Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina dobrovolných žoldáků získává kontrakt na akci, která má vést ke svržení krutého diktátora jedné země střední Afriky. Jejich úkolem je vysvobodit vážně nemocného vůdce opozice. Během akce ovšem dojde k dohodě mezi diktátorem a zadavatelem úkolu a komando je ponecháno na pospas vlastnímu osudu... (Vapet Production)

Videa (1)

Trailer

Recenze (71)

mortak 

všechny recenze uživatele

Dálší odnož The Dirty dozen, tentokrát na téma vojáci v důchodovém věku. Burton a Harris prokazují, že dokáží uhrát i nejplošší akční charaktery, zatímco Moore jenom statuje s doutníkem a zbraní. Roztomilé přijímání starých kádrů zpět do akce, drsný výcvik (vždyť je to vlastně fajn, když vám zupák prožene pérka), do toho jásavý vojenský motiv. V akci sice většina zahyne, ale co může být vlastně pro starého vojáka větší poctou? Šli tam, aby nezemřeli v nemocniční posteli. Může mi někdo říci, co je vlastně na válce tak "cool"? To mám na konci filmu, když jdou titulky s portréty hrdinů, utřít slzu na líci? ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Celá akce je připravená do nejmenších detailů - a tak jen sedíte a čekáte, kdy se někde něco zadrhne ... Zákonitě se MUSÍ něco stát, neboť na hladký průběh a bezproblémové zakončení perfektně zorganizované operace není krvežíznivý divák zvědavý. A tak se podle všech předpokladů děj s cynickým úsměvem lehce přehoupne do druhého poločasu, který se s hlavními hrdiny nikterak nemazlí, neboť život nájemných žoldáků není peříčko - a to ani v tom případě, když zrovna bojují na té správné straně. Dramatický děj, charismatičtí hrdinové a nadčasové dialogy se zasloužili o regulérní 4* ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Mám kontrakt na vysvobození prezidenta Limbaniho z rukou generála Endovy“… Je to starej film. Všichni (včetně mě), kteří nemají rádi staré filmy, se musí vyrovnat s děsivou hudbou a efekty. Jejich milovníci naopak ocení herecká esa v akci a snad mohou nazvat tento film ,,klasikou“. Pravda, skládání komanda je neobvyklé – jde spíš o armádu složenou ze 40ti letých dědků J, kterým jde spíš o infarkt, než o válku J. Morálka mezi žoldáky mne nebere, i když film má nosnou myšlenku. Ale je to zbytečně dlouhé! A už jsem vám to říkal? Nemám rád starý filmy! PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

woody 

všechny recenze uživatele

Znamenitý akční film. Skupina žoldáků je ponechána vlastnímu osudu uprostřed Afriky, vláčí sebou nemocného opozičního vůdce a proti nim stojí celá armáda. Co potěšilo byla brutálnost a nekorektnost filmu, který se nedívá stranou - ohořelé mrtvoly při znamenitém útoku stíhačky na most, detailní podříznutí hrdla, Roger Moore donutí dealera předávkovat se heroinem atd. Herci odvádějí svůj standard, Richrad Burton ve vyloženě akční roli potěšil. Nelekněte se, že vám to ze začátku připomene bondovky - na titulcích dělal Maurice Binder, nechybí ani titulní song, střihačem byl John Glen (režisér posledních tří moorovek a obou daltonovek) a výtvarník Syd Cain stojí jako výpravčí za conneryovkami. Pokud na Divoké Husy narazíte, rozhodně doporučuji... Už jen pro to, že kill count činí něco přes 200 lidí :-) V roce 1985 vzniklo pokračování, kde žoldáci mají osvobodit nacistického pohlavára Rudolfa Hesse (Laurence Olivier!!). Nebylo však příliš úspěšné, už jen z toho důvodu, že Burton zemřel rok předtím. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve své době určitě výrazný a nadprůměrný snímek, na kterém se ale už přece jen podepsal zub času a pokud dnes dávám 3*, je to především za herecké obsazení a tomu odpovídající herecké výkony. Jinak scénář je nedotažený a založený na nefunkčním nápadu. Takhle by to bylo ze strany nájemce vyloženě překombinované a především hloupé, protože podobný průběh akce by africký diktátor zákonitě považoval za porušení pracně sjednané dohody. Daleko jednodušší by bylo informovat o únosu a přepadení základny africkou stranu při rozhovorech a použít to jako bonus při sjednávání ceny. Výsledkem by byla léčka, kdy by bylo komando likvidováno při seskoku padákem nebo případně při pokusu o přepadení kasáren. Proč by režim plýtval svými elitními vojáky a riskoval dlouhé stíhací a pročesávací operace? Navíc investor by ušetřil za letadlo a komplikace. Bojové scény jsou nasnímané pateticky a poněkud naivně, ale Burtonovi nebo Harrisovi se dá ledascos odpustit díky jejich charisma a předváděnému chlapáctví. Kromě toho se film se nesnaží jen o akci, ale i o určitou myšlenkovou nadstavbu. Celkový dojem: 55 %. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (21)

  • Letadlo, které útočí na žoldáky na mostě, je Cessna 310R. (Marek06)
  • Ian Yule, představitel seržanta Toshe Donaldsona, byl skutečně žoldnéřem v Africe. (Saccard)
  • Navzdory zákonům Apartheidu žil celý štáb, čítající černochy i bělochy, dohromady v letovisku minerálních lázni Tshipise bez jakéhokoliv zásahu Jihoafrické vlády. (Caaslav)

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama