Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedné bouřlivé noci objeví posádka malé lodi v kanálu La Manche opuštěnou nákladní loď Mary Deare, která je unášena vlnami na otevřeném moři. John Sands s vidinou zisku za právo na záchranu se pomocí své posádky dostane na Mary Deare a začne opuštěnou loď prohledávat. Brzy ale zjistí, že není na vlnami unášené lodi sám a kdosi se tu skrývá. Potká muže, který naléhá a požaduje Sandsův okamžitý odchod. Podivné je, že tento přeživší člen posádky razantně odmítá jakoukoli pomoc a pouze trvá na tom, aby zde zůstal sám. Kvůli rozbouřenému moři a nemožnosti návratu na svou loď Sands zůstává a zaplétá se tak do příběhu, který je plný konspirace, lží a zatajovaných skutečností. Vyvstává záhada, co se na lodi ve skutečnosti stalo a co skrývá náklad v zatopených palubách. (FIBO)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Navzdory hvězdné síle tento film propadl u pokladen, sotva pokryl negativní náklady, ale podle studiových záznamů nestačil na pokrytí nákladů na reklamu, propagaci a distribuci. (sator)
  • Záchranné letadlo Royal Navy bylo ve skutečnosti předválečné americké pozorovací letadlo O-47, pronajaté od sběratele v Ontariu v Kalifornii. (sator)
  • Téměř veškerá studiová práce pro film byla provedena v Hollywoodu, přičemž Britové se sídlem v Kalifornii hráli vedlejší role. (sator)
  • Úkolem uvedení tohoto románu na obrazovku byl původně pověřen spisovatel Ernest Lehman a režisér Sir Alfred Hitchcock. Lehman nakonec šel za Hitchcockem a řekl mu, že nemůže na nic přijít. Hitchcock mu řekl, aby si s tím nedělal starosti, že udělají něco jiného. Lehman řekl: „Ale co MGM?“ Hitchcock odpověděl: „Neřekneme jim to.“ To „něco jiného“, s čím přišli, byl film Na sever severozápadní linkou (1959). (sator)
  • Richard Harris (Higgins) byl z neustálých prodlev filmování natolik znechucen, že se po té odmítal vrátit do Hollywoodu po dobu 5 let. (Mol)
  • Natáčení muselo být několikrát pozastaveno kvůli špatnému zdravotnímu stavu Gary Coopera (Gideon Patch). (Mol)
  • Charlton Heston (John Sands) byl ohromen, že se Gary Cooper (Gideon Patch) navzdory věku blížícímu se šedesátce a nepříliš dobrému zdravotnímu stavu nenechal v obtížných scénách zastoupit dvojníkem a to ani při filmování pod vodou. (Mol)

Reklama

Reklama