohľade je to mimoriadne vydarená dynamická zábava. Lenže stále je tu aj tá záporná stránka a to je absolútna nerealističkosť, nedôveryhodnosť a dá sa povedať, že aj poriadna hlúposť. To, že postavy, predstavujúce prvotriednych horolezcov neovládajú ani tie najzákladnejšie pravidlá, ktoré poznajú aj úplní začiatočníci sa ešte možno dá ospravedlniť, predsa len je to film, kde je všetko podriadené tomu, aby sa tá akcia mohla odohrať. Ale už sa mi nepáči to maximálne podcenenie tohto prostredia a nadmorskej výšky. Tu sa dokonca nikomu ani len neparí z úst, takže postavám sa nedá veriť ani len to, že im je zima a nie to ešte tie extrémne kaskadérske kúsky, ktoré by nedokázali ani tu dole. Náročnosť, čo i len výstupu na vysokú a náročnú horu je tu až hnusne podcenená a toto si minimálne mnohí tí, ktorí sa už nevrátili dole, či už kvôli vyčerpaniu alebo akejkoľvek zdravotnej ťažkosti nezaslúžia. Takže ako horolezecký film nestojí Vertical limit za nič, ale inak je to skvelý blockbuster, pri ktorom sa bavím aj pri opakovaných pozretiach, preto aj musím hodnotiť kladne. 75% ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ nemáte nejaké maxi skúsenosti s horolezectvom (ako ja), tak filmu nemôžete až toľko vyčítať. Jednotlivé situácie a adrenalínové výstupy, alebo zostupy, nech sú natočené akokoľvek primitívne ma vždy strhnú a potom sa už len jemne usmievam na pokusom o dramatické situácie jednotlivých postáv a podarený boj o život. Aj keď na malom priestore. Primitivita postáv je zrejmá, cez to všetko 75%. ()

Torision 

všechny recenze uživatele

Nemám rád hory, nemám rád zimu a ani moc nemusím O'Donnella. Ale přesto se mi tenhle film líbil. Efekty byly fajn, když to mělo bejt napínavý, tak jsem fakt napjetej byl a všichni herci taky hráli fajn. Zejtra si na tenhle film sice ani nevzpomenu, ale to nic nemění na tom, že jsem se docela dobře bavil. Celkově je to zábava tak na tři a půl hvězdy, ale přikloním se ke čtyřem, hlavně proto, že Scott Glenn mi v tomhle filmu strašně připomínal Iggyho Popa. :) ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Rozuměj, není to K2, že? Byla jsem na tom tenkrát v kině. Když hned v úvodní scéně po hned hrozné ztrátě a dramatické hudbě proletěl nahoře orel, který vypadal skoro jako sup s bílou hlavou a řval jako káně, řvala jsem já (smíchy) a vysloužila si tak nenávistné: pšššššt! No pak to focení zvířatek ve sněhu, dramatické odmítání lan, injekce do srdce, zavalení do proláklin, párty v prvním výškovém a já nevim, co všechno. To teda ne. Na jeden film prostě na mě hodně. Hvězda za chlápka starého horala a za ty dva bráchy, co byli aspoň vtipný. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • Vo filme používajú namiesto klasického osmičkového uzla, ktorý používajú všetci lezci, vodcovskú slučku, ktorá sa na lezenie neodporúča. (Jumar)
  • Jako pozadí pro horské scenérie posloužila hora Mt. Cook (3754 m) na Novém Zélandu a její štít taky ve filmu představoval štít K2. Skutečná hora K2 (8611 m), druhá nejvyšší hora světa, se nachází v pohoří Karákoram na hranici Pákistánu a Číny. (džanik)

Reklama

Reklama