Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (571)

castor 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že cynikové budou upozorňovat na to, že ONA by zřejmě z vlaku nevystoupila, že barman by MU láhev červeného prostě zadarmo nedal, že by si hned nevykládali o tak intimních tématech, že OBA by nepotkali tolik anglicky hovořících pouličních „umělců“, kteří jejich počínající vztah kamsi posouvají. Souznění, netriviální dialogy, všední i nevšední témata. Zdánlivě obyčejné povídání, které má ovšem přesný autorský záměr. A divák se může hravě ztotožnit s tím, co sleduje. Něco přes půlden bloumání po městě, vzájemné přitažlivosti, ostýchavosti, prvního polibku, prvního tance, první skoro hádky, prvního rozchodu i narychlo spíchnutého slibu. Nakonec si slíbili, že se sejdou za půl roku. Víme, jak dlouho to nakonec trvalo, ale podstatné je, že i podruhé to trio Delpy-Hawke-Linklater zvládlo dokonale. Začalo to hádajícím se rakouským párem ve vlaku směřujícímu do Vídně a pak Paříže, kdy si ona raději přesedla, skončilo dalšími dvěma milými zastaveními, které je nutné mít ve filmové sbírce. Tři nezávislé kousky, tři nenápadné skvosty. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Víš co je nejhorší na tom, když se s tebou někdo rozejde? To, že si vzpomeneš, jak málo sis vážil těch, s kterými ses rozešel. A pak si uvědomíš, že tak málo si teď váží oni tebe." ________ 2 milenci, jeden den, Vídeň, a jeden velmi dlouhej dialog. Je naprosto fascinující s odstupem času – vzhledem k tomu, že čas je důležitým prvkem celé Before trilogie – sledovat jak vznik zcela spontánní lásky mezi Ethanem Hawkem & Julie Delpy, tak to, jak se z týhle minimalistický indie artovky stala kultovní klasika nejen v rámci žánru, ale i populární Valentýnská filmová stálice. Richard Linklater je mistr scénárista, protože vytvořil nejrealističtější a nejautentičtější vyobrazení naivity a nevinnosti lásky, co kdy filmový médium spatřilo. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo skoro perfektné. V jednoduchosti je krása ako sa vraví a v tomto filme toto pravidlo rozhodne platí. Herecký je to dobre obsadené a zahrané, ale hlavne perfektne napísané. Pokial vás zaujmú dialógy a hlavne dvojica, tak sa vám film bude určite páčiť. Páčilo sa už len ako to začalo a nasledujúce scény boli len lepšie. Before Sunrise je film, ktorý vás chytí buď na začiatku alebo vôbec. Zaleží len na tom, či vás vôbec baví sledovať skutočne neobvyklí a zároveň jednoduchý romantický film. 90% - 5* ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Potkali se náhodně ve vlaku, vystoupili spolu a pustili se do dlouhého, vášnivého rozhovoru. Milé a důvěrné známé, spontánní a kouzelné; beze špetky falše. Linklater, Hawke a Delpy dokazují, jak se jedno setkání může stát neobyčejným, jak může ovlivnit celý váš život. Jak málo stačí k vytvoření tak silného a zároveň tak křehkého pouta. Ještě jednou opakuji; kouzelné! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nemam rád romantický filmy a Linklaterův styl mi taky moc nesedí, ale Před úsvitem je zase takovej ten případ filmu, o kterym všude čtu/slyšim, jakej to je kult a must see záležitost. Tak jsem se jednoho dne odhodlal, že se na to podívám... Nemůžu ani říct, že by mě to zklamalo, protože jsem čekal, že se mi to nebude moc líbit, ale fakt jsem netušil, že tenhle vychvalovanej film je v podstatě akorát 1,5-hodinovej rozhovor o ničem. Navíc ústřední dvojka je dost nesympatická. Oba mi připadali jako strašný pozéři, který se akorát předháněli v tom, kdo z nich se vytasí s větší píčovinou, aby vypadal před tim druhym zajímavě. Sice chápu, že každej neni takovej povrchní primitiv jako já, ale když se s někym sotva seznámim, tak mu asi nebudu hned po 5 minutách vykládat nějaký svoje pošahaný teorie o duši a nekonečnosti vesmíru. I když uznávám, že je to celkem originální a určitě aspoň pro mě snesitelnější, než různý přeslazený romantický sračky klasickýho formátu. A je to dost divný, ale mam nějaký nutkání se podívat možná časem i na pokračování, jak to vlastně dopadne. Ale než vidět znovu tohle, tak radši budu čumět do zdi, takže 2 hvězdy jsou až až... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (16)

  • Nápad na film vzešel z hlavy samotného Richarda Linklatera a vztahuje se k noci, kterou strávil chozením po Philadelphii s Amy, ženou, kterou náhodou potkal. (novoten)
  • Schallplattenhandlung Teuchtler, teda obchod s platňami, ktorý Celine a Jessie navštívia vo Viedni, stále funguje v bočnej uličke pri Mariahilferstrasse. Vedie ho tá istá rodina. Radi vám o natáčaní porozprávajú, nechajú vyfotiť sa s originál platňou od Kath Bloom, ktorá bola vyrobená špeciálne pre film, a ukážu vám, že počúvacia miestnosť bola len vyrobenou kulisou na dvore, kam vedú dvere vzadu. (Sagara)

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama