Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

misterz 

všechny recenze uživatele

Je síce pravda, že nie so všetkým sa dá vo filme súhlasiť, ale keď to berieme ako celok myslím, že ide o pozoruhodné historické filmové dielo. Interiéry, kostýmy, výprava - to všetko je z pohľadu doby nadčasové, až do takej miery, že je ťažko uveriť tomu, že snímok má už 45 rokov. R. Harris dokázal predviesť svetu Cromwella s takou presvedčivosťou a osobitým prístupom, že každý, kto si pozrie film, si ho už naveky bude spájať s týmto hercom. Škoda, že je snímok až príliš zidealizovaný, hlavne ku koncu, druhá strana mince Cromwellovej vlády tu nebola vôbec spomenutá. 80/100 ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Film, který svou kvalitou přesahuje celou řadu známějších historických filmů. Pohled na Cromwella tak, jak asi skutečně chtěl, aby Anglie fungovala. Technika bitev i politické debaty jsou kvalitně zpracovány a vyváženy, tak, aby se divák nenudil, ale zároveň pochopil problematiku první poloviny 17. století v Anglii co možná nejlépe. Pro historiky i ostatní dobrý film na hezký večer. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The King is not England, and England is not the King..“ Fragmenty z klání parlamentaristů a roajalistů na domácím anglickém hřišti (sportovní terminologií Kulatohlavci proti Kavalírům), při kterých se tvůrci především zaměřili na hlavy znesvářených stran. Kutálet se bude jen jedna a u té druhé se taktně zamlčí její kontroverzní nápady (irské tažení) i potupné posmrtné kutálení, když si Stuartovci otevřeli restauraci. V hereckém souboji těžkých vah u mě zvítězil ten, co oplýval sebejistou arogancí spojenou s jistou dávkou noblesy rytíře řádu Jedi. Jeho protivník nebyl vůbec špatný, ale s plamennými proslovy do učebnic dějepisu to už místy přeháněl. Ať tak, či onak, bezesporu poctivě odvedená práce co se týká kostýmů i bitevních vřav. Nevím jak vy, ale já jsem v poslední scéně Ruprechta Falckého viděl místo Daltona Daniela Day-Lewise.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ako človek, pre ktorého história bola celoživotne na pokraji záujmu, nedokážem posúdiť historickú vernosť tohto snímku a pre moje tušenie, že v obraze Cromwella je množstvo bielych miest, nemám presvedčivé argumenty. Môžem však posúdiť film ako príbeh osobnosti v čase, keď sa aj jeho pričinením láme chod dejín. A ten príbeh bol zaujímavý a dobre stvárnený výberom hercov, kostýmov, prostredia a samozrejme aj hudby. Nadovšetko vynikal Richard Harris, vďaka ktorému sa mi utvorilo niekde v mozgu prepojenie Cromwell-Harris. Určite výborný film, ktorému sa však zdráham dať štyri hviezdičky. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Cromwell. Jedna z nejznámějších postav britské historie. Britové se rozhodli zvěčnit jeho filmovou podobu v roce 1970 prostřednictvím výpravného velkofilmu, za účasti tehdejší herecká elity. Člověk by tak čekal opravdu super film. Výsledný produkt přesto působí značně rozpačitě. Ale začněme nejprve tím, co se podařilo. Pro mě jsou to jednoznačně herecké výkony. R. Harris v hlavní roli přímo vyzařuje nebezpečným despotismem a fanatickým odhodláním otočit kolo dějin proti monarchii. Nejvýš pak stavím výkon Aleca Guinnesse v roli krále Karla I. Jestli bych si ve svých myšlenkách dokázal někdy představit anglického krále ze 17. století, vypadal by přesně takto. Ta aristokratická vznešenost, která je přítomna v každém jeho pohybu, řeč očí a vědomí vlastní velikosti. Té postavě prostě vdechl život. Další věc, co film oživuje, je množství dobových kostýmů a rekvizit spolu s interiéry paláců z doby prvních Stuartovců. Možná zbytečně moc času, peněz a energie bylo věnováno bitvám, které dnešního diváka budou spíš nudit. Tím se dostáváme k tomu, co se nepovedlo. Největší zlo filmu je zkreslení nebo zamlčení zásadních historických faktů. Uvedu jen několik příkladů. Např. Většina filmu se točí kolem občanské války, boje krále s parlamentem. Vrchním velitelem sil parlamentu v tu dobu ale nebyl Cromwell, byl jím Thomas Fairfax. Dále. Král Karel I. po své porážce nejprve utekl z vězení do Skotska. Popraven byla až po další prohrané válce. Film úplně zamlčel Cromwellovo tažení do Skotska a hlavně Irska, které lze dnes považovat za genocidu. Další věc. Ve filmu Cromwell rozpustil násilím parlament po šesti letech. Ve skutečnosti ho rozpustil hned po válce a byl jmenován doživotním lordem protektorem (diktátorem). Královská koruna mu pak byla nabídnuta až po šesti letech. Ačkoli nejsem expert na historii Anglie 17. století, domnívám se, že tyto chyby jsou tak veliké, že dočista sráží jakýkoli historický základ, na kterém takový film přeci musí být postavený. _____Prostě nebýt zde Guinnesse, je to pro mě podprůměrný film. 60% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)

  • Film byl kritizován také proto, že Cromwella zobrazil jako hrdinu a zcela vynechal např. jeho krvavé dobytí Irska. (liquido26)
  • Před bitvou u Edgehillu pronáší Cromwell modlitbu: "Pane, ty víš, kolik mám dnes práce. Pokud zapomenu já na tebe, nezapomeň ty na mě." Ve skutečnosti tuto modlitbu pronesl Sir Jacob Astley, přívrženec krále. (liquido26)
  • Cromwellova role v událostech vedoucích k občanské válce je ve filmu značně přeceněna. Cromwell (ani jeho přítel Henry Ireton) nebyl mezi pěti členy parlamentu, které král nechal zatknout pro velezradu. (liquido26)

Reklama

Reklama