Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (571)

movie 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus trochu nadhodnocené. Tehdy značně slizký Ethan Hawke si snaží povyrazit s první buchtou, na kterou narazí, přemlouvá ji značně americky a ke vší smůle je to zrovna asexuální Julie Delpy. Jejich rozhovory jsou celkem na facku, dutá témáta, jistě, co si ti dva mají říkat, ale podobné vyprávečky uslyšíte v každé druhé tramvaji na lince Jindřišká - Anděl, případně v loby každého hostelu, kde si partička amíku v teplákách honí ego na bulharských holkách. Místama jako kvalitnější extrakt z Dawsonova světa. 65% ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

1 nesympatický a na první pohledl oslizlý Američan + 1 neatraktivní, asexuální, nevýrazná, přemoudřelá a otravná francouzská intelektuálka + 2 hádající se frickové + 1 město plné odpůrců Temelína, kteří hovoří plynně anglicky + 1 jedna noc plná bezdomovců smolících básně, žebrajících věštkyní a podobné verbeže = 1 k smrti nudný, neuvěřitelně papírový a neskutečně dlouhý dialog. (+ duševně nemocný barman a chemie rovnající se nule) ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem Před soumrakem viděl dříve, věděl jsem, co mám čekat, ale v případě tohoto filmu to neznamená a nepůsobí pražádné zklamání. Bylo milé sledovat, jak to vlastně začalo, jak se Jess a Celine seznámili a sbližovali. Přišlo mi, že zatímco Před soumrakem si udržovalo stálou kvalitu a spád po celou dobu, Před úsvitem začíná sice pomaleji, ale zase silněji graduje (od telefonování v restauraci). ___ Milý film pro příjemný jarní večer. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Poameričtělá „rohmerovina“. Náhodné setkání, volné tempo, nepravidelný rytmus. Romantika bez pompy. Pohodový tón, vážná témata (kulturní a genderové stereotypy, smrt, láska, žít pro sebe x žít pro druhé). Dva lidé sevření časem, uvědomující si jeho pomíjivost (opakovaně se vrací k minulosti, přemítají nad budoucností a znepokojují se tím, že přítomnost brzy odezní). Ona důvěřuje, on zpochybňuje. Oba Vídeň opustí. Zůstanou jenom místa, která navštívili, vzpomínky, které spolu vytvořili. Velmi pohodový film, pokud dokážete neřešit. Neřešit, že Vídeň je vykreslena jako město umělců, čarodějnic a dobrosrdečných barmanů, kteří (všichni) hovoří obstojnou angličtinou. Neřešit snahu propašovat do každého započatého rozhovoru nějakou filozofickou otázku. Neřešit marnotratné rozhazování peněz dvojicí zjevně nepříliš majetnými mladých lidí. Nejvíce mne ovšem rušila mne interakce s ostatními postavami, jejichž umělost a účelovost je v přímém rozporu s nenuceností ústřední dvojice, která žádný cíl nesleduje, žádnému cíli neslouží. Byť okolo pravdy jenom krouží, jde o ojedinělý portrét zrodu jednoho vztahu. 80% Zajímavé komentáře: Tom Hardy, ad-k, wipeout ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo skoro perfektné. V jednoduchosti je krása ako sa vraví a v tomto filme toto pravidlo rozhodne platí. Herecký je to dobre obsadené a zahrané, ale hlavne perfektne napísané. Pokial vás zaujmú dialógy a hlavne dvojica, tak sa vám film bude určite páčiť. Páčilo sa už len ako to začalo a nasledujúce scény boli len lepšie. Before Sunrise je film, ktorý vás chytí buď na začiatku alebo vôbec. Zaleží len na tom, či vás vôbec baví sledovať skutočne neobvyklí a zároveň jednoduchý romantický film. 90% - 5* ()

Galerie (21)

Zajímavosti (16)

  • Schallplattenhandlung Teuchtler, teda obchod s platňami, ktorý Celine a Jessie navštívia vo Viedni, stále funguje v bočnej uličke pri Mariahilferstrasse. Vedie ho tá istá rodina. Radi vám o natáčaní porozprávajú, nechajú vyfotiť sa s originál platňou od Kath Bloom, ktorá bola vyrobená špeciálne pre film, a ukážu vám, že počúvacia miestnosť bola len vyrobenou kulisou na dvore, kam vedú dvere vzadu. (Sagara)
  • Scenár bol napísaný za jedenásť dní. (MikaelSVK)

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama