Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina dobrovolných žoldáků získává kontrakt na akci, která má vést ke svržení krutého diktátora jedné země střední Afriky. Jejich úkolem je vysvobodit vážně nemocného vůdce opozice. Během akce ovšem dojde k dohodě mezi diktátorem a zadavatelem úkolu a komando je ponecháno na pospas vlastnímu osudu... (Vapet Production)

Videa (1)

Trailer

Recenze (71)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Různorodá početná skupina žoldáků je vyslána do na první pohled jasné a srozumitelné mise. Poté co splní úkol jsou však zrazeni a z celé operace se stává boj o holé přežití ze kterého moc hrdinů nevyvázne. První polovina filmu věnovaná rozjezdu děje a seznámení z postavami úplně nenudí, ale je fakt, že když se přepne na akci je to o ničem jiném. Jako celek to pohromadě drží, nicméně táhne to především plejáda kvalitních herců té doby jimž v tomto filmu dominuje asi nejvíc tehdejší James Bond na vrcholu formy Roger Moore. Takže solidní žánrovka která není super bomba, ale za dobré řemeslo si slabší 4* zaslouží.70% ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý, čiastočne vojnový film, ktorý má určite svoje kvality, a to najmä v hereckom obsadení. No v niektorých momentoch je aj ľahko predvídateľný, niektoré scény sú naivné až úsmevné (a to nielen pre prítomnosť britského humoru). Tie dve hodiny sú znesiteľné, silnejšiu prvú hodinu vystrieda akčnejšia druhá, takže priestor na hluchšie minúty sa ani nenájde. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Trochu Sedm statečných, trochu Expendables a hodně Divokých hus. Skupina žoldáků zanechaná uprostřed nepřátelské africké země mě bavila a bavilo mě hlavně její vedení ve složení Burton-Harris-Moore. Líbil se mi nábor, líbilo se mi plánování a nijak mě neurážela ani samotná akce, ačkoliv nepatří mezi špičku ani co se tehdejší doby týče. Je jasné, že bez zmíněných hvězd by film zapadl do průměru, ale ti tři tu prostě byli a to se počítá. Bavil jsem se víc než dobře. 80% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve své době určitě výrazný a nadprůměrný snímek, na kterém se ale už přece jen podepsal zub času a pokud dnes dávám 3*, je to především za herecké obsazení a tomu odpovídající herecké výkony. Jinak scénář je nedotažený a založený na nefunkčním nápadu. Takhle by to bylo ze strany nájemce vyloženě překombinované a především hloupé, protože podobný průběh akce by africký diktátor zákonitě považoval za porušení pracně sjednané dohody. Daleko jednodušší by bylo informovat o únosu a přepadení základny africkou stranu při rozhovorech a použít to jako bonus při sjednávání ceny. Výsledkem by byla léčka, kdy by bylo komando likvidováno při seskoku padákem nebo případně při pokusu o přepadení kasáren. Proč by režim plýtval svými elitními vojáky a riskoval dlouhé stíhací a pročesávací operace? Navíc investor by ušetřil za letadlo a komplikace. Bojové scény jsou nasnímané pateticky a poněkud naivně, ale Burtonovi nebo Harrisovi se dá ledascos odpustit díky jejich charisma a předváděnému chlapáctví. Kromě toho se film se nesnaží jen o akci, ale i o určitou myšlenkovou nadstavbu. Celkový dojem: 55 %. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Hviezdne (aj keď obstarožnejšie) obsadenie je magnetom a neostalo len pri ňom, pretože film má na poli vojnovo-dobrodružného žánru všeličo ponúknuť. Trochu pripomína britské vojnové filmy 50. a 60. rokov o nemožných akciách kdesi v nepriateľskom území, väčšinou orientovaných na 2. svetovú vojnu a nacistov. Toto je na rozdiel od nich okrem úplne iného zasadenia aj v odľahčenom spracovaní a s viacerými humornými vsuvkami, ktoré sa nadmieru vydarili. Od začiatku cítiť, že spracovanie nie je "made in Hollywood", ale tak veľmi to až nevadilo. Aj keď bojové scény s totálne naivnými černošskými vojakmi boli na úškrn. Možno moralizujúci politický presah bol zasa mierne cez. Vyše dvojhodinová stopáž ale nevadila, pretože tempo bolo slušné a dej bol takmer vždy dávkovaný či už akciami alebo napätím. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (21)

  • Natáčení scén Jeffa Coreyho trvalo jen jedinou noc. (Caaslav)
  • Scénář filmu vychází z románu „The Thin White Line“ od Rhodesian Daniel Carney. (jarjarbinx)
  • Ve scéně ze začátku filmu, kdy zastřelí Shawn Fynn (Roger Moore) bodyguarda mafiánského synka, kterého poté donutí je sníst, je vidět v zrcadle dýchající mrtvola bodyguarda. (Rollo_Tomasi)

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama