Reklama

Reklama

Temná hvězda

  • Česko Dark Star (více)
Trailer

Čtyři astronauti v hlubokém vesmíru likvidují planety nevhodné k osídlení v hvězdném systému. Kromě vychytralého ufona si musí poradit s porouchaným počítačovým programem a "chytrou bombou", která sama sebe považuje za Pána Boha. V začátku své tvorby se režisér John Carpenter vydal do relativně blízké budoucnosti, tedy do poloviny jednadvacátého století, kdy lidský druh začal kolonizovat celý široký vesmír. Dark Star je futuristická vesmírná loď vyzbrojená speciálními bombami určenými ke zničení planet nevhodných k osídlení člověkem. Jednoho dne se bomba, která má být vypuštěna na planetu porouchá, a její "vyšší mysl" se odmítne odpoutat od lodi. Hrozí, že zničí vesmírnou loď i s bizarní posádkou. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Carpenterovy začátky byly jsou zábavná věc. Čtveřice kosmonautů, co všichni vypadaj jak hippies, cestuje vesmírem a vybouchává planety. Vše se zvrtne v okamžiku, kdy se osvobodí lodní maskot ufoun (míč s kachníma nohama) a začne volně pobíhat po lodi. Některý hlášky jsou dobrý, jiný méně, ale rozhodně jsem se bavil. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

V podstate skoro celý film hrozná nuda. Nezáživný dej, nijaká komédia a naivná technická úroveň. Sem-tam nejaký trápny pokus o inteligentný pokec ohľadom technického vybavenia lode, do toho skákajúca prerastená rajčina, nudná scéna s výťahom... V rámci zábavy a záživnosti deja sa ako tak sa podarilo len záverečných 10-15 minút. To je však na dobrý film málo. Podpriemer. 30/100 ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Během sledování mě teda nenapadlo, že se snímek nebere vážně, snad až na konci, který je mimochodem opravdu povedený. A to, že se nebere vážně, mě nenapadlo ne proto, že by byl tak vážný, ale proto, protože je tak vážně natočený a s vážným tématem a přitom s tak nevážnými situacemi, které jsou natočeny ale dosti vážně v rámci celkově vážného celku s poměrně vážnými logickými a znalostními nedostatky. Ale zase na druhou stranu, kdo by bral vážně mimozemšťana, co vypadá jak beruška křížená s nafukovacím balónem? A kdo by bral nevážně geniální sebeuvědomovací proces bomby? Takže je to dost zvláštní film, u kterého přesně nechápu, co jím chtěl autor říct...asi všechno najednou...a zabalil to do vizuálního hávu, za který by se možná vážně styděl i o osm let starší televizní Star Trek... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Snad nejzábavnější věc od Carpentra, což je dost možná tím, že postrádá klasickou horrovost a místo ní je tu neskutečně hravá sci-fiální skoro konverzačka, kde několik vyhořelých astronautů koná očistu vesmíru od planet s nebezpečným kurzem. A ti astronauti jsou neskutečně zábavná zběř, u které se sice nehraje na nějaké promyšlené charaktery plné traumat, ale jsou partou znuděných fachmanů, co musí krmit mimozemské rajče. A tahle atmosféra je tu dokonale zachycená, pramení z ní spousta suchého humoru, který ovšem většinou nevyvolá salvu smíchu, ale jen zákeřné uchechtnutí. Navíc je přítomna i sympatická temnost doplněná bizarním finále a absentuje jakýkoliv náznak utopie, tedy pokud se nepočítá filosofování se softwarem rozličných zařízení, aneb toustovač pana Listera z lodi červený trpaslík by si tu měl s kým pokecat. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Ještě před Halloweenem a Útokem na okrsek 13 natočil John Carpenter temnou nízkorozpočtovou sci-fi Dark Star. Ovšem jako vždy dokáže za málo peněz - hodně muziky. To už dokázal následným Halloweenem nebo Okrskem 13. Podívejte se na rok vzniku - 1974. Dříve než Star Wars, Aliens nebo Star Trek filmy udělal "serioznější" sci-fi. Do té doby tu byla akorát 2001 Vesmírná odysea a pak ony 50tkové skvosty - Den kdy se zastavila Země apod. Po 40 letech je vidět, že triky na koleně hodně stárnou. Nemluvě o tom, že následné filmy dostaly více peněz a udělaly ze sci-fi rozšířený žánr. Loď Dark Star má úkol ničit potencionálně nebezpečné planety a čistit Vesmír. Nebezpečné planety ve smyslu - možná kolize, potencionální ohrožení soustavy apod. K tomu se používají bomby,které jsou naprogramovány k myšlení - chytré bomby. Posádka se zabavuje krmením mimozemšťana, čtením playboye a "bezúčelným" tlacháním. Ano bude to místy nudné, protože členové posádky moc charisma nepobrali. Sledovat bandu zarostlých chlápků v montérkách není zrovna cool. Prostor lodi nenabízí komfort a více to připomene pozdější seriál Red Dwarf (jednu z postav daboval také Kamil Halbig). Musím se však zastat Carpentera, pokud si odmyslím, že mimozemšťan měl podobu nafukovacího míče (s puntíky!!!). On dokázal z minima dost. Honba za míčem má náboj a následná scéna ve výtahu i napínavou zápletku. Konec filmu vše zachraňuje. Závěrečných cca 20 minut je skvělých. Díky poruše se jedna z bomb zasekne a nehodlá opustit loď. Dialogy s bombou, kapitánem a mezi členy posádky gradují do explozivního konce. Nakonec těch 80 minut uteče příjemně. Nečekal jsem žádné zázraky a rozhodně pozdější tvorba Carpentera je daleko lepší. Tady se však dá poznat i malé inspirace pro Lucase nebo Spielberga. - Odkud se pak vzala Death Star, která ničí celé planety? Malá poznámka na závěr: scénárista Dark Star je podepsán i pod prvním Vetřelcem. Pokud by zdejší alien byl více zdařilejší, tak je tu vidět náznak pozdějšího kultovního hitu. Hodnocení OST: Klasický Carpenter - syntezátory, minimalismus. Utváří atmosféru jako vždy. 7/10 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (17)

  • Myšlenka komunikace v hluboce zmraženém stavu je převzata z krátkých povídek Philipa K. Dicka, jako „What the Dead Men Say“ a „Ubik“. (HellFire)
  • Během promítání deníku vynechá počítač větu „Fuck You Harris“. Ta byla směřována Jacku H. Harrisovi, producentovi filmu, který během produkce lezl na nervy Johnu Carpenterovi. (HellFire)
  • Film vznikal jako typický low-budget, takže interiér vesmírné lodi musel být vymyšlen efektně a zároveň levně. Proto byla např. tlačítka od velkých palubních počítačů vytvořena podsvícením formiček na led. (Cimr)

Reklama

Reklama