Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminální fikce z produkce HBO o tom, jak by asi vypadal svět po vítězství Třetí říše. Jedním z míst kde se natáčelo byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Píše se rok 1964. Berlín se chystá na oslavu führerových 75-tých narozenin a obnovení diplomatických vztahů se Spojenými státy. Zatímco celý svět s napětím očekává tuto převratnou událost, SS detektiv March (Rutger Hauer) vyšetřuje záhadnou politickou vraždu. Přes naléhání Gestapa, aby pátrání ukončil, je March rozhodnut případ vyřešit. Spojí se proto s americkou novinářkou Cahrlie Maguirovou (Miranda Richardson), která pak náhodně sama rozkrývá své vlastní záhady. Společně odhalují tajemství, které by mohlo vést k pádu Třetí říše. V patách jim je Gestapo, oni však unikají, aby prozradili světu pravdu o ... Otčině.
Jedním z míst, která byla vybrána k natáčení filmu, byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Proto provázela natáčení Otčiny řada ironických momentů. Scény velkolepé oslavy Hitlerových narozenin se odehrávaly na Letné, tradičním místě různých shromáždění, vojenských přehlídek a prvomájových průvodů. Na místě, kde kdysi stával největší Stalinův pomník na světě, zdravily tisíce komparzistů převlečených za občany Germánie Hitlera. A kryt v kopci pod památníkem, určený dříve stranické elitě pro případ jaderného útoku, poskytl přístřeší davům komparzistů. Produkční Václav Eisenhamer poznamenal: "Vyrostli jsme ve státě podobném tomu ve filmu. Rozumíme tedy Marchovu příběhu." Celkově probíhalo natáčení v Praze 37 dní, od 5. března do 16. dubna 1994. (HBO Europe)

(více)

Recenze (95)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Dramatická detektivka z 60. let alternativní historie, ve které Německo vyhrálo válku. Podařilo se vcelku zdařile vykreslit totalitní atmosféru strachu, bezmoci, nedůvěry, udavačství, represí... vlastně to dost připomínalo ta naše zlatá, úžasná a bezchybná léta komunismu: každý člověk musel pokorně držet hubu a krok, cokoliv jiného znamenalo sebezničení. Prostředí českých reálií na autenticitě mohlo mít svůj podíl - otřískané, zašlé, špinavé ulice atd. - mně osobně to rozhodně nijak nerušilo při sledování. Rutgerovi to v černé esesácké uniformě fakt seklo a po herecké stránce také odvedl slušnou práci. Ani ostatním hercům není co vytknout, přinejmenším mi nikdo nevadil. Příběh mě zaujal (tedy ve spojení s atmosférou a politickou situací, jinak by šlo o celkem standardní vyšetřování vraždy), líbil se mi i závěr (jakkoliv netuším, nakolik se scénář držel knižní předlohy). Na televizní, tím pádem béčkový film jde opravdu o solidní dílko, které je mi milejší než leckterý mnohamiliónový kinohit. 70% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Kdyby se film neodehrával v Praze, tak jej asi vynechám. Základní příběh byl dost naivní, nevěřím tomu, že by holocaust šel utajit, protože nakolik to byla velká mašinérie, tak by určitě nějaká skulina na únik byla. Co se ovšem povedlo, byly lokace, dokázal bych věřit tomu, že se nacházíme v Německu 60. let. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Filmů z alternativní historie je doslova jako šafránu. Z těch dvou, které se nedají označit za hrané dokumenty, je tenhle ten lepší. Bohužel ani tak to není žádná sláva. Otčina boduje především atraktivním námětem. Bez toho by byla pouhou druhořadou detektivkou s pochybnou zápletkou, navíc veskrze průhlednou. Dojem trochu zachránila výprava a kostýmy. Třetí Říše 60. letech je zlověstně realistická, uniformy, prapory, architektura, interiéry, vše vypadá zcela uvěřitelně. Ovšem co se filmových atributů týče, jde to sotva průměr. Škoda, předloha Roberta Harrise by si zasloužila lepší adaptaci. A nebo alespoň opulentní Hollywoodský remake. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Velmi odfláknuté historické souvislosti resp. spousta věcí nevycházela časově a některé osoby byly zapojeny jinak. Ale to neva, byla to přece jiná historie než naše. Velmi mile mě překvapil Hauer. Atmosféra skoro dobrá, jen je vidět, že režisér, co v totalitě nežil, měl přeci jen mírně naivní představy, jak hnusně nenápadně, ale důkladně vypadá totální kontrola obyvatelstva... ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Bohužel, velmi chaboučké. Za prvé mě dost rušila všudypřítomná Praha, která spíš v našinci vyvolá pousmání, než tíži a za druhé jsem četl Muže z vysokého zámku, který měl, dle mě lepší pointu i postavení příběhu, že to vypadalo věrohodně. Otčinu si klidně zkoukněte, žádné trvalé následky nenadělá, snaha je tam vidět, avšak stejně je zřejmá i televizní kvalita. Škoda. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Převážná většina exteriérů Hitlerovy poválečné Germánie se natáčela v Praze. (korbitch22)
  • Producent Mike Nichols kúpil práva na knihu za 1 milión amerických dolárov so zámerom pretaviť ju do filmu do kín. Žiadne hollywoodske štúdio však záujem nemalo, a tak sa produkcia znížila na televíznu pre HBO. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama