Reklama

Reklama

Temná hvězda

  • Česko Dark Star (více)
Trailer

Čtyři astronauti v hlubokém vesmíru likvidují planety nevhodné k osídlení v hvězdném systému. Kromě vychytralého ufona si musí poradit s porouchaným počítačovým programem a "chytrou bombou", která sama sebe považuje za Pána Boha. V začátku své tvorby se režisér John Carpenter vydal do relativně blízké budoucnosti, tedy do poloviny jednadvacátého století, kdy lidský druh začal kolonizovat celý široký vesmír. Dark Star je futuristická vesmírná loď vyzbrojená speciálními bombami určenými ke zničení planet nevhodných k osídlení člověkem. Jednoho dne se bomba, která má být vypuštěna na planetu porouchá, a její "vyšší mysl" se odmítne odpoutat od lodi. Hrozí, že zničí vesmírnou loď i s bizarní posádkou. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní sci-fi. John Carpenter na začátku své kariéry natočil tento snímek za jisté směšnou částku a podle toho to také vypadá. Film vypráví o hvězdné lodi Dark star, která se svou několika člennou posádkou létá vesmírem několik let a ničí planety neodpovídající požadavkům. Kapitán je zmrazen kvůli dřívější nehodě a lze ho probudit párkrát jen při důležitých rozhodnutích (100% myšlenka položivota z několika děl P.K. Dicka). Jednoho dne se bomba, která má být vypuštěna na planetu porouchá a její "vyšší mysl"(každá bomba má vlastní umělou inteligenci) se odmítne odpoutat od lodi. Chvílemi bizarní svět uzavřený do jedné hvězdné lodě, kde jsou všichni kosmonauti něčím zvláštní až šílení. Chvílemi je film nudný a pomalu se vleče a postrádá hloubku. Rozhodně stojí za podívání a možná vás zaujme. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Dark Star - vesmírná loď, která má za úkol likvidovat nevhodné planety. Posádka čtyř kosmonautů - která připomíná spíš bandu uprchlých trestanců. Děj - žádný. Mimozemšťan - nafukovací balón na nožičkách. Jedno velké WTF! Pozitivní je, že je to krátké a ještě pozitivnější byl palubní počítač v podání velmi příjemného ženského hlasu. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Carpenterova prvotina. Že Carpi zvládá kromě hororu i sci-fi, dokázal již několikrát, ale že zvládá i místy zajímavý humor (když palubní počítač přemlouvá bombu, aby se vrátila zpět do lodi; první vteřiny setkání s mimozemšťanem; deník jednoho ze členů posádky; bomba, která si uvědomí že je bůh a pronese "Budiž světlo"), to by mě ani ve snu nenapadlo. Tahle sci-fi komedie o čtyřech echt hipících, kteří coby kosmonauti plují vesmírem a odpalují nestabilní planety je trochu nesourodá, již zmiňované humorné scény jsou prokládány nehumornými, až nudnými. Film má hodně pomalé tempo a evidentně byl hodně levný. Ale na druhou stranu jsem se několikrát zasmál a pobavil. Dark Star vám prostě musí sednout, musíte se trefit do šťastné chvilky, kdy na to koukat, pak budete i spokojeni. Já se asi trefil, i když poprvé jsem u toho usnul, dokoukával jsem to až druhý den. ()

tron odpad!

všechny recenze uživatele

Carpenter mal nízke rozpočty aj v dobách, kedy tvoril najväčšie fláky (Halloween, Vec, Útek z New Yorku), preto som od jeho meganízkorozpočtového debutu nečakal Hviezdne vojny. Dark Star stálo 60 tisíc, čo bolo málo i na 70. roky (dvojnásobne pri sci-fi). No a podľa toho to vyzerá. Čakal som to hrozné, ale až takú diletantskú vizuálnu srajdu nie. Vesmírna loď bola nakreslená/vystrihnutá zo škatule od topánok? Aby ste si vizuál Dark Staru vedeli predstaviť (skutočnému zážitku sa ale nič nevyrovná, maximálne tak filmy Eda Wooda Jr.) vedzte, že astronauti na palubu vezmú mimozemšťana, ktorý vyzerá ako nafukovacia lopta s nožičkami, do ktorej štáb umiestnil chlapíka, aby ňou hýbal. Proste zverstvo. Scenár je o ničom (chvíľu pojednáva o vystresovaných astronautoch, nasleduje montypythonský rozhovor s bombou). Jediné, čo môžem nevydarenej snímke uznať je to, že ide o predchodcu legendárneho Votrelca (scenár písal a jednu z hlavných rolí si zahral Dan O´Bannon, neskorší scenárista Votrelca): skutočne to vyzerá ako (asi o 97,78% horší) predchodca Scottovho kultového masakru (geniálny ženský palubný počítač, atmosféra ponuro tichej obrovskej vesmírnej lode, otrávení kozmonauti, mimozemský agresor vo ventilácii). ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

"What a beautiful way to die - as a falling star." Závěr je perfektní a jeden z nejpovedenějších vůbec. Stoprocentní negace startrekovských idejí (místo mírumilovného objevování tajemných nových světů a navazování kontaktů s neznámými formami života je rovnou vyhazovat do povětří). Parodie na 2001 ASO též potěšila: skupina omšelých astronautů svou "vesmírnou odyseu" neabsolvuje ve sterilně čisté, technicky dokonalé lodi, ale ve špinavém polorozpadlém vraku...jen ta umělá inteligence nakonec zradí v obou případech. Jak Star Trek, tak Kubrickův masterpiece mám ve svých topkách (a v úctě), ale to nic nemění na tom, že Dark Star mě uváděl do stavů chvilkového extatického vzrušení. Ve všech ohledech střelený film: jenom Carpentera může napadnout nakombinovat country song (Benson Arizona, zatraceně chytlavá melodie mimochodem) do sci-fi filmu. A co ten zákeřný emzák? Už jen představa, jak to vyráběli: flekatý koupací míč na muřích hnátách...hella high? Jedno je jistý: budu se dál probírat Carpenterovou filmografií, protože i když narazím na slabší kousky, jeho filmy jsou natolik originální, že i z největšího propadáku si něco užitečnýho odnesu... třeba tady: nikdy neskladuj zásobu toaleťáku na jednom místě. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (17)

  • Během promítání deníku vynechá počítač větu „Fuck You Harris“. Ta byla směřována Jacku H. Harrisovi, producentovi filmu, který během produkce lezl na nervy Johnu Carpenterovi. (HellFire)
  • Film vznikal jako typický low-budget, takže interiér vesmírné lodi musel být vymyšlen efektně a zároveň levně. Proto byla např. tlačítka od velkých palubních počítačů vytvořena podsvícením formiček na led. (Cimr)

Reklama

Reklama