Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (571)

Matty 

všechny recenze uživatele

Poameričtělá „rohmerovina“. Náhodné setkání, volné tempo, nepravidelný rytmus. Romantika bez pompy. Pohodový tón, vážná témata (kulturní a genderové stereotypy, smrt, láska, žít pro sebe x žít pro druhé). Dva lidé sevření časem, uvědomující si jeho pomíjivost (opakovaně se vrací k minulosti, přemítají nad budoucností a znepokojují se tím, že přítomnost brzy odezní). Ona důvěřuje, on zpochybňuje. Oba Vídeň opustí. Zůstanou jenom místa, která navštívili, vzpomínky, které spolu vytvořili. Velmi pohodový film, pokud dokážete neřešit. Neřešit, že Vídeň je vykreslena jako město umělců, čarodějnic a dobrosrdečných barmanů, kteří (všichni) hovoří obstojnou angličtinou. Neřešit snahu propašovat do každého započatého rozhovoru nějakou filozofickou otázku. Neřešit marnotratné rozhazování peněz dvojicí zjevně nepříliš majetnými mladých lidí. Nejvíce mne ovšem rušila mne interakce s ostatními postavami, jejichž umělost a účelovost je v přímém rozporu s nenuceností ústřední dvojice, která žádný cíl nesleduje, žádnému cíli neslouží. Byť okolo pravdy jenom krouží, jde o ojedinělý portrét zrodu jednoho vztahu. 80% Zajímavé komentáře: Tom Hardy, ad-k, wipeout ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se odvážil a po pěti letech, co jsem se poprvé setkal s druhým dílem jsem se nakonec dostal přes třetí i k prvnímu, který to všechno započal. Musel jsem si trošku zavzpomínat, ale nakonec se mi to všechno sešlo. Richard Linklater je génius. Třeba ne ve Všem, ale ve scénářích a režii je snad i nepřekonatelný. Natočit takový romantický opus o třech chodech snad nikdy nikdo předtím nedokázal. Mně se hrozně líbí ta spontánnost, s jakou se Ethan Hawke a Julie Delpy potkají. Taky se mi líbí ta Ethanova troufalost Julii ve vlaku říct, že po Vídni bude chodit celou noc, protože nemá prachy, jenom proto, aby ji vytáhl z vlaku a pak za tu noc zaplatit minimálně tři tisíce šilinků. Fascinují mě ty nepřeberné množství dialogů, které mezi sebou vedou. Ať už o umělcích, o lásce nebo prostě jenom o rodinách, životech a skutečnostech všedního dne. Tenhle film tak nějak plní sen každého, kdo si myslí, že na každého v tomto světě čeká osudový člověk, se kterým si sedne už v tom momentě, kdy se na něj podívá. Ethan a Julie jsou jedni z těch, kterým se to podařilo a já jsem byl rád, že jsem byl jejich setkání součástí. ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Letmý pohled, trochu spocené ruce a jeden krůček navíc, ke kterému se většina z nás nikdy neodhodlá. Je to bláznivé a naivní, ale takové už „mladé lásky“ bývají. V podání Ethana Hawkea a Julie Delpy je to navíc velmi upřímné a přirozené, protože ti dva skutečně vypadají, že si mají co říct. Vzácná nepřikrášlená chemie, která své pouto nečerpá z jednotlivců, ale ze souhry. Takhle vypadá skutečné životní „once“… ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Letité ódy nelhaly. Výtečná konverzačka se strhujícími, ale hlavně naprosto realistickými, dialogy. Člověk visí na každém slově a vše mu je zde tak nějak povědomé. Ona klišovitá fráze "ono je to jak ze života" sem pasuje více, než na cokoliv jiného. Akorát je to celé ještě mnohem lepší. O perfektně sehrané dvojici se snad ani nemusím zmiňovat. U téhle romance musí roztát i člověk s ledovým srdcem. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Mladý kluk dobrodruh potká pohlednou dívku a impulzivně spolu stráví noc, je to krásné, nebo je to rutina, od romantického filmu očekávaná? Myslím, že více než obvykle zde záleží na tom, co do filmu divák vloží a co od něj chce přijmout. Romantická duše + sebeprojekce = jasný úspěch, jeden dlouhý dialog Před úsvitem se bude zdát kouzelný, milý, něžný a přitom zdánlivě normální a nenucený. Na druhou stranu cynismus + nadměrné zapojení racionální poloviny mozku = obyčejná romantická fabulace, v dialozích není nic transcendentního, z filmu není co si odnést. Osobně mi úlisné vzezření Ethana Hawke nebylo příliš sympatické a nejen proto se příkláním k druhé variantě. 6/10 ()

Galerie (21)

Zajímavosti (16)

  • Natáčanie filmu trvalo 15 dní a prebiehalo vo Viedni. (Tasartir)
  • Schallplattenhandlung Teuchtler, teda obchod s platňami, ktorý Celine a Jessie navštívia vo Viedni, stále funguje v bočnej uličke pri Mariahilferstrasse. Vedie ho tá istá rodina. Radi vám o natáčaní porozprávajú, nechajú vyfotiť sa s originál platňou od Kath Bloom, ktorá bola vyrobená špeciálne pre film, a ukážu vám, že počúvacia miestnosť bola len vyrobenou kulisou na dvore, kam vedú dvere vzadu. (Sagara)

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama