Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (571)

JAn 

všechny recenze uživatele

Potkali se náhodně ve vlaku, vystoupili spolu a pustili se do dlouhého, vášnivého rozhovoru. Milé a důvěrné známé, spontánní a kouzelné; beze špetky falše. Linklater, Hawke a Delpy dokazují, jak se jedno setkání může stát neobyčejným, jak může ovlivnit celý váš život. Jak málo stačí k vytvoření tak silného a zároveň tak křehkého pouta. Ještě jednou opakuji; kouzelné! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Před úsvitem je jedno dlouhé krásné ukecané sladce chutnající první a zároveň možná poslední rande dvou mladých lidí (díkybohu opačného pohlaví). Film programově nefilmový, polodokumentární, něco jako Lásky jedné plavovlásky nebo Černý Petr, přesto zajímavý. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_rN6D3PcYB4 ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem na to až moc oslavných ód, abych po shlédnutí nebyl lehce zklamaný (takhle je to skoro vždycky, proto nečtěte recenze a nechoďte na csfd!!! :-) ). Přesto je z toho cítit pohodová atmosféra od začátku do konce (mojí oblíbenou scénou je ta úplně úvodní vlaková), oba herci se přesně trefili do svých charakterů (Hawke je jako extrovertní, ale značně nejistý Amík výborný a Julie Delpy opravdu vyzařuje charizma emancipované, sečtělé mladé Francouzky). Můj druhý kousek Richarda Linklatera, začínám mít toho kluka rád. A jdu shánět Před soumrakem, tak zatím... 80% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nevšední romantika narvaná do jednoho jediného dne ve vlaku a procházení se noční Vídní. Padnutí si do oka, povídání O VŠEM včetně takových těch zábavných vzorců a všedností, první polibek, zmatenost, atd., prostě takový ten krásný začátek s deadlinem v devět ráno na nádraží. Příběh (zdánlivě?) osudové nahodilosti a instantního souznění, tedy jedné z těch věcí, které dělají život tak hezky nevyzpytatelným. Problém co jsem měl já, tak sice nesympatie s Julie Delpy a upřímně, ani Hawke mi zde příliš nevoněl. A jelikož oni dva tu znamenají vše, na té zamilované vlně jsem se nesvezl tak úplně. Navíc nad tím vším visí stín mé vlastní zkušenosti a jistá nedůvěra. I když, co si budeme povídat, spadl bych do toho stejně tak. Ale to je jedno... Fajn film, jsem celkem zvědavý na 10 let poté... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Takový milý film. Milý malý film. A přitom velký obsahem, sdělením o jedné lásce >na jednu noc< ;-) . . . Jasně, dá se říci, že jde jen o takové tlachání (s troškou toho něžného "šoustání" na závěr :-) dvou středostavovských dětí z dobrých rodinek, s problémy typickými pro tuhle >nezávislou< mládež blahobytného světa, co si jen tak bezstarostně žije a studuje a cestuje a užívá a jednou bude stejně konformní, jako jejich rodiče, vůči kterým se snaží vymezit. Ale teď jsou mladí, samozřejmě krásní a plní ideálů a citu, který ještě nestačil žitím okorat. A ten příběh tohoto jednoho setkání je uvěřitelný, neobyčejně příjemně komorní - a s vyhlídkou šťastného pokračování vlastně jeví se nakonec tenhle film i krátký. Prostě je to JENOM jeden malý možný příběh... . . . A co říct na závěr? Jak je to možné? Jak to, že někomu to jde? Natočit s minimem prostředků takhle poutavý a výborný film. Se skvělými herci, kteří ani moc hrát nemusí, protože ten příběh si svou atmosféru nese sám. Výborně!... - - - P.S. Viz: http://www.csfd.cz/film/161609-pred-soumrakem/ ()

Galerie (21)

Zajímavosti (16)

  • Scenár bol napísaný za jedenásť dní. (MikaelSVK)
  • Film sa natáčal na nasledujúcich miestach: Zollamtssteg Bridge, obchod Teuchtler Schallplattenhandlung, námestie Maria Theresien platz, cintorín Friedhof Der Namenlosen, Prater, námestie Franziskanerplatz, gotický kostolík Maria am Gestade, Arena club, Moelker Bastion, Gumpendorfer Straße, loď v blízkosti Schwedenplatz, bar Roxy, záhrada barokového paláca rodiny Schwarzenbergovcov, Preßgasse či pri soche arcivojvodu Alberta. Ďalej bolo možné zahliadnuť Votive Church či Vienna State Opera House. (RatBoj)

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama